22 / 12 / 2024

İşte son 15 yılda yapılan 7 mega proje!

İşte son 15 yılda yapılan 7 mega proje!

Son 15 yılda Türkiye dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasına girdi. Türkiye'nin büyümesinde mega projelerin etkisi büyük oldu. İşte son 15 yılda yapılan mega projeler...



Kuruluşunun 15. yıldönümünü bugün kutlamaya hazırlanan AK Parti, 14 yıllık kesintisiz iktidarı döneminde Türkiye’yi dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasına sokmayı başardı. 


YABANCI SERMAYE AKTI


AK Parti döneminde Türkiye, Osmangazi Köprüsü’nden Marmaray’a, Yüksek Hızlı Tren’den 3. Köprü ve 3. Havaalanı’na kadar birçok devasa projeyle de tanıştı. Savunma alanında önemli millileşme adımları atıldı. Birtürlü yapılamayan kamu yatırımları tarih oldu. Birçok proje ise özel sektörün önü açılarak gerçekleştirildi. Böylece Türkiye bütçesi faiz lobisi yerine yatırımlara aktı. AK Parti döneminde faize gitmeyen para 600 milyar doları aştı. Bu dönemde IMF’ye borcunu da bitiren Türkiye uluslararası piyasalara borçlu olmaktan çıktı. AK Parti döneminde Türkiye’nin kredi notu da ‘yatırım yapılabilir’ seviyeye geldi. Bunun sonucunda Türkiye, Cumhuriyet tarihi boyunca toplam 15.1 milyar dolar yabancı yatırım çekerken, 2003-2015 döneminde 148 milyar dolara çıktı.


SIRADA İKİ BÜYÜK AÇILIŞ VAR


AK Parti döneminde 2016 yılı her ne kadar FETÖ’nün kanlı darbe girişimiyle akıllarda kalsa da bu yıl en önemli yatırımların hizmet alındığı yıl olacak. 39 aylık bir çalışmanın sonunda  Osmangazi Köprüsü darbe girişiminin hemen öncesinde açılırken bu yıl içinde ayrıca iki dev proje daha devreye giriyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü 26 Ağustos’ta, Avrasya Tüneli ise 20 Aralık’ta açılacak. Yatırım maliyeti 4.5 milyar lira olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde 4+4 şerit otoyol ve 1+1 şerit de demiryolu olacak. 59 metre ile dünyanın en geniş asma köprüsü özelliğini taşıyan 3. Köprü’nün uzunluğu ise 1.875 metre. Göztepe-Kazlıçeşme arasını 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek Avrasya Tüneli ise İstanbul Boğazı’nı denizin altından geçerek raylı ulaşıma imkân veren Marmaray’ın ardından, bu defa da lastik tekerlekli araçların geçişine imkan sağlayacak. Bu yıl sonunda Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi de hizmete girecek.


KONUT HAMLESİNDE ÖNCÜ


AK Parti, duble yollar, havaalanları ve barajlar gibi önemli yatırımların yanında  TOKİ  ve Emlak Konut aracılığıyla da önemli bir hamle başlattı. Bu süreçte TOKİ 81 ilde tam 3.030 şantiyede 650 bin konut üretti. Doğrudan ve dolaylı olmak üzere 900 bin kişilik istihdam sağlandı. Toplam yapım ve proje aşamasında 68.3 milyar TL’lik 5.309 ihale sonuçlandı. TOKİ’nin hamlesi özel sektörü de harekete geçirdi. Dev konut projeleri Türkiye’nin her yanında yükselmeye başladı.


Dev projeler peş peşe geliyor


AK Parti hükümeti bugüne kadar birçok projeyi gerçekleştirirken birçok projede ise önemli yol aldı. Bu projelerden bazıları şöyle:


1) Kanal İstanbul: 15 milyar dolarlık yatırımın yapılacak. 500 bin kişilik yeni şehir 250 bin +250 bin veya 200 bin +300 bin şeklinde kanalın iki yakasında yer alacak.


2) 3. Havalimanı: 3. Havalimanı’nın yapımına ilişkin çalışmalar devam ediyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte 150 milyon yolcu kapasiteli 4 terminal yapılacak. Projenin maliyeti 10.2 milyar Euro.


3) Çanakkale 1915 Köprüsü: 18 Mart Çanakkale şehitlerini anma yıldönümünde ilk kazma vcurulacak. Lapseki ilçesi Şekerkaya mevkii ile Gelibolu ilçesi Sütlüce mevkii arasında yapılacak.


4) 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli: Tünelin bir katında iki şerit gidiş, orta katında gidiş-geliş metro, bir altında da geliş istikametinde iki şerit olacak.


5) TANAP Projesi: Azeri gazını Avrupa’ya taşıyacak TANAP 10 milyar dolarlık bir proje. Hem Avrupa’nın enerji güvenliğini sağlayacak hem de Türk ekonomisine katkı sağlayacak.


6) Akkuyu Nükleer Santrali: Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu Nükleer Santral Projesi’ne ilişkin inşaatın 2020 yılında bitirilmesi ve 2022 yılında ilk elektriğin üretilmesi hedefleniyor. Mersin Akkuyu’ya kurulacak Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) maliyeti 20 milyar dolar olarak hesaplanıyor.


7) Sinop Nükleer Santrali: Akkuyu’nun yanı sıra Sinop’a Japonlar tarafından 22 milyar dolarlık ikinci nükleer santral inşa edilmesi planlanıyor.


Star



Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


AK Parti'nin iktidarda olduğu 14 yıl boyunca doğrudan yatırımlar 15 milyar dolardan 148 milyar dolara yükseldi. Savunma sanayi mililleşti. Asgari ücret ise 1.300 liraya çıktı.


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, AK Parti iktidarları dönemindeki projelerin yer aldığı "Huzur ve İstikrar ile Son 14 Yılın İcraatları" raporunu yayımladı. Dış politikada yüksek işbirliği mekanizmalarının kurulduğu vurgulanan raporda, enerji ve ulaştırma ağlarıyla bölgesel bütünleşme sağlandığına ve kıta ölçekli açılımlar yapıldığına işaret edildi. 


DOĞRUDAN YATIRIM UÇTU 


Raporda, şunlar kaydedildi: "Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olarak değerleri ile barışık ve huzur içinde yaşayan bir ülke olması birincil gayemizdir. Türkiye, 2002 öncesinde Cumhuriyet tarihi boyunca toplam 15,1 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çekerken, 2003-2015 döneminde 148.2 milyar dolar yabancı yatırım geldi." 


SAVUNMA MİLLİLEŞTİ 


Raporda, savunma sanayisi konusunda atılan adımlara da yer verilerek, "Bundan 13 yıl önce yüzde 80 oranında dışa bağımlı, uluslararası silah şirketlerinin tekelinde olan bir savunma sanayimiz vardı. Savunma sanayisinde iktidara geldiğimizde yüzde 24 civarında olan yerlilik oranını yüzde 55'lerin üzerine çıkardık. Dünyanın en büyük 100 savunma sanayi firması arasında ASELSAN ve TAI olmak üzere iki firmamız bulunmaktadır" değerlendirmelerine yer verildi.


Asgari ücret 184 liraydı!


AK Parti iktidarları döneminde sosyal güvenlik alanında önemli reformlar hayata geçirildiğine işaret edilen raporda, SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığının tek çatı altında toplandığı, 2002 yılında 184 lira olan net asgari ücretin, 2016'da bin 300 liraya çıkarıldığı hatırlatıldı.


İlk yüksek hızlı tren


Raporda, mega projelere de vurgu yapılarak, otoyollar, bölünmüş yollar, havalimanları, hızlı tren hatları, limanlar ve tersanelerin AK Parti iktidarları döneminde hayata geçirildiğinin altı çizildi. Türkiye’de ilk kez yüksek hızlı tren ağı inşa edildiği belirtilen raporda, havalimanı sayısına vurgu yapıldı.


Akşam




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



AK Parti'nin 14 yıllık iktidar dönemi, reformlar ve başarılarla dolu bir ekonomik patlama dönemi olarak kayıtlara geçti. Sözkonusu süreçte milyarlık dev yatırımlar birbiri ardına hayata geçirildi. Türk lirasından altı sıfırın silinmesi, istikrarlı ve hızlı büyüme, düşük enflâsyon, rekor seviyede ihracat ise bu döneme damga vuran ekonomik gelişmeler olarak dikkat çekti. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın, AK Parti iktidarları döneminde birçok alanda hayata geçirilen projelerin anlatıldığı “Huzur ve istikrar ile son 14 yılın icraatları” raporunda da ekonomide çizilen yol haritası ve elde edilen sonuçlar gözler önüne serildi. Güven ve istikrarın en önemli simgesi olarak kabul edilen doğrudan yabancı yatırım rakamları 2002 öncesinde Cumhuriyet tarihi boyunca toplam 15,1 milyar dolar iken, 2003-2015 döneminde yüzde 881 artışla, 148,2 milyar dolara yükseldi. Raporda, AK Parti iktidarları döneminde yaşanabilir çevre ve marka şehirler oluşturulduğuna da işaret edilerek, belediyelerin altyapı finansman sorunlarının düşük faizli uzun vadeli kredilerle çözüldüğü belirtildi. Türkiye bu dönemde enerji konusunda da hayati adımlar attı. Nükleer enerji konusunda somut adımlar atıldı.


Hedef dünyada ilk 10

Raporda, Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olarak değerleri ile barışık ve huzur içinde yaşayan bir ülke olmasının birincil gaye olduğuna da yer verildi. Bu hedeften asla taviz verilmeyeceğine vurgu yapılan açıklamada, Türkiye'nin önünün açık olduğu dile getirildi. Nitekim dünya ekonomisi her geçen gün küçülüyor. Küresel merkez bankalarının körüklediği negatif faiz varlıklarının büyüklüğü dünya çapında 13,4 trilyon dolara ulaştı. Yeniden artı faizlere geçilmesiyle oluşan balonun bomba gibi patlamasından endişe ediliyor.


DIŞARININ OYUNU TUTMADI

Ekonomileri küçülen, işsizlik sorunuyla karşı karşıya kalan ve kaynakları azalıp borç sarmalına giren büyük ülkelerin, kendilerine yeni kaynak oluşturmak ve onlar için çalışacak yeni insanlar üzerine kurguladıkları oyunlar da artık sonuç vermiyor. Buna en güzel örnek Türkiye. FETÖ terör örgütünü kullanarak Türkiye'yi kötü ekonomilerini düzeltmek için önemli bir basamak olarak görenler, halkın milli iradesi ve güçlü siyasi iktidar karşısında hayal kırıklığına uğradı.


Yatırımlar 'dev'leşti

Savunma sanayisinde yüzde 24 civarında olan yerlilik oranı 14 yılda yüzde 55'lerin üzerine çıktı. ASELSAN ve TAI şirketlerimiz dünyanın en büyük 100 savunma sanayi şirketi arasında yerini aldı.


Ulaştırma, denizcilik ve haberleşme alanında da atılımlar gerçekleştirildi. Otoyollar, bölünmüş yollar, hava limanları, hızlı tren hatları, limanlar, tersaneler, akıllı iletişim sistemleri 14 yıllık döneminde hayata geçirildi. Türkiye'de ilk kez yüksek hızlı tren ağı da bu dönemde hayata geçirildi. 2009'da hizmete başlayan  Ankara  merkezli çekirdek yüksek hızlı tren projelerini, 2009'da Ankara-Eskişehir, 2011'de Ankara-Konya, 2013'te Konya-Eskişehir ve 2014'te Ankara-İstanbul ile Konya-İstanbul takip etti. Yeni yatırımlarla Türkiye YHT işletmeciliğinde dünyada sekizinci, Avrupa'da altıncı sıraya yerleşti. Bunların yanı sıra Ankara-Sivas ve Ankara-İzmir YHT hatları ile Bursa-Bilecik ve Konya-Karaman hızlı tren hatlarının inşa çalışmaları devam ediyor. Havalimanı sayıları da her geçen gün artıyor. 14 yıllık dönemde gıda, tarım ve hayvancılık alanında da büyük gelişmeler yaşandı. Bu dönemde tarımsal destekler artırıldı, tarımsal finansman kanalları genişletildi, kırsal kalkınma hamlesi başlatıldı ve gıda güvenliğine yönelik mevzuat düzenlemeleri yapıldı.


Ankara YHT Garı'nın % 95'i tamamlandı

2014'te inşasına başlanan ve yüzde 99,5'lik ilerleme sağlanan Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı'nda çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Sadece ulaşım istasyonu olarak değil, alışveriş, konaklama, toplantı merkezi ve buluşma noktası olarak planlanan gar, 178 bin metrekare kapalı alan ve 8 kattan oluşuyor. Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle inşa edilen Ankara YHT Garı, ilk etapta günlük 20 bin, ilerleyen zamanlarda ise günlük 50 bin yolcuya hizmet verecek. Yolcu taşıma ve hızlı tren işletmesi TCDD tarafından yürütülecek gar, hizmete girişinden itibaren 19 yıl 7 ay süre ile yüklenici firma tarafından işletilecek. İşletme süresi sonunda ise TCDD'ye devredilecek. Ulusal ve uluslararası standartlar dikkate alınarak inşa edilen Ankara YHT Garı, Ankaray, Başkentray, Batıkent, Sincan, Keçiören ve havalimanı metrolarıyla bağlantılı olacak.


Özel sektör büyüdü

14 yıllık sürede sadece alt yapı yatırımları değil özel sektör yatırımları da hızlandı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji alanlarında KOBİ'lerin önü açıldı. Ar-Ge ve yenilik alanına ayrılan kaynaklar yükseltildi. Sanayi bölgelerindeki işletmelere kredi desteği verildi. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı tek çatı altında toplandı. 2002 yılında 184 lira olan net asgari ücret, 2016'da bin 300 liraya çıkarıldı. Türkiye'de 2002-2015 döneminde sağlık harcamaları 6 kattan fazla artırıldı. 2002 yılında dünyada turist sayısında 17'inci sırada olan Türkiye, 2015'te 6'ncı sıraya yerleşti. 2002 yılında 129 olan Gümrük Müdürlüğü sayısı 2016'da 160'a çıkarıldı. 14 yıllık dönemde esnafın kullandığı kredi miktarı 100 katına çıktı ve kredi maliyetleri azaltıldı. Esnaf ve sanatkarlara sıfır faizli yeni kredi imkanları getirildi. Söz konusu dönemde Yeni Türk Ticaret Kanunu ve Merkezi Sicil Kayıt Sistemi Projesi hayata geçirildi ve şirket kuruluşları kolaylaştırıldı.



Yeni Şafak


Geri Dön