29 / 12 / 2024

İstanbul'un sahil kesiminde evi olanlara tsunami uyarısı!

İstanbul'un sahil kesiminde evi olanlara tsunami uyarısı!

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Deprem ve Tsunami Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul'daki tsunami riskine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Marmara Denizi'ne kıyısı bulunan ilçelerde sahillere 'tsunami tahliye yolu' tabelaları yerleştiriyor. Tabelalarda tsunami tehlikesinde izlenecek yol belirtiliyor.

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Deprem ve Tsunami Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul'daki tsunami riskine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ersoy, şunları kaydetti:

İstanbul un sahil kesiminde evi olanlara tsunami uyarısı!

"Marmara Denizi iç denizi olmasına rağmen tsunami riski var. Tsunami tarihsel dönemlerde de olmuştu. Bu nedenle Marmara Denizi kıyılarının tsunami açısından tehlikeli olduğunu söylemeliyim. Geçmişte Marmara Denizi 'inde meydana gelen depremler İstanbul ve çevresini hep etkilemiştir. Bu depremlerle birlikte tsunami gerçeğini de ifade etmek gerekiyor. Son 2 bin yıl içerisinde 30'un üzerinde tsunami var."

"TSUNAMİ DURUMUNDA VATANDAŞLARIN YÜKSEĞE DOĞRU KAÇMASI GEREKİYOR" 

Prof. Dr. Ersoy, "Marmara Denizi'nde tsunami olacağını biliniyordu ancak sakınım planları yoktu. Yani, tsunami tehlikesi gerçekleşirse vatandaşların ve yetkililerin ne yapacağı bilinmiyordu. Pasifik'teki dalga yüksekliği Türkiye'de görülmez. Bizde, tsunami dalga boyu birkaç metre olur. Yani 1 metrelik dalga Marmara kıyılarında, kıyıdan içeriye 50 metre bile girse sahildeki bütün otomobilleri ve insanları denize çekebilir. Çünkü bir otomobilin hacmiyle suyu karşılaştırdığımızda aynı hacimdeki su otomobili kıyıdan alır denizin içine çekebilir. Öyle bir durumda vatandaşların yükseğe doğru kaçması gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

İstanbul un sahil kesiminde evi olanlara tsunami uyarısı!

"NASIL DAVRANACAĞIMIZI BİLİRSEK TSUNAMİDEN ZARAR GÖRMEYEBİLİRİZ" 

"Tsunamide ilk dalga genellikle centilmen dalgadır" diye konuşan Prof. Dr. Ersoy, Bu dalga yıkıcı değildir, ardından gelen ikinci ve üçüncü dalga çok yıkıcı olabilir. Hem dalga geldiğinde, hem çekildiğinde kıyıda tahribat oluşabilir. Ama bizler nasıl davranacağımızı bilirsek tsunamiden zarar görmeye biliriz" dedi.

"TESİSLERİN TSUNAMİ RAPORLARI ALMASI GEREKİYOR" 

Tsunaminin kıyıda, vatandaşlara ve deniz yapılarında ciddi hasarlar oluşturabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Ersoy, "Buraların tsunamiye karşı ne kadar dayanıklı olduğu konusunda incelemeler yapılması gerekiyor. Hatta tesislerin tsunami raporları alması gerekiyor. Biz bu zamana kadar insanlara ancak tsunaminin varlığını kabul ettirebildik. Türkiye'de tsunami olabileceğinin varlığı yeni yeni oluşmaya başladı. Bu zamana kadar 'tsunami açık denizlerde olur, kapalı denizlerde olmaz' gibi bilgisiz, cahilce cümleler kuruldu. Ancak bu doğru değil. Marmara Denizi gibi iç denizlerde de tsunami olabilir" açıklamasında bulundu.

İstanbul un sahil kesiminde evi olanlara tsunami uyarısı!

"TSUNAMİ DALGALARININ KIYIYA ERİŞME SÜRESİ 5 İLE 30 DAKİKA ARASI" 

Marmara Denizi için tsunami dalgaların kıyıya erişme zamanının 5 ile 30 dakika arasında olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ersoy, "İstanbul'da Küçükçekmece, Büyükçekmece, Bakırköy, Ataköy, kısmen Zeytinburnu ve Topkapı'ya yakın semtler tsunamiye yatkın yerler. Tsunami zaten kıyıdaki dar bir alanda bile etkili olsa bu tüm İstanbul kıyılarının tsunamiden etkileneceğini gösteriyor. Kıyıda uyarıcı tabelaların olmasını şiddetle onaylıyorum. Çünkü panik anında insanlar nereye kaçacağını bilemez. Ancak kişiler tsunami bölgesinde olduğunda nereye kaçacağını bilir" dedi. 

İstanbul un sahil kesiminde evi olanlara tsunami uyarısı!

"TABELALARINI VATANDAŞLARA FAYDALI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM" 

'Tsunami tahliye yolu' tabelalarını ilk defa gören Alev Aya, "İstanbul için deprem çok önemli. Depremin arkasından tsunami gelmesi de olası bir durum. Bu, bilinçlendirme tabelası. Tabela, bence çok iyi oldu. Vatandaşlara faydalı olacağını düşünüyorum" diye konuştu. Nazan Balcı, "Tabelanın biraz daha göz seviyesinde olmasını tercih ederdim. Görebilirlik açısından daha iyi olurdu" dedi. 

Tabelaların çok mantıklı olduğuna dikkat çeken Eyüp Çim, "Ülkemizde de çok düşük bir ihtimal olmasına rağmen tsunami riski olduğu için oldukça doğru bir eylem" şeklinde konuştu. 

Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerini bekleyen tsunami tehlikesi!

Marmara için alarm: Kıyıda oturanlar dikkat!


Geri Dön