22 / 12 / 2024

İstiklal Caddesi kirada dünya devleriyle yarışıyor!

İstiklal Caddesi kirada dünya devleriyle yarışıyor!

Dünyanın 71 ülkesindeki önde gelen 461 alışveriş cadde ve bulvarını değerlendiren gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman and Wakefield, her ülkede metrekare başına yıllık mağaza kirası bedelinin en yüksek olduğu caddeyi sıraladı.




Türkiye’nin önemli cadde ve bulvarlarında kiralar geriliyor. Ancak İstiklal’de yatay bir seyir hakim

Dünyanın 71 ülkesindeki önde gelen 461 alışveriş cadde ve bulvarını değerlendiren gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman and Wakefield, her ülkede metrekare başına yıllık mağaza kirası bedelinin en yüksek olduğu caddeyi sıraladı. Buna göre, Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi'yle temsil edilen Türkiye, metrekare kira fiyatının yüksekliği bakımından 16'ncı sırada yer buldu.


İstiklal Caddesi kirada dünya devleriyle yarışıyor!


2016'nın ikinci çeyreğine ilişkin verilerle derlenen listenin en üstünde, yıllık metrekare kira fiyatı 10 bin Euro'nun üstündeki New York (ABD), Hong Kong (Çin) ve Paris (Fransa) kentlerinin dünyaca ünlü alışveriş caddeleri sıralandı. İstiklal Caddesi sıralamada yıllık 3 bin 24 Euro'luk metrekare kira bedeliyle 16'ncı oldu. İstanbul aynı kira ortalamasıyla geçen yıl 17'nci sıradaydı. Her ülkeden birden çok alışveriş caddesinin dahil edildiği sıralamada ise İstiklal Caddesi, İspanya başkenti Madrid'deki Preciados bölgesinin ardından 21'inci oldu.

YABANCILAR TEREDDÜTLÜ

Raporda, Türkiye'nin bölgesinde riskler artarken, ekonomisinde büyüme hızının yavaşladığına dikkat çekilirken, buna rağmen tüketici harcaması büyümesinin halen yüzde 5'in üzerinde seyrettiği kaydedildi.

İstanbul ve Ankara'da kiralık dükkanlara talebin çoğunlukla yerli perakendecilerden geldiğini belirten Cushman and Wakefield uzmanları, uluslararası markaların ise satışların düşmesi ve masrafların artması nedeniyle tereddüt yaşadığını kaydetti. Birçok bölgede kentsel dönüşümle daha fazla uygun alan açılmaya çalışıldığı belirtilen raporda, “Emlak sahipleri projelere başlarken geri dönüşün nereden olacağına ilişkin açık bir stratejiye ihtiyaç duyuyorlar” denildi.

MARKALAR CADDELERİ TERK ETMEYE BAŞLADI


Bu yıl Top Shop, C&A, Tesco gibi yabancı markalar Türkiye'den çekilme kararı alırken, aralarında Teknosa gibi devlerin de yer aldığı yerli markalar ise onlarca mağazayı ‘verimsizlik' nedeni ile kapattı. Toplam mağaza sayısı 2014 yılındaki 450 bin düzeyinden 2015'te 400 bine düşerken 2016'da ise H&M, Watsons, Deichmann, Puma, Tommy Hilfiger, Mothercare, Guess, Hummel gibi markalar 41 mağazaya kilit vurdu.

EN BÜYÜK DÜŞÜŞ İZMİR ALSANCAK'TA


Rapora göre, metrekare başına yıllık kira fiyatları, İstanbul'un Nişantaşı semtindeki Valikonağı Caddesi'nde bir önceki yıla göre yüzde 4.5 düşüşle 2 bin 268 Euro, aynı semtteki Abdi İpekçi Caddesi'nde yüzde 3.8 düşüşle 2 bin 700 Euro, aynı bölgedeki Rumeli Caddesi'nde yüzde 3.4 düşüşle 1512 Euro oldu. İstanbul'un Anadolu Yakası'ndaki Bağdat Caddesi'nde düşüş yüzde 1.8, ortalama kira fiyatı metrekare başına 2 bin 970 Euro olarak hesaplandı. İstanbul'un dış semtlerindeki alışveriş alanlarında ise metrekare başına kira fiyatı geçen yılki gibi 648 Euro olarak kaydedildi. Ankara'nın Tunalı Hilmi Caddesi'nde yüzde 3 düşen kira fiyatları metrekare başına 1.728 Euro olurken, Kızılay Bulvarı'nda yüzde 2.9 düşüşle 1.836 Euro'ya indi.

Kira fiyatlarındaki en büyük düşüşün yüzde 9.7 ile İzmir'in Alsancak semtinde olduğu görüldü. Karşıyaka'da ise yüzde 3.7 gerileyen metrekare başına kira fiyatı ortalaması 1.404 Euro oldu.



Engin Esen/Sözcü


Geri Dön