21 / 05 / 2024

İşyerleri acil durumlar için tatbikat yapacak!

İşyerleri acil durumlar için tatbikat yapacak!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Acil durumlar için plan hazırlama zorunluluğu getirdiği işyerlerinden, planının uygulama adımlarının takip edilebilmesi ve uygulanabilirliğinden emin olunması amacıyla yılda en az bir defa tatbikat yapacak...



Bakanlığın İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmeliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yönetmelikle, işyerlerinde acil durum planlarının hazırlanması, önlemesi, koruması, tahliyesi ile yangınla mücadele, ilk yardım ve benzeri konularda yapılması gereken çalışmalarla bu durumların güvenli olarak yönetilmesi ve bu konularda görevlendirilecek çalışanların belirlenmesiyle ilgili usul ve esasların düzenlemesi amaçlanıyor.


Acil durum; işyerinin tamamında veya bir kısmında meydana gelebilecek yangın, patlama, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım, doğal afet gibi acil müdahale, mücadele, ilkyardım veya tahliye gerektiren olaylarını kapsarken, Acil Durum Planı; işyerlerinde meydana gelebilecek acil durumlarda yapılacak iş ve işlemler dahil bilgilerin ve uygulamaya yönelik eylemlerin yer aldığı plan olarak tanımlanıyor.


Acil durumlara ilişkin işverenler ile çalışanların çeşitli yükümlülükleri ve sorumlulukları bulunacak. Acil Durum Planı, tüm işyerleri için tasarım veya kuruluş aşamasından başlamak üzere acil durumların belirlenmesi, bunların olumsuz etkilerini önleyici ve sınırlandırıcı tedbirlerin alınması, görevlendirilecek kişilerin belirlenmesi, acil durum müdahale ve tahliye yöntemlerinin oluşturulması, dokümantasyon, tatbikat ve Acil Durum Planının yenilenmesi aşamaları izlenerek hazırlanacak.


İşyerinde meydana gelebilecek acil durumlar, risk değerlendirmesi sonuçları, yangın, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım ve patlama ihtimali, ilk yardım ve tahliye gerektirecek olaylar, doğal afetlerin meydana gelme ihtimali ve sabotaj ihtimali hususlar dikkate alınarak belirlenecek.


İşveren, belirlediği mümkün ve muhtemel acil durumların oluşturabileceği zararları önlemek ve daha büyük etkilerini sınırlandırmak üzere gerekli tedbirleri alacak acil durumların olumsuz etkilerinden korunmak üzere tedbirler belirlenirken gerekli olduğu durumda ölçüm ve değerlendirmeler yapılacak.


Hazırlanan Acil Durum Planının uygulama adımlarının düzenli olarak takip edilebilmesi ve uygulanabilirliğinden emin olmak için işyerlerinde yılda en az bir defa olmak üzere tatbikat yapılır, denetlenir ve gözden geçirilerek gerekli düzeltici ve önleyici faaliyetler yapılacak. Gerçekleştirilen tatbikatın tarihi, görülen eksiklikler ve bu eksiklikler doğrultusunda yapılacak düzenlemeleri içeren tatbikat raporu hazırlanacak.


Gerçekleştirilen tatbikat neticesinde varsa aksayan yönler ve kazanılan deneyimlere göre acil durum planları gözden geçirilerek gerekli düzeltmeler yapılacak.

Tüm çalışanlar acil durum planları ile arama, kurtarma ve tahliye, yangınla mücadele, ilkyardım konularında görevlendirilen kişilerim kimler oldukları konusunda bilgilendirilrken, işe yeni alınan çalışana, iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerine ilave olarak acil durum planları ile ilgili bilgilendirme yapılacak.


İşyerinde, belirlenmiş olan acil durumları etkileyebilecek veya yeni acil durumların ortaya çıkmasına neden olacak değişikliklerin meydana gelmesi halinde etkinin büyüklüğüne göre acil durum planı tamamen veya kısmen yenilenecek.


Yayımı tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik kapsamında, kurulacak olan ekiplerin eğitimleri, bu yönetmeliğin yayımından itibaren bir yıl içinde tamamlanacak.


AA


Geri Dön