08 / 05 / 2024

istanbul tarihi alan unesco

istanbul tarihi alan unesco

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim Kültür Örgütü (UNESCO), İstanbul'un tarihi miras alanlarını Dünya Miras Komitesi'nin en iyi uygulama listesine dahil etti. 26 uygulama örneğinin yer aldığı liste haberimizde yer alıyor...

Gelibolu Yarımadası'ndaki kaçak yapılara uydudan sıkı takip!

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Gelibolu Yarımadası'nda kültürel mirası tehdit eden kaçak yapıları, uydu ve insansız hava araçlarıyla (İHA) anlık takip ediyor ve yasal süreçleri uyguluyor.

Ümraniye'de 183 metrekarelik arsa satılıyor! İstanbul'da arsa almak isteyenlere fırsat! Bu tarihi kaçırmayın!

Ümraniye Belediyesi, İstanbul ili, Ümraniye ilçesi, Yukarı Dudullu Mahallesi'nde yer alan 183 metrekarelik arsayı satıyor. İstanbul'da arsa almak isteyenlere fırsat! Bu tarihi kaçırmayın! İşte ayrıntılar...

Çanakkale Seddülbahir Kalesi'nin restorasyonu hız kesmiyor!

Çanakkale Seddülbahir Kalesi'nin Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı (CATAB) tarafından 2015 yılında başlatılan restorasyon uygulaması devam ediyor. Çanakkale Seddülbahir Kalesi'nin restorasyon uygulamaları yüzde 98 oranında tamamlandı.

İstanbul'daki tarihi eserlerin restorasyonu 2021'de tamamlanacak!

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, 2021 yılı hedefleri doğrultusunda, İstanbul'da Beyazıt, Fatih, Eminönü ve Sirkeci'de yer alan tarihi eserlerin restorasyonunun 2021 yılı içerisinde bitirmek için çalıştıklarını dile getirdi. 

Anzak Koyu'nda toprak kayması!

Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'ndaki Anzak Koyu bölgesinde toprak kayması yaşandı

Tarihi Roma Hamamı sit alanında yıkım başladı!

Tarihi Roma Hamamı’nın kazı çalışmaları yapılırken sit alanındaki yapıların yıkımı tek tek gerçekleştirildi. Sadece Bülent Doğan’ın işlettiği tesislerde yıkım başlamadı...

Kanal İstanbul'da ilk ihale tarihi belli oldu!

Kanal İstanbul projesi'nin ilk ihale tarihi belli oldu. Kanalın etki alanında kalan tarihi Odabaşı ve Dursunköy köprülerinin taşınması ve yeniden yapılması için ihale tarihi açıklandı...

İzmir Konak açık hava müzesi açılıyor!

2 yıl su altında kalan Roma dönemine ait 1800 yıllık hamam İzmir’de inşaat çalışması sırasında bulunmuştu. Bulunan tarihi alan açık hava müzesi yapılıyor. Yapılan müzede tarihi alanda bulunan mozaiklerin üstü camla kapatılacak, izleme terasları ve yürüyüş yolları yapılacak...

Şeref Malkoç: Kanal İstanbul, kurumumuzun alanınına giriyor!

Kamu Başdenetçisi Malkoç, "Kanal İstanbul konusu idari bir karardır. Bir milletvekili arkadaşımız, geniş bir dilekçeyle Kanal İstanbul ile ilgili müracaat etti. Bakacağız" dedi...

16 asırlık tarihi İstanbul surları tehlike altında!

Mega kentİstanbul'un fethinin sembolleri arasında yer alan ve dünyanın en uzun tarihi eserleri arasında gösterilen İstanbul surları, 'istilacı' bitkilerin tehdidi altında.

TOKİ 50 bin konut İstanbul kura tarihi!

TOKİ 50 bin konut İstanbul kura tarihi haberimizde yer alıyor. Projede yer alan konutlar için 600 bine yakın başvuru geldi.

TOKİ İstanbul kura tarihi 2019!

TOKİ İstanbul kura tarihi 2019 haberimizde yer alıyor. Projede yer alan konutlar için 600 bine yakın başvuru geldi.

Tarihi Yarımada imar barışından nasıl etkilenecek?

Tarihi Alan Başkanlığı, ‘imar barışı’nın İstanbul’da tarihi yarımadayı nasıl etkileyeceğiyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan rapor istedi. Başkanlık, raporun UNESCO rehberine göre hazırlanmasını talep etti.

istanbul tarihi alan unesco Haberi

istanbul tarihi alan unesco


1972 yılında imzalanan Dünya Kültürel ve Doğal Alanların Korunması Sözleşmesi'nin 40. yılı nedeniyle UNESCO'nun kültür miraslarını yereldeki korunma durumları, insanlık açısından taşıdığı değer gibi kriterlere göz önüne alınarak belirlediği ve 26 yerin bulunduğu "en iyi uygulama" listesinde İstanbul, Yunanistan'dan Akropolis, Japonya'dan Kyoto Tarihi Anıtları ve Tataristan'dan Kazan Kremlin Tarihi ve Arkeolojik Kompleksi ile yer alıyor.


UNESCO Türkiye Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UNESCO'nun en iyi uygulama listesine giren tarihi yarımadanın, korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması bakımından dünyaya örnek olduğunu söyledi.


İstanbul'un korunmasıyla ilgili ulusal ve uluslararası bazı sorunları olduğunu hatırlatan Oğuz, bunların zamanla Türkiye'nin duyarlılığı, UNESCO'nun çabaları ve sivil toplum örgütlerinin katkılarıyla çözülmeye çalışıldığını belirtti.


Oğuz, "İstanbul'un Dünya Miras Komitesi tarafından en iyi uygulama örnek listesine...