İstanbul'un tarihi alanları UNESCO listesine dahil edildi!
Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim Kültür Örgütü (UNESCO), İstanbul'un tarihi miras alanlarını Dünya Miras Komitesi'nin en iyi uygulama listesine dahil etti. 26 uygulama örneğinin yer aldığı liste haberimizde yer alıyor...
1972 yılında imzalanan Dünya Kültürel ve Doğal Alanların Korunması Sözleşmesi'nin 40. yılı nedeniyle UNESCO'nun kültür miraslarını yereldeki korunma durumları, insanlık açısından taşıdığı değer gibi kriterlere göz önüne alınarak belirlediği ve 26 yerin bulunduğu "en iyi uygulama" listesinde İstanbul, Yunanistan'dan Akropolis, Japonya'dan Kyoto Tarihi Anıtları ve Tataristan'dan Kazan Kremlin Tarihi ve Arkeolojik Kompleksi ile yer alıyor.
UNESCO Türkiye Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UNESCO'nun en iyi uygulama listesine giren tarihi yarımadanın, korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması bakımından dünyaya örnek olduğunu söyledi.
İstanbul'un korunmasıyla ilgili ulusal ve uluslararası bazı sorunları olduğunu hatırlatan Oğuz, bunların zamanla Türkiye'nin duyarlılığı, UNESCO'nun çabaları ve sivil toplum örgütlerinin katkılarıyla çözülmeye çalışıldığını belirtti.
Oğuz, "İstanbul'un Dünya Miras Komitesi tarafından en iyi uygulama örnek listesine alınmasını, pozitif bir değerlendirme, İstanbul'daki koruma yaklaşımlarına olumlu ve nitelikli bir cevap değerlendirmek lazım" dedi.
- "İstanbul'un listeye girmesi, temel ölçütlerin başarıyla sürdürüldüğünü göstermektedir"
İstanbul'un hem tarihi değeriyle hem koruma durumuyla böyle bir listede yer almasının mutluluk verici bir gelişme olduğunu ifade eden Oğuz, listenin, herhangi bir eserin uluslararası düzeyde katılımla, sivil toplum kuruluşları ve halktan sağlanan destekle korunmasını ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlama durumunu tanımladığını bildirdi.
Oğuz, "Dolayısıyla İstanbul'un listeye girmesi hem korunma hem de katkı ve katılım hem de mirasın gelecek kuşaklara aktarılması çalışmaları bakımından UNESCO'nun herhangi bir eseri Dünya Mirası Listesine alırken koyduğu temel ölçütlerin çok başarılı bir şekilde sürdürüldüğünü göstermesi bakımından önemlidir" diye konuştu.
Bunun aynı zamanda tarihi yarımadanın yeterince korunmadığı şeklindeki iddialara da cevap olduğunu ve listede yer almanın büyük önem taşıdığına işaret eden Oğuz, buraları korumak ve yeni nesillere aktarmak için aynı hassasiyetle çalışmaya devam edilmesi gerektiğini dile getirdi.
-En iyi uygulama listesi
Bölgesel yenileme projeleri ve farklı alanlardaki 26 uygulama örneğinin yer aldığı liste şöyle:
Akropolis- Atina, Angkor, Merida Arjeolojik Alanı, Boyana Kilisesi, Kolombiya Kahve Kültürel Peyzajı, Cueva de las Manos, Rio Pinturas, Fossil Alanları- Swartkrans- Kromdraai ve Çevresi, Gros Morne Ulusal Parkı, Kazan Kremlin Tarihi ve Arkeolojik Kompleksi, İstanbul'un Tarihi Alanları, Oaxaca Tarihi Kenti ve Monte Alban Arkeolojik Alanı, Kadim Kyoto Tarihi Anıtları (Kyoto, Uji ve Otsu Şehirleri), Vigan Tarihi Kenti, Jiuzhaigou Vadisi Tarihi Alanı, Frankincense Bölgesi, Le Morne Kültürel Peyzajı, Mogao Mağaraları, Eski Havana, SGang Gwaay, Caral-Supe Kutsal Kenti, San Marino Tarihi Kenti ve Titano Dağı, Shiretoko, Skocjan Caves, Sundarbans Ulusal Parkı, Teide Ulusal Parkı ve Queensland Sulak Arazileri.
AA