23 / 12 / 2024

İşyeri kira geliri istisnası 2015!

İşyeri kira geliri istisnası 2015!

2014 yılı içerisinde işyerini kiraya vererek gelir elde eden kimseler, 2015 yılı Mart ayında beyanname vererek vergi ödemek ile mükellef oluyor. Peki, işyeri kira geliri istisnası 2015 ne kadar?



İşyeri kira geliri istisnası 2015!

2014 yılı içerisinde işyerini kiraya vererek gelir elde eden kimseler, 2015 yılı Mart ayında beyanname vererek vergi ödemek ile mükellef oluyor.


Vergi için beyannameyi, yalnız istisna bedelinden yüksek miktarda gelir elde edenler veriyor.


İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar yıllık beyanname vermek zorunda oluyor.


Beyanname verme sınırı olan 27.000 TL’nin aşılıp aşılmadığının tespitinde, gelir vergisi kesintisine tabi brüt kira gelirleri ile konut kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınacaktır.


İşyeri kira geliri vergi kesintisi..

Gayrimenkul sermaye iradına konu olan mal ve hakları kiralayan Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden gelir vergisi kesintisi (tevkifat) yapmak zorundadırlar.


Kiracı olan bu kişi ve kuruluşlar, yaptıkları kira ödemelerinin brüt tutarı üzerinden % 20 oranında gelir vergisi kesintisi yapmak zorundadırlar.


Bu vergi kesintisi, gelecek aylara veya yıllara ait olmak üzere peşin ödenen kira bedeli üzerinden de yapılacaktır. Örneğin; 3 aylık veya 1 yıllık işyeri kirası peşin tahsil edildiğinde, bu durumda peşin tahsil edilen kiranın tamamı vergi kesintisine tabi tutulacaktır. 


Kiracı, basit usulde vergilemeye tabi bir mükellef ise, vergi kesintisi yapma yükümlülüğü bulunmadığından, kira ödemesi üzerinden vergi kesintisi yapmayacaktır.


İşyeri kira geliri için beyannameler vergi dairesine gidilerek verilebildiği gibi, internet üzerinden de verilebiliyor. Beyannamelerin 25 Mart'a kadar verilmiş olması ve ilk taksit ödemelerinin de 31 Mart'a kadar verilmiş olması gerekiyor.


İkinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılıyor.


Ev sahibi ne kadar kira vergisi öder?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön