28 / 12 / 2024

İthal tüketim tam gaz devam ediyor! 7 ayda tarihi zirveyi gördük!

İthal tüketim tam gaz devam ediyor! 7 ayda tarihi zirveyi gördük!

Yılın ilk 7 ayında toplam ithalat geçen yıla göre yüzde 5 oranında arttı. Ekonominin üretim ayağındaki canlılığı gösteren ara malı ithalatı yüzde 4,9 gerilerken, tüketim malı ithalatında ise yüzde 67,9 oranında artış yaşandı.



Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan dış ticaret verilerine göre toplam ithalatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artışla 216,8 milyar dolar olduğu ilk yedi ayda, tüketim malı ithalatı yüzde 67,9 artışla 26,3 milyar dolara yükseldi. İthal tüketime, geçen yıla göre 10,6 milyar dolar daha fazla döviz harcandı. Tüketim malı ithalatında yedi aylık dönemlere göre en yüksek düzey yaşandı.

Dunya.com köşe yazarı Naki Bakır’ın konu ile ilgili köşe yazısı şöyle: Ocak-temmuz döneminde en büyük artış otomobil ithalatında oldu. İthal otomobillere yedi ayda yüzde 154,1 artışla 9,6 milyar dolar ödendi. Geçen yılın aynı dönemine göre otomobil ithalatına 5,8 milyar dolar daha fazla döviz harcanmış oldu.

İthalat faturası, dayanıklı tüketim mallarında 3,7 milyar, yarı dayanıklı tüketim mallarında 4,1 milyar dolar, dayanıksız tüketim mallarında 3,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yiyecek içecek gibi tüketim malları ile motor benzini ve diğer hafif yağlar ve taşıma araç gereçlerine ödenen toplam döviz de yüzde 5 milyar dolar oldu.

İthal tüketim tam gaz devam ediyor! 7 ayda tarihi zirveyi gördük!

İTHALATTA TÜKETİMİN PAYI YÜZDE 15

 2022 yılında yapılan ithalatın yüzde 8,4’ünü tüketim malları oluştururken, bu oran temmuzda yüzde 14,6 ile en yüksek düzeyine çıktı. İlk yedi aydaki toplam ithalat faturasının yüzde 12,1’i tüketim mallarına harcandı. Tüketim malı ithalatının toplamdaki payı geçen yıl yüzde 7,6 olarak gerçekleşmişti. İlk yedi aylık dönemlere göre toplam ithalatta yatırım mallarının payı da yüzde 10,5’ten yüzde 13,7’ye çıkarken, ara mallarının payı yüzde 81,9’dan yüzde 74,1’e indi.

 İthal tüketimde artış yaşanırken, ekonominin üretim ayağındaki dinamizmi gösteren ve toplam ithalat faturasının en büyük bölümünü oluşturan, sanayi üretiminde gerekli işlenmiş ya da işlenmemiş ham maddeler ile petrol ve doğal gazın yer aldığı ara malı ithalatının toplam tutarı yılın ilk yedi ayında geçen yıla göre yüzde 4,9 azalarak 160,8 milyar dolara düştü. İthal ara malına geçen yıla göre 8,4 milyar dolar daha az döviz harcandı.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön