27 / 04 / 2024

İzale-i şuyu nedir?

İzale-i şuyu nedir?

İzalei-i şuyu önemli bir hukuk terimidir ve bir davayı ifade eder. Ortaklığın giderilmesi davası olarak da adlandırılan bu dava kişisel mülkiyete geçilmesini sağlar. Peki izale-i şuyu davası nedir, hangi durumlarda açılı ve nasıl sonuçlanır? İşte izale-i şuyu ile ilgili bilgiler...



İZALE-İ ŞUYU NE ANLAMA GELİR?

İzale-i Şuyu veya ortaklığın sonlandırılması davası, paylaşılan bir mülkün veya malın sahipliğini tek bir kişiye devretmek amacıyla kullanılan bir hukuki prosedürdür. Bu dava türü, ortaklar arasındaki mülkiyet paylarının sonlandırılmasını ve malın kişisel mülkiyete geçişini sağlamayı amaçlar.

Ortaklığın giderilmesi davası çok taraflı bir hukuk davası türüdür ve davanın sonucu, tüm taraflar için benzer sonuçlar doğurur. Örnek olarak, bir kişi izale-i şuyu davası açtığında ve bu davayı sürdürmek istemediğinde davanın diğer tarafları, mahkemeye başvurarak davanın sonuçlandırılmasını sağlayabilirler.

İZALE-İ ŞUYU DAVASI HANGİ DURUMLARDA AÇILIR?

İzale-i şuyu davası, taşınır veya taşınmaz mülkiyetinde birden fazla kişinin sahipliği bulunduğu durumlarda, malın paylaşımı konusunda anlaşmazlık yaşanması halinde başvurulan bir davadır.

İZALE-İ ŞUYU YOLUYLA NASIL SATIŞ YAPILIR?

Taşınmazın aynen taksimi mümkün olmadığında, ortaklık paylarının satış yoluyla bölüştürülmesine karar verilir. Taşınmaz malın satış işlemi, mahkeme tarafından değil satış memuru veya icra dairesi aracılığıyla gerçekleştirilir. Bu satış işlemi genelde açık artırma yöntemiyle yapılır. Ancak, tüm paydaşlar taşınmazın ortaklar arasında satılması konusunda oybirliği sağladıklarında satış sadece ortaklar arasında yapılır. Taşınmaz, icra dairesi tarafından satıldıktan sonra elde edilen satış geliri icra müdürlüğünün hesabına yatırılır.

İZALE-İ ŞUYU DAVASININ SONUCUNDA NE OLUR?

Ortaklığın giderilmesi davası, halk arasında izale-i şüyu davası olarak da bilinir. Bu dava, paylaşımı yapılmış olan taşınır veya taşınmaz mal üzerindeki paydaşlığın sona erdirilmesini amaçlar. Ortaklığın sona erdirilmesi davasında davacı ve davalı taraflar paydaşların tamamından oluşur.

İZALE-İ ŞUYU DAVASI MASRAFLARINI KİM ÖDER?

Ortaklığın feshi davası sabit bir harç miktarına tabidir. Davanın açılmasını talep eden ortak, dava harcını ve mahkeme masraflarını davanın başlangıcında öder. Dava sonunda ise mahkeme masrafları ve avukatlık ücretleri, tarafların ilgili paylarına göre dağıtılır.

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) nedir?

İzale-i şüyu ne demek? Ortaklığın giderilmesi için ne yapılmalı?

İzale-i Şuyu dava dilekçesi örneği 2022!


Geri Dön