28 / 04 / 2024

İZFAŞ, Egeria firmasıyla sözleşme tarihinden önce mi anlaştı?

İZFAŞ, Egeria firmasıyla sözleşme tarihinden önce mi anlaştı?

İnsan kaynakları birimi olmasına rağmen "İnsan kaynakları ve danışmanlık hizmeti" almak için ihaleye çıkan İZFAŞ'ın, kazanan firmayla sözleşme tarihinden önce iş yapmaya başladığı ortaya çıktı



İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Fuarcılık Şirketi İZFAŞ, bünyesinde insan kaynakları birimi olmasına rağmen kurumsallaşma ve personel alımı gerekçesiyle "insan kaynakları ve danışmanlık hizmeti" almak üzere yaptığı ihaleyi kazanan firmadan, sözleşme tarihinden önce hizmet alımına başladığı ortaya çıktı. 1930'lı yıllardan 1990'a kadar Fuarlar ve Turizm Müdürlüğü olarak faaliyetlerini sürdüren, 25 yıldır da İZFAŞ adıyla hizmet veren kurumun "kurumsallaşmak" için bu tür bir ihaleye gerek duymasının yanında, kazanan söz konusu şirketle iş yapmaya, daha sözleşmeyi imzalamadan çok önce iş yapmaya başlaması ister istemez "ihaleler göstermelik mi yapılıyor" sorusunu akıllara getirdi. Egeli Sabah'ın ulaştığı belgelere göre İZFAŞ, kuruma alacağı personel ve kurumsallaşma çalışmaları için 27 Ocak 2015'te insan kaynakları danışmanlık hizmeti alım ihalesi yaptı. 4734 sayılı Kamu İhale Yasası'nın istisnaları düzenleyen 3/g maddesine göre çıkılan ihale için kurumun satın alma şefi Y.K. tarafından 22 Ocak'ta Flama Recruitment İnternational, Adeco  İzmir  ve kısa adı PERYÖN olan Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Ege Şube Başkanı Serdar Kalaycıoğlu'nun yönetim kurulu bakanlığını yürüttüğü Egeria İstihdam ve Müşavirlik Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi'ne maille teklif isteme mektubu gönderildi. 26 Ocak'ta Adeco İzmir yetkilisi Aslı Uzal ihale şartnamesinde belirtilen hizmetlerden sadece işe alma konusunda yardımcı olabileceklerini belirterek davet mektubundan ötürü İZFAŞ yetkililerine teşekkür etti. Flama Recruitment İnternational Firması yetkilisi Aylin Özizmir ise iş yoğunluğunu gerekçe göstererek teklif veremeyeceklerini ifade etti. Davete sadece Egeria, olumlu yanıt verdi. Dolayısı ile ihaleye davet edilen 3 firmadan sadece birisi teklif mektubu gönderdi. İZFAŞ Genel Müdür Yardımcısı Hasan Tunçağ'ın başkanlık ettiği ihale komisyon, tek teklif olan Egeria'nın teklifini kabul etti. 28 Ocak'ta İZFAŞ'la Egeria arasında imzalanan hizmet alım sözleşmesinin 1 Şubat 2015 ile 31 Aralık 2015 tarihleri arasında 11 aylık süreyi kapsaması öngörüldü. 


ODA BİLE VERİLMİŞ! 

Sözleşmede iş tanımı olarak da Egeria'nın İZFAŞ'ın kurumsallaşma çalışmaları kapsamında insan kaynakları departmanı kurulması için danışmanlık hizmeti, organizasyonel yapılanma, işe alım süreci yönetimi, eğitim yönetimi, ücret sistemleri yönetimi, performans yönetimi hizmetlerinin verilmesi öngörüldü. 


ÖDEME YAPILMIŞ

İddiaya göre 27 Ocak 2015'te daha ihale yapılmadan önce İZFAŞ, ihaleyi alan Egeria firması ile çoktan çalışmaya başladı bile. Ocak ayının ilk haftasında ön görüşmesini yaptığı çok sayıda elemanı işe alınması için İZFAŞ'a yönlendiren Egeria'ya ihale öncesi verdiği hizmetlerden ötürü, kurum muayene komisyonunca belirlenen hizmet bedeli olarak İZFAŞ Mali İşler Müdürlüğü tarafından "3 bin 500x12 ay üzerinden 42 bin TL yüzde 2, 840 TL + KDV" tutarında fatura bile kesildi. Hatta ihaleyi alan firma yetkilisinin daha ihale yapılmadan İZFAŞ'a sık sık gelip gittiği kendisine oda bile tahsis edildiği öne sürüldü. Egeria ile İZFAŞ arasında 28 Ocak'ta imzalanan hizmet alım sözleşmesi 16 ana maddeden oluştu. Sözleşmenin gizlilik başlığı altındaki 13. maddesinin 1. fıkrasında, İZFAŞ'ın onayı olmaksızın İZFAŞ için yapılmış çalışmalar hakkında gizli iş ve ticari belgeleri veya üçüncü kişilere yaptırılan ve bedeli İZFAŞ tarafından ödenen araştırmaların sonuçlarını açıklamama sorumluluğunu kabul eder"denildi. Üçüncü fıkrada da, "Sözleşmenin sona ermesi durumunda bile sır saklama yükümlülüğü devam edecektir. Egeria, İZFAŞ'a ait bilgi ve belgeleri hiçbir mecrada kullanmayacak, üçüncü şahıslara bilgi vermeyecektir" hükmüne yer verildi.


Sabah Ankara


Geri Dön