06 / 05 / 2024

İstanbul'un mimarisini bozacak dikey yapılaşma kabul edilemez!

İstanbul'un mimarisini bozacak dikey yapılaşma kabul edilemez!

Başbakan Davutoğlu,“Yedi tepenin üzerindeki güzel mimariye şirk koşacak şekilde bir dikey mimari, kim yaparsa yapsın kabul edilemez” dedi.



Başbakan Ahmet Davutoğlu, hem mekan hem tarih hem de insan unsuru ahenk içinde buluştuğunda şehirlerin doğduğunu belirterek, “Mekan ile o mekanın üzerindeki mimari çatışmaya, kavga etmeye başladığı zaman, yani yedi tepenin üzerindeki güzel mimariye şirk koşacak şekilde bir dikey mimariyi tarihi yarımadaya yaklaştırdığınız zaman, kim, hangi gerekçeyle yaparsa yapsın,kabul edilemez” dedi. “Zeytin Dağı’ndan Mescid-i Aksa’ya bakan birisi eğer o mekanda o mekanla buluşup o eseri temaşa ederken hakkını verirse gözünü hiç ondan ayırmak istemez” diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir an gözünüzü ayırsanız, sanki o anda ilham olarak gelecek ulvi bir mesajdan uzaklaşacakmış gibi  bir hisse kapılırsınız. Sadece bir ibadethane değil o şehrin ruhunu yansıtan mimari bir şaheser. Yine Elhamra Sarayı’na karşı cepheden baktığınızda bir kez nakşetmiş ise o resim Elhamra Sarayı’nda bütün bir Endülüs derinliğini hissedersiniz ve hiçbir zaman o resim zihninizden çıkmaz. Hala şuanda sizlere bakarken Elhamra’yı veya Mescid-i Aksa’yı görüyor gibiyim. Ya da Taç Mahal’e baktığınızda estetiğin mimariye nasıl yansıdığını, bir mekanla nasıl buluştuğunu gözünüzün önüne alırsınız.”


MÜCADELE İLE GEÇEN BİR ASIR

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul’un korunması gereken bir şehir olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: “İstanbul, tarihi merkez olması itibarıyla hiçbir zaman Gırnata ya da Agra’da gördüğümüz özelliklere sahip bir şehir değil. Tarihi akışın dışında kalamaz İstanbul, tarihi akışın içinde olacak. Tarihi akışın içinde olmak acaba tarihi yok ederek mi sağlanabilir ya da tarihi birikime zarar vererek mi sağlanabilir? İşte can alıcı soru bu. Bu can alıcı soruya negatif cevap verenlerin yaptığı tahribatla, ona karşı şehrin ruhunu korumaya çalışanlar arasındaki mücadeleyle geçti 100 yıl. ”


Star 


Geri Dön