29 / 04 / 2024

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden çevreye 10 yılda 3,6 milyar lira yatırım!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden çevreye 10 yılda 3,6 milyar lira yatırım!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, doğal kaynakların korunması ve sağlıklı çevre için 10 yılda önemli yatırımlara imza attı. Organik tarım çalışmalarına ağırlık verilirken, Kuş Cennetinin korunması için de bir dizi önlem alındı...



HABER MERKEZİ-  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, doğal kaynakların korunması ve sağlıklı çevre için 10 yılda önemli yatırımlara imza attı. Çevre yerleşimlerde ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri kurularak Gediz, Nif ve Küçük Menderese kirlilik akışının önüne geçildi. Bu yerleşimlerde içme suyu ve kanal alt yapısı baştan sona yenilenerek sağlıklı bir alt yapıya kavuşturuldu. Egzoz salınımını büyük ölçüde azaltacak raylı sistem hatları devreye girdi. Çevreci yeşil motora sahip yeni otobüsler alındı. Avrupa'nın en büyük Doğal Yaşam Parkı hizmete alınırken, İnciraltı ve Çiğli'de kent ormanı oluşturuldu. Kadifekale kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılan yapıların ardından çıkan 42 hektarlık alanda kent ormanı oluşturuldu. Organik tarım çalışmalarına ağırlık verilirken, Kuş Cennetinin korunması için de bir dizi önlem alındı. Türkiye'de ilk kez uygulanan bir projeyle Belkahve'deki taş ocakları taşınarak temizlenen alana 45 bin ağaç dikildi. Toprağı, havayı, suyu korumak için projeler üretildi. 


Önce insan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yatırım ve projelerini gerçekleştirirken gelecek kuşakları düşünerek hareket etmek zorunda olduklarını söyledi. Büyükşehir Belediyesi olarak en büyük yatırımı, insanı temel alarak çevre konusunda yaptıklarını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığını yaptığım sürece kendimi, bu kenti yerelde kalkındırmaktan sorumlu ve görevli kişi olarak gördüm. Yerelde kalkınmayı gerçekleştirirken, 'bugün devraldığımız, bugün kullandığımız, bugün tükettiğimiz ve bugün kirlettiğimiz tüm doğal kaynakları gelecek kuşaklara daha iyi şekilde bırakabilir miyiz' sorusunu sorduk. Projelerimize buna göre yön verdik, öncelik sıralamamızın başına yerleştirdik. İnsanın sağlıklı yaşaması için kaynak yaratan, insan sağlığına önem veren bir anlayışın ürünü olarak bu yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Biz inandığımız görevi yapıyoruz. 


Öncelik sıralamasında insanı ve insanın yaşayacağı çevreyi öne alıyoruz" diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesinin son 10 yıl içinde gerçekleştirdiği çevre yatırımlarının toplamı 3.6 milyar lirayı aştı. İzmir Büyükşehir Belediyesinin 2004-2013 yılları arasında gerçekleştirdiği bazı çevre yatırımları şöyle: Yiızülebilir körfez için, su kalitesi, düzenli takip edilen su numuneleri ile izlenmeye alındı. Yüzülebilir bir Körfez için, karasallaşan alanda dip taraması yapmak ve su sirkülasyonu sağlamak üzere yeni kanal açmak için çalışmalar sürüyor. Bu amaçla derin temizlik için 2 gemi alındı. TCDD işbirliği ile süren proje için ÇED onayı bekleniyor. Ayrıca Tuzla'da yaptırılan deniz süpürgesi suya indi. 2008 - 2013 yılları arasında 872 bin 500 kişinin evsel atığını arıtacak kapasitede biri biyolojik, 10'u ileri biyolojik olmak üzere 11 arıtma tesisi hizmete alındı; bu arıtmalar için 85.5 milyon liralık yatırım yapıldı. Türkiye'nin en önemli çevre yatırımlarından biri olan Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi hizmete girdi. Tesisin maliyeti 61.5 milyon lira. 


Türkiye'de flamingoların üreyebildikleri tek alan olarak kalan İzmir Kuş Cennetinde yapay bir "kuluçka adası" kuruldu. 

195 milyon liralık yatırımla 2480 kilometre uzunluğundaki içme suyu şebekesi sağlıklı borularla değiştirildi. 20 köyde 1 milyon 245 bin liralık yatırımla arsenik veya demir ve mangan arıtma tesisleri kurularak sağlıklı su verilmesi sağlandı. 

Büyükşehir'in yatırımları arasında ayrıca yeşil dokunun artırılması, organik tarım, çevreci ulaşım gibi konular yer alıyor. 



Yeni Ekonomi


Geri Dön