İstanbullular acilen baksın! Bu ilçelerde yaşayanlar yandı, çok tehlikeli! Hazırlıklarınızı yapın!
İstanbullular acilen baksın... Bu ilçelerde yaşayanlar yandı, çok tehlikeli... Hazırlıklarınızı yapın...
İstanbullular acilen baksın... Bu ilçelerde yaşayanlar yandı, çok tehlikeli... Hazırlıklarınızı yapın...
İSTANBUL FAY HATTI NEREDEN GEÇİYOR?
İstanbul, Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun (KAFZ) etkisi altındadır ve KAFZ'ın ana kolları Marmara Denizi içerisinden geçmektedir. Kuzey Anadolu Fayı'nın ana kuzey kolu Marmara çukurlarını aşarak İzmit Körfezi'ne ve ardından Ganos Fayı'na uzanır, oradan da Ege Denizi'ne ulaşır. Güney kolu ise İznik Gölü'nün güneyinden geçerek Gemlik Körfezi'ne ve ardından güney Marmara'ya ulaşır.
İSTANBUL RİSKİ İLÇELER!
İstanbul'un tüm ilçeleri, deprem açısından yüksek risk taşımaktadır. Ancak özellikle Adalar, Avcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Maltepe, Tuzla, Üsküdar, Zeytinburnu ve Sultanbeyli ilçeleri ile yakın mahalleler, olası büyük bir depremden yoğun şekilde etkilenecektir.
Beylikdüzü ve Ataşehir, nüfus yoğunluğunun ve yüksek katlı yeni binaların fazla olduğu ilçelerdir. Ayrıca özel okullar da bu bölgelerde yoğunlaşmıştır. Büyükçekmece ve Beylikdüzü ilçeleri heyelan bölgelerinde bulunduğu için çökmeler gerçekleşebilir.
Esenyurt, yüksek ve yoğun yapılaşma, artan nüfus ve göçmen yoğunluğu nedeniyle depremden etkilenme riski yüksek bir ilçedir.
Silivri ve Tuzla ilçeleri, aktif fay hattına yakın olmaları, alüvyon kalınlığının fazla olması ve zemin koşullarının sıvılaşmaya müsait olması gibi nedenlerle depremden yoğun şekilde etkilenebilecek ilçelerdir.
Olası büyük bir deprem durumunda Bakırköy, Avcılar ve Zeytinburnu ilçelerinin tamamının etkileneceği öngörülmektedir. Bu ilçelerde özel, devlet ve şehir hastaneleri ile okulların yoğun olması, yapı stoğunun eskiliği, etkinin artmasına neden olur.
Adalar ilçesi, fay hattına yakınlık ve yapı stoğunun eski olması nedeniyle yüksek risk taşır. Ancak nüfusun az olması, deniz ulaşım imkanlarının açıklığı ve trafik sorunu olmaması gibi diğer özellikleri bulunmaktadır.
Bağcılar, Bahçelievler, Esenler, Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Ümraniye ve Üsküdar ilçeleri, kalabalık ve yoğun nüfusa sahip olmaları ve kapanması muhtemel yollar nedeniyle müdahale sürecinde diğer ilçelere göre daha zorluklarla karşılaşabilecek ilçeler olarak değerlendirilmiştir.
Bağcılar, Bahçelievler, Beyoğlu, Gaziosmanpaşa, Güngören, Tuzla, Şişli, Fatih, Kadıköy gibi ilçeler başta olmak üzere tüm ilçelerde, kişi başına düşen toplanma alanlarının artırılması, toplanma alanlarının altyapı (pis su-temiz su, elektrik) bağlantılarının sağlanabilirliği hedefine yönelik çalışmaların yapılması, deprem sonrası oluşabilecek riskleri azaltıcı faktörler olarak belirtilmiştir.