28 / 04 / 2024

İzmir Büyükşehir'in deprem hazırlığı tam gaz: Bornova’da 61 bin 673 binanın kimlik belgesi tamam!

İzmir Büyükşehir'in deprem hazırlığı tam gaz: Bornova’da 61 bin 673 binanın kimlik belgesi tamam!

İzmir'in Bornova ilçesindeki 61 bin 673 binanın kimlik belgesi çıkartıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, deprem hazırlıklarını tüm hızıyla sürdürüyor. İşte detaylar...



İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, 30 Ekim depreminden sonra şehri afetlere dirençli hale getirmek için başlattığı yapı envanteri çalışmalarının Bornova ayağı da bitirildi. Türkiye’nin en kapsamlı deprem araştırmaları ve risk azaltma projelerini başlatan  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, yapı envanteriyle birlikte fayların incelendiği depremsellik ve zemin araştırmasına devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi, mevcut yapı stoku envanteri çalışmaları kapsamında Bayraklı’dan sonra Bornova’da 61 bin 673 binanın incelemesini yaptı. 

Vatandaşlar, kimlik belgesi de oluşturulan konutlar ile ilgili tüm bilgilere https://www.bizizmircom adresinde yer alan “Yapı Envanter” sekmesinden erişebiliyor. 

İzmir Büyükşehir in deprem hazırlığı tam gaz: Bornova’da 61 bin 673 binanın kimlik belgesi tamam!

İzmir Büyükşehir'in resmi internet sitesinde yer alan habere göre; yapılan çalışma ile vatandaşlar, yaşadıkları binalara ilişkin bilgilere, kolaylıkla erişim sağlayabilecek. Ada/parsel, ruhsat tarihi, yapı kullanım izin belgesi, toplanma alanları gibi bilgiler bina kimlik belgesinde bulunuyor. 

Pilot bölge şeklinde belirlenen Bayraklı’da da 33 bin 100 yapıyı inceleyerek, bina kimlik karnesi hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, Bornova’daki çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte toplamda 94 bin 773 yapı için bina kimlik belgesini hazırlamış oldu. Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı ve Bornova'dan sonra Konak'ta yer alan 64 bin 587 yapıyı inceleyecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şehri afetlere dirençli hale getirmek amacıyla başlattığı yapı ön inceleme çalışmasına da başvurular sürüyor. Başvuruda bulunan 5 bin 399 binanın 4 bin 170’i çalışmaya uygun görüldü, 3 bin 690 tanesinin de yapı ön inceleme saha çalışmasında sona gelindi. 

Analizi yapılan yapıların sonuç raporlarına  https://www.bizizmir.com/tr/IzmirYapiDurumTespiti adresinden erişilebiliyor. Bu bilgi de başvuru yapan vatandaşlara mesaj ile verildi. 

İzmir Büyükşehir in deprem hazırlığı tam gaz: Bornova’da 61 bin 673 binanın kimlik belgesi tamam!

İzmir’de Türkiye’nin en kapsamlı deprem araştırmaları ve risk azaltma projelerine start verildi. 5 senede deprem çalışmaları için 150 milyon TL'lik kaynak kullanıldı. Yapı envanteri ve zemin çalışmalarıyla birlikte kara ve denizde başlattığı depremsellik araştırmasına devam eden Büyükşehir Belediyesi, bütünlüklü bir bakış açısıyla İzmir’i gelecekte etkisine alabilecek riskler, tespit ediyor. 

Kara ve denizde fayların incelendiği depremsellik araştırmasının laboratuvar ayağı bitirildiğinde yalnızca eski depremlerin izleri değil, tsunamilerin ve deniz tabanındaki gevşek malzeme içinde gelişen eski heyelanların izleri de görülebilecek. 

Zemin yapısı ile zemin davranış özelliklerinin modellenmesine de Bornova'dan başlandı. Bin 700 noktada ölçüm gerçekleştiriliyor. Proje çerçevesinde Bayraklı, Bornova ve Konak sınırları içerisinde toplam 12 bin hektarlık alanda mikrobölgeleme etüt çalışmaları sürdürülüyor. Yapı envanteri çalışmaları kapsamında ise İzmir’in tamamındaki 903 bin 803 yapının incelenmesi  planlanıyor.

Prof. Dr. Okan Tüysüz'den İstanbul depremi için en kötü senaryo!  

Deprem bölgesinde tarım arazileri yapılaşmaya açıldı!

Prof. Dr. Naci Görür'den çarpıcı İstanbul depremi uyarısı: 'Etkisi 11 şehirden çok daha fazla olur'


Geri Dön