İşte EYT’ye 6 maddelik çözüm! Emeklilik primleri nasıl tamamlanacak? Kimler EYT ile emekli olacak?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın kurmuş olduğu çalışma grubu ile EYT konusu hükümetin önde gelen önemli konularından biri. Peki, çalışma grubunda konuşulan EYT ile ilgili formüller ne? İşte detaylar…
1 - ON YILLIK 3600 GÜN PRİM İLE KISMİ EMEKLİLİK
- İlk olarak sigortalılık süresinin 15 yıl şeklinde tamamlanması gerek. Fakat bu şart 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan herkes için tamamlanmış durumda.
- İkinci olarak 4A (SSK) dahilinde 3600 gün primin ödenmesi gerekiyor.
- Üçüncü olarak kadınlarda 50 erkeklerde 55 yaşının bitmiş olması gerekiyor. Bu üç şarttan hangisi en son biterse o tarihe göre de emeklilik yaşı belirlenmiş olur.
2 - ASKERLİK BORÇLANMASI
Eksik primi olan erkek sigortalılar için askerlik borçlanmasıyla tamamlama olanağı bulunuyor. Erkekler askerde geçen tüm günlerini satın alabilir emeklilik primlerine ekleyebilir. Bu şekilde EYT için primi eksik olan bir sigortalı bu şekilde prim kazanabilir. Askerlik sigortadan önce yapılmış ise borçlanılan gün kadar işe giriş tarihi de geri alınıp ayrı bir avantaj da kazanılıyor.
3 - DOĞUM BORÇLANMASI
Primi eksik olan kadın sigortalılar içinse doğum borçlanması olanağı bulunuyor. Sigortadan sonra doğmuş üç çocuğa kadar borçlanma hakkı var. Her bir çocuk için iki yıl yani 720 gün kazanılabilir. Bu şekilde üç çocuk borçlanan bir kadın sigortalı 2160 gün kazanmış olup eksik primini bitirerek EYT'li olabilir.
4 - İHYA İLE PRİM
EYT dahilinde belirlenirken farklı kurumlardan sigortalı çalışmış olan vatandaşlar da değerlendirilmeye alınıyor. Bunlardan birisi de Bağ-kur oluyor. Bu şekilde işyeri açmış veya şirket ortağı olmuş vatandaşlar geçmiş zamanda eğer primlerini ödememişlerse günleri donduruluyor borçları da silinmiş olur. Fakat bu dondurulan günleri ihya sistemiyle yeniden kazanmak olanaklar dahilinde.
5 - İSTEĞE BAĞLI SİGORTA:
Çalışma olanağı bulamayan sigortalılar eksik primlerini isteğe bağlı şekilde sigorta yaptırarak tamamlayabilirler. SGK'ya yollanacak bir dilekçe ile başlayan isteğe bağlı sigortada her ay 30 gün kazanılmış olur. 18 yaşından büyük Türk vatandaşı olmak aynı zamanda Türkiye'de ikamet etmek yeterli oluyor.
6- HİZMET TESPİTİ İLE TESCİL:
Geçmişte sigortası yapılmış fakat primi eksik veya hiç yatırılmamış olanlar veya sigortasız çalıştırılanlar geçmişe dönük hizmet tespiti gerçekleştirerek bu günlerini tescil ettirebilir giriş tarihini geri alabilir.
EDİTÖR NOTU: Bu haber 4 Ağustos 2022 tarihinde saat 16.42'de yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18,25 Türk Lirası, euro 18,32 Türk Lirası, altının gramı ise 1021 Türk Lirası değerinde.
Milyonlarca vatandaşın maaşına zam yapıldı! Ağustos ayı evde bakım maaşları yattı mı? İşte detaylar…