29 / 06 / 2024

İZKA'dan Bergama'da altyapı yatırımı desteği!

İZKA'dan Bergama'da altyapı yatırımı desteği!

İZKA'nın bu yıl OSB'ler ve serbest bölgelere yönelik bir proje çağrısına çıktığını hatırlatan Bergama OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, OSB'lerde altyapı projelerine ağırlık vereceklerini söyledi...



İZKA'nın bu yıl OSB'ler ve serbest bölgelere yönelik bir proje çağrısına çıktığını hatırlatan Bergama OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, "Bizim bölgemizin ana yolunun, elektrik ve su gibi tesisatların yapılmasıyla ilgili hazırladığımız proje uygun bulunur, İZKA 1.5 milyon TL gibi bir destek sağlarsa, biz de üzerine 700 bin TL koyup, hemen altyapı inşaatına başlayacağız. Sonrasında da ara verilmeden çalışmalarımız devam edecek. Sonuçların aralık ayının ilk yarısında açıklanmasını umuyoruz" dedi. 


Bergama'nın sanayi potansiyelinin değerlendirilmesi için bundan 14 yıl önce kurulan Bergama OSB, altyapı yatırımlarına başlamak için  İzmir  Kalkınma Ajansı'na (İZKA) yaptığı başvurunun olumlu sonuçlanmasını bekliyor. Yerli ve yenilenebilir enerjide teknoloji üretim merkezi olmayı hedefleyen bölgede halihazırda tek bir firma faaliyet gösteriyor. Bergama OSB'deki 96 parselin 69'unun yatırımcı beklediğini ifade eden Bergama OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, son dönemde bölgenin potansiyelini kullanmak için kent yönetimiyle iyi bir sinerji yakaladıklarına dikkat çekti. Geçtiğimiz günlerde Bergama Kaymakamı Uğur Kolsuz, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper, Bergama OSB Müteşebis Heyet Başkanı H.İbrahim Gökçüoğlu ve Bergama OSB yönetim kurulu üyelerinden oluşan bir heyetle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na gittiklerini anlatan Vatansever, "Bu ziyarette bölge içinden geçen köy yolunun bölge sınırları dışına taşınmasını istedik. Bu konuda çalışmalar hemen başladı. Kocaoğlu, OSB ile İzmir-Çanakkale yolu arasındaki 500 metrelik bağlantı yolunun yapımı için de talimat verdi. Sonra aynı heyet olarak İzmir Valisi Mustafa Toprak'ı ziyaretimizde de bölgemizin girişindeki yol kavşağının yapımı için söz aldık ve çalışmalar hemen başladı" dedi.


Önümüzdeki dönemde Bergama OSB için en önemli gelişmenin İZKA'ya sundukları altyapı ile ilgili proje olacağını belirten Hüseyin Vatansever, İzmir'deki diğer organize sanayi bölgelerinin hemen hemen tamamında belirli bir oranda yapılaşmanın bulunduğunu belirtti. Söz konusu OSB'lerde altyapıların belli aşamaya geldiğine işaret eden Vatansever, "Bergama OSB'nin ise bu anlamda ihtiyacı büyük. Henüz 96 parselden sadece bir granit fabrikası üyemiz çalışıyor. Ona da biz geçici olarak enerji ve su sağladık. Altyapı projelerimiz bakanlık tarafından onaylandı ama yeterli doluluğa ulaşamadığımızdan, bütçe imkanlarımız kısıtlı kalıyor. Dolayısıyla altyapı çalışmalarına başlayamadık. Yine de Kuzey Ege (Çandarlı) Kontenyer Limanı'nın yapımına paralel Bergama OSB bölgenin en önemli yatırım üssü olacak" şeklinde konuştu. 


Yenilenebilir enerji odaklı kümelenme hedefliyor 

Bergama OSB'de yenilenibilir enerji cihaz, makine ve ekipmanları üretecek firmaların yoğunlaştığı bir kümelenme hayata geçirmek istediklerini dile getiren Hüseyin Vatansever, şöyle devam etti: "Bununla ilgili Çin, Almanya, İtalya gibi ülkelerde görüşme ve incelemeler yapıyoruz. Bu hayalimizi her türlü platformda ifade ediyoruz. Bir ay önce yukarıda saydığımız heyete Ak Parti Bergama İlçe Başkanı Raşit Ürper'in katılımı ile Enerji Bakanı Taner Yıldız'ı ziyaret ettik ve düşüncemizi aktardık. 


EBSO Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu olarak da bu konunun üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Yabancı yatırımcıların bize ilk sordukları şey, 'Ne tür teşviklerin bulunduğu?' Bu soru karşısında elimiz kolumuz bağlanıyor. Çünkü burası bölgesel teşvik sistemine göre l'inci Bölge'de yer alıyor. Bizim isteğimiz OSB'lerde yenilenebilir enerji teknolojileriyle ilgili yatırım yapacak firmalara yerli yabancı ayırt etmeden 6'ncı Bölge teşviklerinin verilmesi." Türkiye'nin cari açığının yüzde 86'lık bölümünü enerji için ithal edilen hammaddelerden kaynaklandığı tespitini yapan Hüseyin Vatansever, "Bunu önlemenin yolu da yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmekten geçiyor. Enerji üretecek ve ticaretini yapacak firmalara verilen teşviklere sözümüz yok. Hatta bu oranların daha da yükselmesini destekliyoruz. Fakat bunların teknolojilerinin neredeyse tamamı da yurtdışından geliyor. Süreç böyle devam ederse enerji hammaddesinden kaynaklanan açığın yanma cihaz, makine ve komponentten kaynaklanan açık da eklenecek. Bizim tüm bu üretimleri ülkemizde yapmamız, üretirken de bu konuda teknolojiyi geliştirmiş, marka olmuş uluslararası firmaları ülkemize getirmemiz lazım. Bergama OSB'de yönetim olarak bunu yapmaya çalışıyoruz" şeklinde görüş bildirdi. 


Dünya Bölge ek


Geri Dön