27 / 04 / 2024

İzmir Deprem Konutları ne zaman teslim edilecek?

İzmir Deprem Konutları ne zaman teslim edilecek?

İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan 6,6 büyüklüğündeki depremin neden olduğu acılar, merkezi hükümet, yerel yönetimler ve vatandaşların el ele vermesiyle hafifletildi.



Mart ayının ilk haftası olarak belirlenen "Deprem Haftası", Türkiye'de depremin sebep olduğu yıkımları ve acıları bir kez daha anımsattı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Türkiye'de geçen sene Bingöl, Elazığ ve İzmir'de yaşanan yıkıcı depremlerin üzüntüsü, sadece depremden etkilenen bölgelerde değil tüm ülkede hissedildi. Acının hafifletilmesi için de devlet ve millet adeta bir dayanışma örneği sergiledi.

Anadolu Ajansı muhabirinin derlediği bilgilere göre, Seferihisar açıklarında 30 Ekim 2020 tarihinde yaklaşık olarak 16 saniye devam eden depremden, yoğunluk olarak İzmir'in Seferihisar, Bayraklı ve Bornova ilçeleri etkilendi. Deprem sonrasında 49'u 4 ve üzeri olmak üzere toplamda 5 bin 29 artçı sarsıntı hissedildi.

İzmir Deprem Konutları ne zaman teslim edilecek?

Deprem sebebiyle Bayraklı ilçesinde Rıza Bey, Doğanlar, Emrah ve Yağcıoğlu apartmanları yıkıldı. Bazı apartmanlarda ağır hasar meydana geldi. Depremde 117 kişi yaşamını yitirdi, 960 kişi yaralandı.

Sarsıntıdan kısa zaman sonra yıkım noktalarına ulaşılarak arama ve kurtarma çalışmaları başlatıldı, 2 bin 151 arama kurtarma personeli olarak toplam 10 bin 863 personel çalışmalarda görev yaptı. Arama kurtarma çalışmalarıyla 107 vatandaş enkazdan çıkarıldı. Batan 28 tekne ve karaya oturan 42 teknenin ise tümü kurtarıldı.

Hasar tespit çalışmalarında 2 bin 64 personel görev aldı. Şehirde 215 bin binanın hasar tespit çalışması yapıldı, 680 bina ağır hasarlı, 800 bina orta hasarlı şeklinde kayıtlara geçti. Bugüne kadar 71 binanın yıkımı gerçekleştirildi ve 580 ağır hasarlı binanın yıkımları da yapılacak.

Afet sonrası bölgede hızlıca toplam 3 bin 103 çadır kuruldu. Acil sağlık hizmetleri için ise 7 poliklinik hizmet çadırı oluşturuldu. Çadır kent alanlarında toplamda 302 gönüllü öğretmen görev aldı, EBA Destek Noktaları mobil araçları ile çadırlarda kalan ailelerin çocuklarının EBA canlı derslere katılımını sağlamak amacıyla tablet, bilgisayar ve internet hizmeti verildi.

Ayrıca görevliler tarafından toplamda 50 bin 825 depremzedeye psikososyal destek sağlandı.

İzmir Bayraklı'da kısa süre içinde hazırlanan alanda konteyner kent kuruldu. Geçici barınma merkezine toplam olarak 493 konteyner yerleştirildi. Geçici barınma merkezinde  ise 217 afetzede aile ikamet ediyor. Geçici barınma merkezlerinin dışında gerçekleştirilen bağış kampanyasında toplanan yardımlarla bazı depremzedeler evlere yerleştirilerek kira yardımı yapıldı.

Konutlar ağustos ayından itibaren teslim edilmeye başlanacak

Bayraklı'da yıkılan 71 binanın bulunduğu bölgeler proje alanı olarak belirlendi. Buralarda ve rezerv konut alanı şeklinde belirlenen şehir hastanesi yakınındaki bölgede konut yapımı için çalışmalar da başladı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak, Anadolu Ajansı muhabirine, Bayraklı'da 1444 konutun yapımı için temel atma töreninin gerçekleştirildiğini anımsattı.

Konut rezerv alanında da ilk etapta 397 konutun ihalesinin  TOKİ  tarafından yapıldığını belirten Albayrak, mart ayı içerinde 3 bin 500 konuta kadar etaplar halinde ihaleler gerçekleştirileceğini dile getirdi.

İzmir Deprem Konutları ne zaman teslim edilecek?

Hasar tespit çalışmaları bitirildikten sonra kentsel dönüşüm kapsamında vatandaşların evlerini daha kolay yapabilmeleri amacıyla 125 bin olan kredi desteğinin 200 bin liraya çıkarıldığını dile getiren Albayrak, kentsel dönüşümden evini yapacaklara 18 ay kira desteği sağlandığını söyledi.

Albayrak, kentsel dönüşümden yararlanacaklara KDV indirimleri, tapu harçlarından muafiyet gibi kolaylıklar tanındığını belirterek, yeni konutların deprem yönetmeliklerine harfiyen uyulacak şekilde yapıldığını söyledi.

DASK'tan 20 bine yakın kişiye prim ödendiğini dile getiren Albayrak, 24 bine yakın başvurunun da incelendiğini, DASK'tan toplam 250 milyon lira civarından ödeme yapıldığını, depremden sonra DASK'a olan talebin yüzde 2 civarında arttığını belirtti.

Albayrak temeli atılan konutların ağustostan sonra kademeli olarak hak sahiplerine teslim edilmeye başlanacağını dile getirerek "Yıl sonu itibarıyla büyük bir oranı teslim edilmiş olacak. Zemin+5 kat olarak konutlarımızı yapıyoruz. Hepsinin altında otopark olacak." diye konuştu.

Diğer bir taraftan Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, depremden sonra proje alanı ilan edilen 7 bölgede kira yardımı başvurusu yapan 1218 malik, 168 kiracı ile sınırlı ayni hak sahiplerine toplam 5 milyon 150 bin civarında ödeme gerçekleştirildiği bildirildi.

 

Süleyman Soylu'dan kentsel dönüşüm açıklaması!


Geri Dön