29 / 04 / 2024

İzmir Bayraklı'daki yeni konutlar Bornova Fay Zonu’nda inşa ediliyor!

İzmir Bayraklı'daki yeni konutlar Bornova Fay Zonu’nda inşa ediliyor!

JMO İzmir Şubesi, İzmir depremi sonrası yeni konutların yapılması planlanan Bayraklı rezerv alanında Bornova Fay Zonu’nun geçtiğini açıkladı. 



İzmir depreminin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından yapılan açıklamada, konutları yıkılan ve ağır hasar gören vatandaşlar için Bayraklı’da yapılmakta olan Şehir Hastanesi`nin yanında belirlenen yaklaşık 1.300.000 metrekare rezerv yapı alanına, 3100 civarında konutun inşa edileceğini, 1000’i aşkın konutun ise yıkılan binaların yerine yapılacağını belirtmişti.

Evrensel'de yer alan habere göre; Bakanlık tarafından ilan edilen rezerv yapı alanı üzerinde incelemelerde bulunan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası  İzmir  Şubesi, MTA Genel Müdürlüğü tarafından 2012 yılında yayınlanan Türkiye Diri Fay Haritası`nda aktif olduğu belirtilen Bornova Fay Zonu’nun bu rezerv alanından geçtiğini açıkladı.

“BORNOVA FAY ZONU’NUN GEÇTİĞİ GÜZERGAH BELİRLENMELİ”

Konuya ilişkin yazılı açıklamalarda bulunan JMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Alim Murathan, aktif fay zonlarının geçtiği alanlarda özel jeolojik araştırmalar yapılması gerektiğine vurgu yaparak, fay sakınım bandı üstüne bina ve bina türü yapıların yapılmasının yasaklanması gerektiğini belirtti.

24 Ocak 2020'de Elazığ-Sivrice yaşanan deprem üssü Çevirimtaş köyünden Doğu Anadolu Fay Zonu’nun geçtiğini anımsatan Murathan, “İzmir-Bayraklı’da da, Elazığ-Çevirimtaş köyünde yapıldığı şekilde, herhangi bir yanlışlığa düşülmemesi ve ileriki tarihlerde Bornova Fay Zonu üzerinde meydana gelebilecek olası bir depremde riski en aza indirgemek, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla, öncelikle bölgenin ayrıntılı jeolojik-jeoteknik ve paleosismolojik araştırmalarının yapılarak Bornova Fay Zonu`nun geçtiği güzergahın belirlenmesi gerekmektedir” diye konuştu.

“İZMİR ŞEHİR HASTANESİNİN ‘BORNOVA FAYI’ İLE OLAN İLİŞKİSİ ORTAYA ÇIKACAKTIR”

Bornova Fay Zonu Üzerinde özel jeolojik araştırmalar yapılarak, fayın determinasyonu yapılmasının önemli olduğuna dikkat çeken Murathan, “Yapılan bu determinasyon sonucuna göre fayın geçtiği güzergahların kenarlarında gerekli fay sakınım bantları oluşturulmalıdır. Belirlenen fay sakınım bantları 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarına işlenerek fay sakınım bandı içinde kalan alanlara bina ve bina türü yapıların yapılması yasaklanmalıdır. Ayrıca yapılacak bu çalışma ile inşaat çalışmaları tamamlanmak üzere olan İzmir Şehir Hastanesi’nin de ‘Bornova fayı’ ile olan ilişkisi ortaya çıkarılacaktır” açıklamasında bulundu.

“FAY YASASI ACİLEN ÇIKARILMALI”

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hangi bilimsel ve teknik normlara göre tespit ettiği bilinmeyen rezerv yapı alanını üstelik de aktif olduğu düşünülen fay zonları üzerinde seçmesi, sürekli aynı yanlışların tekrar ediliyor olması kabul edilemez bir yöntemdir” diyen Murathan, şunları kaydetti: 

“Fay zonları üstünde bina ve bina türü yapıların yapılması serbest olduğu gibi, hiçbir belediye, valilik aktif fay zonlarını imar planlarına işlememektedir. Bu durum olası depremlerde can ve mal kayıplarını artırırken, vatandaşımızın da doğru bilgi almasının önüne geçmektedir. Bu nedenle ülkemizde de fay yasası acilen çıkarılmalı, aktif fay zonlarının geçtiği alanlarda özel jeolojik araştırmalar yapılarak bu zonların geçtiği güzergahlar belirlenmeli ve belirlenen “fay sakınım bandı” üstüne bina ve bina türü yapıların yapılması yasaklanmalı, mevcut bina ve bina türü yapılar ise acilen kentsel dönüşüm kapsamına alınarak vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği sağlanmalıdır.”

İzmir'deki geçici barınma merkezi depremzedeleri ağırlamaya başladı!


Geri Dön