02 / 05 / 2024

İşte doların ateşini söndürecek çözüm!

İşte doların ateşini söndürecek çözüm!

Ünlü ekonomist Esfender Korkmaz'dan hükümete acil çağrı geldi. Korkmaz doları tahtından edecek, kur sistemi çözümünü açıkladı.



ABD  Merkez Bankas 75 baz puan artış kararı aldı. Bu kararla birlikte politika faizini mart-kasım döneminde toplamda 375 baz puan arttıran FED'in kararı uluslararası para piyasalarında dolar kurunu yeniden harekete geçirdi.

20 Aralık sonrasında Merkez Bankası'nın peş peşe faiz indirimi kararlarıyla 20 Aralık tarihindeki seviyesine yükselen dolar kuru geçtiğimiz haftayı 18,58-18,60 aralığında kapattı. Dolar kuru 18,71 seviyesine kısa süreli bir artış göstererek 19 TL'yi zorluyor.

Eylül 2021'den bu yana dalgalı seyreden ve ekonomiyi olumsuz yönde etkileyen dolar kuru için Ünlü ekonomist Esfender Korkmaz'dan çarpıcı çözüm önerisi geldi. Korkmaz, hükümete yarı sabit kur sistemine geçilmesi yönünde acil çağrı yaptı.

İşte doların ateşini söndürecek çözüm!

Yeniçağ yazarı Korkmaz'ın köşe yazısında kullandığı ifadeler şu şekilde: 

"Yüzde 100'lere yükselen enflasyon, GSYH'nın yüzde 6'sı kadar cari açık, dışa bağımlı üretim yapısı, kısa vadeli dış borç yükü ve 2002 son çeyreğinde başlayacak ekonomik daralma, eğer müdahale edilmez ise ya da bugünkü ekonomi yönetiminin günübirlik politikaları devam ederse, sürdürülemez. Zaten fiilen de sürdürülemiyor ve giderek derinleşerek bunalıma dönüşüyor.

Bugünkü bunalım geçmiş krizlerden farklıdır.1994 krizinde ''5 Nisan kararları '', 2001 krizinde ''güçlü ekonomiye geçiş programı'' ile bir yıldan daha az zamanda ülkemiz krizden çıktı. Bugün ise tek bir programla kurtulamayız; Ekonominin altyapısında ve iktisat politikalarında köklü değişiklik yapmamız gerekir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön