İşte, 20 Şubat haftasının piyasa gündemi! Altın fiyatları ve dolar ne olur? Borsada yükseliş sürer mi?
ABD’de bu hafta beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verileri piyasalardaki oynaklığı artırırken, gözler gelecek haftanın gündeminde. Hem yurt dışı hem yurt içinde piyasaları yoğun bir hafta bekliyor.ABD’de açıklanan verilere göre, Aralık 2022 tarihinde yüzde 6,5 olan Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) yıllık artış oranı 2023 yılının ilk ayında yüzde 6,4'e geriledi
ABD’de hafta içinde açıklanan enflasyon verileri yine uluslararası piyasalarda kafaları karıştırdı. ABD’de açıklanan verilere göre, Aralık 2022 tarihinde yüzde 6,5 olan Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) yıllık artış oranı 2023 yılının ilk ayında yüzde 6,4'e geriledi. Böylece TÜFE, ocak ayında aylık bazda da yüzde 0,5 yükselirken, enflasyondaki yavaşlamanın devam etmesine rağmen beklentilerin üzerinde kaldığı görüldü.
ABD’de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise ocak ayında aylık yüzde 0,7 ve yıllık yüzde 6 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi nedeniyle para piyasalarında ABD Merkez Bankası Fed’in gelecek ay 50 baz puanlık faiz artışı yapacağına ilişkin beklentiler güçlendi. Gelecek ay Fed’in 25 baz puanlık faiz artışına kesin gözüyle bakılırken, 50 baz puanlık faiz artış olasılığı yüzde 15 civarında.
PİYASALARDA OYNAKLIK ARTABİLİR
Uzmanlar, Amerika’da açıklanan verilerin ardından enflasyon endişelerinin arttığını belirtirken, gelecek hafta açıklanacak verilerdeki işaretlerinin önemine dikkat çekti. Enflasyon beklentilerini etkileyecek gerçekleşmelerin piyasalarda oynaklığı artırabileceği ileri sürülürken, ABD’de resesyon fiyatlamalarının güç kaybetmeye devam ettiği kaydedildi. ABD'nin 3 aylık hazine bonosu getirisi ile 10 yıllık tahvil faizi arasındaki farkın yaklaşık 100 baz puana gerilediğine değinen uzmanlar, bu durumun dolar endeksini desteklediğini savundu. Dolar endeksindeki yükseliş eğiliminin emtia fiyatlarını baskıladığına işaret eden uzmanlar, geçen hafta petrol, bakır ve altın fiyatlarının gerilediğini ifade etti. Buna göre altının onsu yüzde 1,2 değer kaybıyla bin 842 dolara gerilerken, Brent petrolün varil fiyatı haftalık yüzde 4 düşüşle 82,8 dolara, bakırın libresi yüzde 1,7’lik değer kaybıyla 4,02 dolara geriledi.
ABD’DE PAZARTESİ PİYASALAR KAPALI
20 Şubat ile başlayan gelecek haftanın veri takviminde ise 21 Şubat Salı günü imalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ile ikinci el konut satışları açıklanacak. Cuma günü ise kişisel gelirler, kişisel harcamalar, yeni konut satışları ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi verileri takip edilirken, ABD'de piyasalar pazartesi günü tatil nedeniyle kapalı olacağı belirtildi.
Avrupa borsalarında ise gelecek hafta çarşamba günü Almanya'da açıklanacak TÜFE ve cuma günkü GSYH verileri yakından takip edilecek. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde en son yaptığı açıklamalarda, enflasyon baskıları karşısında bir sonraki toplantıda faiz oranlarını 50 baz puan daha artırmayı planladıklarını kaydetmişti. Uzmanlar bölgede resesyon endişelerinin güçlenmesinin pay piyasalarındaki yükselişi sınırladığına dikkat çekerek ECB üyelerinin ise resesyon endişesine karşın şahin tutumlarını koruduğunu belirtti.
YURT İÇİ PİYASALARDA NELER OLACAK?
Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle işlemlere 5 iş günü ara veren Borsa İstanbul bu hafta yeniden açıldı. Açılış öncesi alınan kararlar ile Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) devlet katkısı fonlarının tahvil alma yükümlülüğü azaltılırken, asgari hisse senedi bulundurma yükümlülükleri artırıldı. Ayrıca Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) şirketlerin hisse geri alımı konusundaki bürokratik zorlukları azalttı. Böylece çok sayıda şirket hisse geri alım programlarını açıklarken, BIST 100 endeksi haftanın son üç gününde yüzde 11,57 değer artışıyla 5.026,83 puana ulaştı. Uzmanlar, gelecek hafta 23 Şubat Perşembe günü gözlerin TCMB Para Politikası Kurulu kararlarına çevrildiğini belirtirken, depremlerin ardından piyasalarda oynaklığın bir süre daha devam etmesi bekleniyor.