17 / 05 / 2024

İsviçre Zürih'te konut sorunu büyüyor: Kiralardaki yüksek artış protesto edildi!

İsviçre Zürih'te konut sorunu büyüyor: Kiralardaki yüksek artış protesto edildi!

İsviçre Zürih'te cumartesi akşamı gerçekleştirilen gösteride şehirdeki konut sorunu protesto edildi. Konut kiralarındaki yükselişler ülke gündeminde sık sık tartışmalar yaratıyor. İşte ayrıntılar...



Euronews'te yer alan habere göre; ülkenin diğer şehirlerinden Cenevre ve Bern'de de benzer bir problem yaşandığının altını çizen göstericiler sorunun Zürih'te zirve noktasında olduğunu savunuyor. 

Zürih'te on sene içinde 10 bin yeni konut inşa etme projesine start veren kent yetkilileri ise konut sıkınıtısnın farkında olduklarına dikkat çekiyor. 

Ancak yetkililer, Zürih'in mali gücü daha kısıtlı kesime kapalı olduğu suçlamasını kabul etmiyor. 

İsviçre Zürih te konut sorunu büyüyor: Kiralardaki yüksek artış protesto edildi!

Politikyolcom'da geçtiğimiz sene yayımlanan bir haberde, İsviçre’nin konut kooperatifleri anlatılmıştı. İsviçre’de konut kooperatiflerinin geçmişinin 19. yüzyıla dayandığına dikkat çekilen haberde, "Küçük ölçekli başlayan ve akut bir konut krizine cevap olarak geliştirilen bu model, takip eden yüzyıl içinde kurumsallaşarak, sosyal konut politikasının temel taşıyıcısı haline geldi" denildi. 

Kooperatifçilik modelinin konut sektöründe işleyişinin, İsviçre’nin bir diğer temel sosyal ve politik değeri olan güçlü ademimerkeziyetçiliğe dayandığının söylenebileceğine yer verilen haberde, "Konut kooperatifleri, kar amacı gütmemek koşuluyla, kendi kendilerini yönetmek konusunda otonom yerleşim birimleri olarak karşımıza çıkıyor" açıklaması yapıldı. 

1 kişi- 1 oy kuralının uygulandığı konut kooperatifi meclislerinde, bakim-onarım kararlarından, ortak alan kullanımlarının nasıl düzenleneceğine; kooperatifin büyüyerek yeni projelere imza atılmasından, kooperatife katılacak yeni üyelerin (yani komşuların) hangi kriterlerle seçileceğine kadar her kararın direkt demokrasi pratiğiyle alındığının da altı çizildi. 

İngiltere'de konut fiyatlarında sınırlı artış!

Altın, dolar değil 10 senenin rekoru konutta! Konut fiyatları yüzde 167.8 yükseldi!

Kadıköy'deki kiralar resmen çıldırdı! 180 bin liraya kadar yükseldi! 'Buna kim dur diyecek?'


Geri Dön