27 / 12 / 2024

İşte TCDD'nin yeni güzergahları!

İşte TCDD'nin yeni güzergahları!

TCDD'nin 2016 yılında yoğun bir yatırım gündemi var. Yüksek Hızlı Milli Tren Projesi ihale hazırlıkları sürüyor. İlk prototipin 2018'e yetiştirilmesi hedefleniyor. Yüksek Hızlı Tren seti ihalesi de bu yıl yapılacak...



ÜLKEMİZDE yaklaşık 50 yıl boyunca en fazla ihmal edilmiş altyapı yatırım alanı nedir sorusunun yanıtı kuşkusuz demiryollarıdır. Ama artık durum tamamen değişti. Son 10 yılda demiryollarına birbiri ardına çok büyük yatırımlar yapılıyor. 2016'da da bu alanda yatırım konusunda muazzam bir hareketlilik olacak. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD) 2016 yılı ajandasında yeni demiryolu yatırımlarından yeniden yapılandırma çalışmalarına, hızlı tren garlarından demiryollarında millileştirme çalışmalarına kadar birçok madde yer alıyor. 


Yüksek Hızlı Milli Tren Projesi kapsamında ihale hazırlıklarını sürdüren TCDD, ilk prototipin 2018 yılına yetiştirilmesini hedefliyor. 2016'da  Ankara  ve İstanbul arasını 1.5 saate indirecek yüksek hızlı tren (YHT) projesinin yap-işlet-devret (YİD) modeli ile yapılması için gerekli çalışmalara başlayacak olan TCDD, 2016 yılında yüksek hızlı tren seti ihalesine çıkmaya hazırlanıyor. 


Yatırım ödeneği tavanı 2016 yılı için 5 milyar 309 milyon 844 bin TL olarak belirlenen TCDD, 2016 yılında yüksek hızlı tren ve hızlı tren hatlarının inşasına devam edecek. Kurumun 2016 yılı projeleri hakkında Para Dergisi'ne açıklamalarda bulunan TCDD Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ömer Yıldız, gelecek yıl Ankara ve İstanbul arasını 1.5 saate indirecek Ankara-İstanbul Çok Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin yap-işlet-devret (YİD) modeli ile yapılması için gerekli çalışmalara başlanacağını söylüyor. 


2016 AJANDASI ÇOK YOĞUN 

Yıldız, 2016 yılında Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren, Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren, Sivas-Erzincan Hızlı Tren, Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren, Bursa-Bilecik Hızlı Tren, Yerköy-Kayseri Yüksek Hızlı Tren ve Konya-Karaman, Karaman-Ulukışla, Adana-Mersin, Nurdağı-Başpınar Hızlı Tren Projelerine yönelik çalışmaların sürdürüleceğini belirtiyor. 2015 yılı programında yer alan 2016'da satışa çıkacak taşınmazlar belirleniyor 2016 yılında mülkiyeti TCDD'ye ait olup işletmecilik fazlası olan taşınmazların kuruma gelir getirmesi amacıyla değerlendirilmesi de gündemde olacak. TCDD bölge müdürlüklerinin işletmecilik fazlası taşınmazlarının belirlenmesine yönelik çalışmalara devam ettiğini söyleyen Ömer Yıldız, taşınmazların tespit edilmesine müteakip alınacak kararlar doğrultusunda satış işlemlerinin 2016 yılı içinde yapılacağını vurguluyor. 


GAP Eylem Planı Projeleri, yeni demiryolu ve ikinci hat yapımları, çeken-çekilen araçların imal ve temini kapsamında lokomotifler, çeşitli tren setleri ve yük vagonları, Konya Hızlı Tren Garı, elektrifikasyon, sinyalizasyon ve telekomünikasyon yatırımlarına 2016 yılında devam edileceğini aktaran Yıldız, YHT işletmeciliğinin merkezi olan Ankara'da banliyö, metro ve YHT hatlarını entegre edecek olan Başkentray Projesi'ne yönelik çalışmaların da TCDD'nin 2016 yılı ajandasında olacağını ifade ediyor. 


106 YHT SETİ İHALESİNE ÇIKILACAK 

Gelecek yıl ihtiyaç duyulan 106 adet yüksek hızlı tren seti ihalesinin yapılmasını planladıklarını ifade eden Yıldız, temin edilecek YHT setlerinden 10 adedinin acil ihtiyaç nedeniyle yurtdışından temin edileceğini, 80'inde ise yüzde 53'lük yerlilik payını ve öğrenme tabanlı teknoloji transferinin şart koşulduğunu belirtiyor. Yıldız, "16 adet YHT setini ise Milli Hızlı Tren Projesi kapsamında milli markamızla Türkiye'de üretmeyi hedefliyoruz" diyor. 


MİLLİLEŞME ÇABALARI 

Demiryolu sektöründeki millileşme çabalarına da değinen Yıldız şunları söylüyor: "Yerli üretim ve milli demiryolu sanayisinin geliştirilmesi amacı doğrultusunda bir yandan teknoloji transferi yaparken diğer yandan da tasarım ve üretim kabiliyetlerimizi geliştirecek Ar-Ge çalışmalarına hız vererek ülkemizde milli demiryolu endüstriyel ekosistemini oluşturulmasını sağlamak ilk hedefimiz. Milli sinyal projesi kapsamında halen Afyon-Karakuyu ve Denizli-Ortaklar hal kesimlerinde montaj ve test çalışmaları devam ediyor. Milli Yüksek Hızlı Tren, Yeni Milli Elektrikli-Dizel Tren Seti, Yeni Nesil Milli Yük Vagonu üretimi ile ilgili endüstriyel mühendislik detay çalışmaları da sürüyor." Yüksek Hızlı Milli Tren Projesi kapsamında ihale hazırlıklarının sürdüğünü açıklayan Yıldız, proje kapsamında konsept tasarım tema seçiminin yapıldığını dile getiriyor. Endüstriyel-mühendislik tasarımının ikinci ihalesinin 2 Temmuz 2015 tarihinde yapıldığına dikkat çeken Yıldız, ihalenin yeterli katılım olmadığı için iptal edildiğini belirtiyor. Yıldız şunları aktarıyor: "ihale sürecinin tamamlanmasının ardından proje takvimine uyularak, ilk prototipin 2018 yılına yetiştirilmesi için gerekli gayret ve özen gösterilecek." 


YENİ PROJE İHALELERİNE HAZIRLIK 

Yıldız, TCDD'nin önümüzdeki üç yıl içinde yeni projeler için yapım ihalelerine çıkacağını açıklıyor. Bıı kapsamda, etüt proje çalışmaları halen devam eden Antalya-Konya-Kayseri Hızlı Tren Projesi, Antalya-Isparta-Burdur-Kütahya-Eskişehir Hızlı Tren Projesi, Erzincan-Erzurum- Kars Hızlı Tren Projesi, Kırıkkale-Çorum-Samsun, Yerköy-Kırşehir-Aksaray- Ulukışla ve Bursa-Gemlik Projesi bulunuyor. 


BİN 213 KM YHT HATTI HİZMETTE 

Yıldız, bugüne kadar bin 213 km YHT hattı inşa edilerek hizmete açıldığını belirterek, YHT projelerinin bin 520 kilometresinin yapım ve ihale, bin 558 kilometresinin ise proje aşamasında olduğunu ifade ediyor. Hızlı tren hatlarının bin 19 kilometresinin yapım ve ihale, 12 bin 234 kilometresinin ise proje aşamasında olduğunu söyleyen Yıldız, 2023'te, YHT'nin enerji tasarrufu, trafik kazalarından ve karbon salınımından kaçınma maliyeti olarak Türkiye'ye toplam 824 milyon dolar fayda sağlayacağını dile getiriyor. 


TAŞINAN YOLCU SAYISI ARTTI 

Yıldız, YHT ile birlikte demiryollarında taşınan yolcu sayılarının arttığına dikkat çekiyor. Ankara-Konya arasında daha önce yolcu taşımacılığından pay almayan TCDD'nin yüksek hızlı tren ile birlikte toplam yolcunun yüzde 66'sını taşır hale geldiğini ifade eden Yıldız, yüksek hızlı trenlerin parkurda yüzde 14 oranında yeni bir talep oluşturduğunu söylüyor. Ankara-Eskişehir hattının ise parkurda yüzde 12 oranında yeni bir talep oluşturduğuna dikkat çeken Yıldız, bugüne kadar Ankara-Eskişehir-İstanbul yüksek hızlı tren hattında 15 milyon, Ankara-Konya hattında 7 milyon, Konya-Eskişehir-İstanbul hattında ise 1 milyon yolcunun seyahat ettiğini açıklıyor. 


TCDD'nin yeni güzergahları 

TCDD Genel Müdürü Ömer Yıldız, 2015 yılı yatırım programında yer alan dört güzergah için uygulama proje çalışmalarının yapıldığını vurgulayarak, söz konusu çalışmaların tamamlanmasının ardından yapım ihalesine çıkılacağını belirtiyor. Yıldız, yapım ihalesine çıkılacak güzergahları şöyle sıralıyor: "Eskişehir-Kütahya-Antalya Demiryolu Etüt Projesi, Samsun- Çorum-Kırıkkale Demiryolu Etüt Projesi, Erzincan-Erzurum-Kars Demiryolu Etüt Projesi ve Yerköy-Kırşehir-Aksaray-Ulukışla Demiryolu Etüt Projesi." 


Para


Geri Dön