28 / 04 / 2024

İşte konut sektöründe yükselişin şifreleri!

İşte konut sektöründe yükselişin şifreleri!

1.1 milyonluk konut satışıyla rekor tazeleyen Türk inşaat sektörü, yeni yıla da hızlı girdi. İlk iki aylık sürede faizlerin düşmesi, yeni lansmanlar, firmaların kampanyaları ve doların yükselmesiyle devreye giren yabancı alımlan satışlara olumlu yansıdı..



2014 yılını siyasi .çalkantılar ve iki .seçime rağmen sonradan açılarak 1.1 milyonluk rekor konut satışı ile kapatan gayrimenkul sektörünün hızı bu yıl da kaldığı yerden devam ediyor. Türkiye'nin dinamosu olarak görülen sektörde son olarak şubat ayında geçen yıla göre satılan konut sayısında artış yaşanması "Bu yıl yeni bir rekor daha mı geliyor' yorumlarına neden oluyor. Nitekim ilk iki aylık satışlara göre geçen yıldan 11 bin konut daha fazla satıldı. 


Konut satın almaya yönelik olarak geçen yıla göre konut kredisi faizlerinde meydana gelen düşüşler, firmalar tarafından uygulanan uygun taksitlendirme seçenekleri ve piyasanın altında düşük lansman fiyatlarıyla satışa çıkarılan 'sıfır' projeler konut alımlarını destekleyen nedenler olarak ortaya çıkıyor. İnşaat şirketleri ardı ardına yüz milyonlarca liralık yeni konut projelerinin lansmanlarını yaparlarken, açıklanan veriler de konut satışlarının önemli bir ivme kazandığım destekliyor. 


Bunun yanı sıra 2015 yılı içerisinde bir seçimin daha yaşanacak olması, yapılan ihalelerde ortaya çıkan fiyatların metrekare birim fiyatlarını sürekli olarak yukarıya çekmesi ve Türkiye'nin dışındaki ülkelerde meydana gelen belirsizlik durumları sektör temsilcileri tarafından satışları etkileyebilecek unsurlar olarak sıralanıyor. 


Konuttaki yükselişin şifreleri!

1-) Geçen yılı 'diken üzerinde' geçiren Türk İnşaat sektörü yıl sonunda konut satışlarında yeni bir rekora imza attı. Satışlar bu yıl da hız kesmedi. Ortaya çıkan durum şirketlerin yatarım heveslerini artırırken, ev sahibi olma hayali kuranları uygun fiyatla tanıştırıyor. 


2-) Geçen yıl son olarak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından düşme trendine giren kredi faiz oranlan konut satışını tetikliyor. 2014 yılının Şubat ayına göre 10 yıllığına 100 bin lira kredi çeken bir vatandaşın geri ödemelerinde 12 bin lira düşüş meydana geldi. Yakın dönemde yüzde 1'lik psikolojik sınınn üzerine çıkılmayacağı öngörülüyor. 


3-) Hükümet tarafından gelecek dönemde ilk evini alacaklara peşinatın yüzde 25'lik kısmının karşılanacağının söylenmesi sektöre İlham oldu. Konut yapıcı şirketler stoklarındaki daireleri hızla eritmek için kampanyalar düzenliyor. Vatandaşa sıfır faiz, teslim sonrası ödeme gibi seçeneklerin yanı sıra kredi ödemeye yardımcı olacak planlar oluşturuldu. 


4-) Konut satışlarındaki olumlu hava gelecek dönemde genel seçimlerin yapılacak olmasına rağmen şirketleri durdurmuyor. Yeni projelerini art arda açıklayan şirketler özellikle oturmuş bölgelerde satışa çıkıkları lansman fiyatlarıyla prim fırsatı sunuyor.


5-) İstanbul'da ardı ardına açıklanan mega altyapı projeleri yabancı lan buradan konut satın almaya iterken, sektörün genişlemesi adına fırsat sunuyor. Birkaç yıl öncesine kadar gelecek vaat eden bölgelerde yatırım yapan yabancılar artık oturmaya geliyorlar. Bu da piyasada daha fazla paranın dönmesi ve böylece de konut yatırımcılarına daha risksiz bir yatarım anlamına geliyor. 


1-) KONUT SATIŞLARI ARTMAYA DEVAM EDİYOR 


Geçen yılı inişli çıkışlı bir grafikle de olsa konutta satış rekoru olarak kabul edilen 2013 yılının üzerinde gerçekleştiren sektör bu yıl büyümesine devam ediyor. Ocak ayı satışları geçen yılın altında kalırken, şubat ayı ve iki aylık satışlar bakımından konutta 2015 yılı şimdiden öne geçti. Ancak ipotekli konut satışlarındaki artış bu rakamlara damgasını vurdu. 


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜÎK.) tarafından açıklanan rakamlara göre, konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre faiz oranlarının yüzde 0.14'lük düşüşünün de desteğiyle 2014 yılının Şubat ayma göre yüzde 15 artış gösterdi. Bu artış OcakŞubat döneminde ise yüzde 6.4 olarak ölçüldü. Ülke genelinde geçen ay 95 bin 21 konut sahibini buldu. 2014 yılının şubat ayında ise 82 bin 597 konut el değiştirmişti. 

Ortaya çıkan satış rakamlarının ipotekli konut satışlarında geçen yıla göre yüzde 53.6 artışla 36 bin 952'ye çıkması dikkat çekti. Türkiye genelinde 40 bin 662 konut, şubatta ilk defa satıldı, İlk defa satılan konut sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.8 artış gösterdi. İkinci el konut satışları ise geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 22.1 artış göstererek 54 bin 359 oldu. 


2-) FAİZ DÜŞTÜ, BİR YILDA 12 BİN LİRA FARK ETTİ


Geçen yıldan bu yana aylık yüzde Tin altına düşen konut kredisi faiz oranları bu sayede kredili alımları hızlandırırken, bu seviyenin de konut alımında bir 'psikolojik sınır' olduğunu doğruladı. 


SEÇİM SONRASI DÜŞMEYE BAŞLADI 

Geçen yılbaşında 1.50'leri gören bankaların konut kredisi faiz oranları özellikle yerel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bitmesiyle düşmeye başladı. Konut satın alımında Türk halkının gözünde önemli bir yere sahip olan konut kredisi faizlerinin yüzde l'in altına gelmesi satışları hareketlendirici bir etki sağladı. Faizlerin düşmesiyle yatırımcının heyecanı yerine geldi. 


Şu anda 10 yıllık yani 120 ay vadelendirme kapsamında bankalar tarafından uygulanan en düşük konut kredisi faiz oranı yüzde 0.87 olarak ölçülüyor. Geçen yıl şubat ayında yüzde 1.01'den başlayan konut kredisi faiz oranları. Eylül 2014'te yüzde 0.93'e kadar düşmüştü. 


AYLIK ÖDEMELER 1345 LİRAYA KADAR DÜŞTÜ 

100 bin lira kredi için 120 ay boyunca aylık 1441 lira ödeniyordu. 5 yılda ise bunun geri ödemesi 2230 lira olarak gerçekleşiyordu. Kredi faiz oranlarının geçen yıldan bu yana düşüşüyle birlikte 5 yıllık geri ödeme 2110 liraya, 120 ay vadeli geri ödeme ise 1345 liralık geri ödemede gerçekleşiyor. Masrafların dahil edilmediği hesaplamada 120 ay sonundaki geri ödeme ise 12 bin lira fark ediyor. 


3-) FİRMALAR KAMPANYA YOLUNA GİDİYOR


Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 27 Ocak ta açıkladığı ev alan vatandaşın yüzde 25'lik birikimine yüzde 15 devlet teşviki açıklaması özel sektöre ilham verdi. Konutçular bu tarihten itibaren kendi bünyelerinde kampanyalarla ev alacaklara destek olmaya başladılar.  Sıfır faiz, teslim sonrası ödeme gibi kampanyalar düzenleyen konut üreticileri, müşteriyi teşvik etmek için faiz desteğinden finansman desteğine kadar yeni yollar deniyor. 


AĞAOĞLU BAŞLADI, STOKLARINI ERİTTİ 

Konutta yüzde 15 devlet desteğinin açıklanmasının ardından ilk hamleyi Ağaoğlu yapmış ve "Her şeyi devletten beklemek olmaz" diyerek 3 hafta süreyle hemen teslim My Toweıiand, My Home Maslak ve Aııdromeda Gold projelerinde yüzde 35 faiz desteği vereceğini açıklamıştı. Bu kampanya, firmanın stoklarını büyük oranda eritti. 


Sur Yapı ise şubat sonuna kadar İdilia ve Vitrin projelerinden ev alanlara, ödediği peşinatın yüzde 151 kadar indirim desteği sağladı. Son olarak da Eg'eYapı Group. Kartal'da hayata geçirdiği Pega Kartal projesinden krediyle ev alacakların taksitlerini ödeyebilmeleri için 18 ay boyunca geri ödemesiz ortalama 2 bin lira destek vereceğini açıkladı. 


Teknik Yapı da bir ay sürecek kampanya kapsamında Metropark projesinde fiyat artışı yapmayacak, isteyenlere 60 aylık vade için yüzde sıfır vade farkı avantajı sağlayacak. 


HEMEN TESLİM DAİRELERDE DE FIRSAT YARATTI 

Kiler GYO, Referans Güneşli projesinde yüzde 1 KDV avantajına ek olarak, lansman dönemine özel peşin 221 bin lira ve 1461 liradan başlayan taksitli fiyat seçeneği veriyor. Ayrıca peşin ve banka kredili alımlarda liste fiyatı üzerinden yüzde 12'lik indirim yapılıyor. Bahçeşehir ve Halkalı'da 5 farklı projenin satışını yapan Evdekifırsat.com, hemen teslim dairelere peşinat ödemeden taşınma imkânı sunuyor. Varyap ise Mart-Nisan aylarında Varyap Yatırım Ayları adı altında her yıl kampanya düzenleyerek peşin ödemelerde yüzde 25: vadeli ödemelerde yüzde 15 indirim yapacağını açıkladı. 


4-) YENİ LANSMANLAR SÜRÜYOR


Konut satışlarındaki hareket ile birlikte birçok inşaat firması yeni projelerini teker teker vitrine koymaya başladı. Sıfır projelerde henüz buraların fiyatları prim yapmadan uygun lansman fiyatlarıyla daire alabilmek mümkün hale geldi. İnşaat şirketleri tarafından maliyet artışlarının minimum seviyede tutulduğu lansman fiyatlarıyla konut almak, beraberinde konut projelerinde istedikleri yerden dairesini de seçme serbestliğine de imkân veriyor. Mart ayıyla birlikte yeni projeler birer birer satışa çıkmaya başladı. 


Ay boyunca Emaar Türkiye The Address Residence, Ofton Elysium Elit Koşuyolu. Kuzu Grup Sea Pearl, Yeşilyurt İnşaat Stili İstanbul Adoria,  Kiptaş  4 bin konutluk Vaditepe projesinin Vaditepe GölEvleri etabı, Sur Yapı iki projesinin tanıtımını ve DKY İnşaat da DKY Kartal projelerinin lansmanlarını yaptı. 

Nisan ayının başlamasıyla birlikte ise  Ankara  projeleri gündeme gelecek. Mesa'nın MesaKoza66 ile Tepe ve Mesa'nın ortak imzasını taşıyan Park Mozaik projelerinin hemen ardından Sinpaş Yapı, Çankaya Oran'daki yeni konutlarını devreye alacak. 


5-) YABANCILARA SATIŞ ARTIYOR, PİYASA AÇILIYOR

Konut üreticilerinin son dönemde yurtdışına yönelik yaptıkları tanıtım atağı Türkiye'nin gelişimiyle birlikte desteklendi ve özellikle İstanbul daha önce hiç olmadığı kadar yabancıların ev satın alıp oturmaya başladığı bir şehir oldu. Şehirdeki altyapı yatırımlarının yanı sıra son dönemde de doların lira karşısında değerlenmesi üzerine yabancılar konut alma yarışına giriştiler. 


Garanti'nin desteğiyle Reidin.com ve GYODER tarafından hazırlanan emlak endekslerinin 2015 Şubat avı raporuna göre markalı konut satışındaki payı ortalama yüzde 24 olan yabancılar, şubat ayında atağa geçerek paylarını yüzde 40"a ulaştırdı. Neredeyse, satılan her iki konuttan birini yabancılar aldı. 


Yabancılara konut satışı şubat ayında geçen yılın aynı ayma göre yüzde 27.8 artarak bin 71'den bin 369 !a yükseldi. Geçen yıl yabancılara konut satışı Türkiye toplamında 18 bin 959 adetle tarihi zirvesine ulaşırken, yabancılar 2013 yılında 12 bin 181 konut satın almıştı. 


YÜZDE 54.8 ARTIŞ VAR 

Bu yılın ocak-şubat döneminde ise yabancılara konut satışı geçen yılın ilk iki ayma göre yüzde 16.7'lik artışla 2 bin 278'den 2 bin 658'e yükseldi. Şubat ayında İstanbul 466 adet konutla yabancılara en fazla konutun satıldığı il olurken, bu geçen yılın aynı ayına göre yüzde 54.8 artışa işaret etti. 


Ünsal Ereke-Habertürk Ek


Geri Dön