28 / 04 / 2024

İstanbul'un aidat rekortmeni ilçesi Beşiktaş oldu!

İstanbul'un aidat rekortmeni ilçesi Beşiktaş oldu!

Türkiye’nin aidat şampiyonları tek tek açıklandı. Türkiye genelinde 2023'te yüzde 97 oranında artış gösteren aidatlarda rekor Muğla’nın oldu. Muğla’da konut başına aidat ortalaması 2 bin 607 lira şeklinde oldu. Mega kent İstanbul’un daire başına düşen aidat ortalamasında ise rekor 5 bin 635 lira ile



Konut fiyatları ve kiralardaki artışa yönelik tartışmalar hız kesmeden devam ederken apartman ve site aidatlarına ilişkin 2023'e ait veriler peş peşe yayımlandı. Merakla beklenen rapora göre apartman ve site aidatları 2023 yılında, bir önceki seneye göre yüzde 97 artış gösterdi. En yüksek site aidatlarının olduğu şehirler Muğla, İstanbul, Ankara,  İzmir  ve Gaziantep olarak açıklandı.

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen küresel enflasyon ve yükselen maliyetler konut sektöründe sadece konut fiyatlarını ve kiraları değil, aidatları da etkiledi.

Apartman, rezidans, site gibi yaşam alanlarının yöneticilerine dijital asistanlık yapan, yönetim yazılımı Apsiyon tarafından tek tek açıklanan veriler; ısıtma, soğutma ve demirbaş gibi kalemlerin dahil olduğu durumda apartman ve site aidatlarının 2022 yılında bir önceki seneye göre yüzde 97 oranında arttığını ortaya çıkardı. Apsiyon'un bir senelik verilerden oluşturduğu rapor, konut piyasasının yönetim boyutuna ışık tutmuş oldu. 

İstanbul un aidat rekortmeni ilçesi Beşiktaş oldu!

2023 YILININ AİDAT ŞAMPİYONLARI: MUĞLA, İSTANBUL, ANKARA, İZMİR VE GAZİANTEP 

22 binden çok apartman ve site, 1.5 milyonun üzerinde konut ve 3.5 milyondan fazla kişinin kullandığı Apsiyon’a göre; konut başı aidat ortalaması en yüksek şehir, 2 bin 607 lira ile Muğla oldu. 

Açıklanan rakamlara göre Muğla’yı; 2 bin 483 lira ile mega kent İstanbul, 1.743 lira ile Ankara, 1.512 TL ile İzmir ve 1.456 TL ile Gaziantep takip etti. Daire başına en düşük aidat ortalamasına sahip şehir de 228 lira ile Kırklareli oldu. Onu; 309 lira ile Düzce, 316 lira ile Aksaray, 354 lira ile Uşak ve 375 lira ile Kayseri izledi.

Ülkemizde aidat tahsilat skoru en yüksek 5 il; yüzde 98,72 ile Van, yüzde 97,96 ile Kırşehir, yüzde 97,92 ile Kastamonu, yüzde 97,74 ile Giresun ve yüzde 97,58 ile Çanakkale olarak açıklandı. 

Yine Apsiyon tarafından açıklanan rakamlara göre mega kent İstanbul’da ise en yüksek aidat skoru yüzde 98,00 ile Tuzla, yüzde 97,90 ile Kadıköy, yüzde 97,77 ile Arnavutköy, yüzde 97,72 ile Zeytinburnu ve yüzde 97,69 ile Ataşehir oldu.

BEŞİKTAŞ’TA AİDAT ORTALAMASI 5 BİN TL'Yİ GEÇTİ

Söz konusu raporda, İstanbul'daki ilçelere ilişkin veriler de yer aldı. Mega kent İstanbul'da konut başına aidat ortalaması en yüksek ilçe 5 bin 635 lira ile Beşiktaş olurken, ilk beş ilçeyi Beşiktaş'la beraber Şişli, Sarıyer, Zeytinburnu ve Bahçelievler oluşturdu. 

Ayrıca Tuzla, Kadıköy, Arnavutköy, Zeytinburnu ve Ataşehir aidat borcunu en düzenli olarak ödeyen 5 ilçe şeklinde sıralandı. Ziyaretçi kayıtlarına göre kullanıcıların konutlarında 15 milyondan çok misafir ağırladığı gözlemlenirken, İstanbul’da en fazla taşınma Esenyurt, Maltepe, Küçükçekmece, Pendik ve Kadıköy’de yaşandı. Bu taşınma oranının en yüksek olduğu şehirler de sırasıyla; İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli ve Bursa şeklinde oldu.

İZMİR’DE VE ANKARA’DA AİDAT ORTALAMASI 3 BİN TL

Söz konusu raporda, İzmir’de ve Ankara’daki ilçelere ilişkin veriler de yer aldı. İzmir’de konut başına aidat ortalaması en yüksek ilçe 3 bin 761 lira ile Çeşme olurken, Çeşme'yi ise Narlıdere, Bayraklı, Kemalpaşa ve Urla ilçeleri izledi.

Başkent Ankara’da ise rekor 2 bin 730 lira ile Çankaya’nın ilçesinin oldu. Çankaya’yı; Gölbaşı, Akyurt, Yenimahalle ve Kahramankazan takip etti.

Raporda paylaşılan bilgilere göre site yönetimlerinin en çok harcama gerçekleştirdiği gider kalemlerinin; doğal gaz, su, elektrik, güvenlik, ortak alan ve geriye kalan kısmın da yönetim masraflarını ve temizlik giderlerini içerdiğini kaydeden Apsiyon CEO’su Kudret Türk, "2023'te site yönetimleri, Apsiyon üzerinden yaklaşık olarak 126 milyon işlem yaptı. Site sakinlerinin açmış olduğu 206 bini aşkın iş talebinin yüzde 88’lik bölümü çözüme kavuşturuldu. Platformumuzdan 29 milyon e-posta ve 29 milyon kısa mesaj gönderildi. Böylece site yönetimlerine 198 bin saat zaman kazandırıldı ve ciddi bir iş gücü tasarrufu  da sağlanmış oldu” dedi. 

 

AK Parti Milletvekili Atay Uslu:  TOKİ  eliyle şu ana kadar 1,4 milyon konut yapıldı!

2024’ün ilk halka arz şirketleri açıklandı. SPK’dan iki şirket için onay çıktı

Emlak Konut GYO 2024'te 52 milyar TL satış, 5.8 milyar TL de kar hedefliyor!


Geri Dön