02 / 05 / 2024

İTO, Liman Han'ı restore ediyor! 

İTO, Liman Han'ı restore ediyor! 

İstanbul Ticaret Odası'nın halen kulandığı binası tarihi özellikte bir yapı. Binası Fransızlar tarafından yapıldı. Sonra gümrük binası oldu. Yıllarca kaçak eşyaların toplandığı depo olarak kullanıldı. 



1940'larda Denizcilik Bankası'na devredildi. Bu banka kapanınca Emlak Bankası'na geçti. 22 Aralık 1998'de İTO ve restore edilerek kullanılmaya başlandı. İTO, Eminönü'nde başka binalar da satın almıştı; restore ettiği bu binaları hizmet binası olarak kullanıyor. Sıra şimdi Liman han'da. Ünlü Türk mimar Vedat Tek'in şaheseri olarak kabul edilen Liman Han, 2006'da İTO'ya geçmişti. Burası da restore ediliyor. Restorasyon işinde önemli bir aşamaya gelinmiş. 

Para Dergisi'nde yer alan habere göre, tarihi handa bulunan ve Koruma Kurulu tarafından tescillenmiş çini, ahşap ve pencere demir aksamları gibi mimari ögelerin söküm çalışması, Koruma Kurulunun onayı ve yasal izinleri alınması sonucunda restorasyon çalışmasında kullanılmak üzere, itinalı bir şekilde uzmanların nezaretinde tamamlanmış. Sökümden sonra, binanın tehlike arz eden ve tarihsel bir görünüme sahip ön cephesi, çelik konstrüksiyon ilie askıya alınmış. Arka kısmı yenilemek suretiyle aslına uygun şekilde restorasyon çalışması tamamlanacakmış. Zemin çok kötü olduğundan, öncelikle zemin ıslah çalışmaları gerçekleştirilecekmiş. İTO, tarihi binanın restorasyonunu 18 ayda tamamlamayı hedefliyor. 

 


Geri Dön