15 / 05 / 2024

İstanbullulara kötü haber: Yüzde 57 zam 

İstanbullulara kötü haber: Yüzde 57 zam 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin toplu ulaşımda talep ettiği yüzde 57'lik zam teklifi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı temsilcileri tarafından reddedildi. Dikkatler, yapılacak olan olağanüstü toplantıya döndü. İşte detaylar...



İstanbul Büyükşehir Belediyesi, UKOME’nin alt komisyonu ile toplantı gerçekleştirdi ve bu toplantıda toplu taşımaya yüzde 57 zam talep etti. Ancak bu talep, vatandaşlar ve siyasi çevreler tarafından tepkiyle karşılandı.

Zamla birlikte tarifelerdeki değişiklik


Yapılan hesaplamalara göre, teklifin kabul edilmesi durumunda tarifelerde ciddi bir yükseliş yaşanacak. Aylık abonman ücreti 777 TL'den bin 219 TL'ye, öğrenci abonmanı 140 TL'den 219 TL'ye, tam bilet ücreti 9,90 TL'den 15,5 TL'ye, öğrenci bileti 4,83 TL'den 7,5 TL'ye yükselecek. Aynı zamanda taksi indi-bindi ücreti de 40 TL'den 62 TL'ye çıkacak.

Bakanlık kabul etmedi

Ancak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı temsilcileri, İBB'nin yüzde 57 zam talebini fazla buldu ve kabul etmedi. Bu durumda UKOME, olağanüstü olarak toplanacak ve ya talep reddedilecek ya da daha düşük oranda bir zam kararı alınacak.

Zam talebi, vatandaşların toplu ulaşıma erişimini olumsuz yönde etkileyeceği endişesiyle tepkiyle karşılanıyor. İstanbul'da ulaşım zaten zorlu bir süreçken, böyle bir zam talebinin hayata geçmesi durumunda daha fazla mali yük altına girecek olan vatandaşlar, tepkilerini dile getiriyorlar.

Bu zam talebi, toplu ulaşımda zaten hissedilen sıkıntıların daha da artmasına ve ekonomik zorluklarla mücadele eden vatandaşların mağduriyetinin büyümesine neden olabileceği endişesiyle kamuoyunda geniş yankı uyandırıyor.

Özellikle İstanbul gibi yoğun nüfuslu bir metropolde, toplu ulaşımın uygun ve erişilebilir olması, şehir yaşamının temel gereksinimlerinden biri olarak görülüyor. Bu nedenle, zam talebi, hem halk hem de siyasi çevreler tarafından dikkatle takip ediliyor ve alınacak kararın toplumun genel ekonomik durumuna uygun ve adil olması bekleniyor.

Akaryakıt fiyatlarının artmasının ardından yapılan yüzde 57'lik zam teklifi fazla bulundu ve gözler yapılacak olağanüstü toplantıya çevrildi. Bu toplantı sonunda  ya teklif kabul edilecek ya da daha düşük oranda zam yapılacak. Bakalım İstanbul'da toplu taşımaya ne kadar zam gelecek?  

Flaş! 65 yaş üstüne toplu taşıma ücretli olacak

Bir zam haberi daha; Damacana su fiyatları değişti! İşte 19 litrelik damacanın yeni fiyatı

‘Deprem oldu olacak’ diyen Prof. Dr. Naci Görür’den korkutan tahmin: "500 binden çok daha fazla olur"


Geri Dön