02 / 05 / 2024

İzmir Gültepe'deki 6 katlı ruhsatsız bina neden yıkılmıyor?

İzmir Gültepe'deki 6 katlı ruhsatsız bina neden yıkılmıyor?

İzmir Konak'ta müteahitlik yapan Bahattin Saraç, 2.5 yıl önce belediyeden aldığı izinle Gültepe Semti’nde 6 katlı bina inşaa etti. Belediye imar planlarında Osmanpaşa Camii’ne ait ek bina olarak göründüğünü tespit ettiği için ruhsat vermedi.



İzmir’in Konak İlçesi’nde müteahitlik yapan Bahattin Saraç, 2.5 yıl önce belediyeden aldığı izinle Gültepe Semti’nde 6 katlı bina inşaa etti. Bina 6 ay önce bitti. Saraç, oturma izni almak için Konak Belediyesi’ne başvurdu. Belediye imar planlarında yol olarak görünen bölümün Osmanpaşa Camii’ne ait ek bina ile kapatıldığı tespit edildi. Belediye, apartmana ruhsat vermedi.


Kaçak misafirhane için iki kez yıkım kararı verilmesine rağmen, mahalle sakinlerinin, ‘camimiz, Kuran kursumuz yıkılıyor’ itirazları üzerine yıkımdan vazgeçildi. Saraç, görüştüğü Konak Belediye Başkanı CHP’li Sema Pekdaş’ın kendisine “İsmimin cami yıkan başkan olarak anılmasını istemiyorum” cevabını verdiğini iddia etti. Hem kendisinin hem de ev sahiplerinin mağdur olduğunu ifade eden Saraç, “Burası sonradan camiye ilave edilmiş, camiyle ilgili olmayan bir bina. İçinde oturanlar vardı taşındılar. Ama nedense Kur’an kursu gibi gösteriliyor. Belediye ekipleri de bu nedenle yıkmıyor.” dedi.


Cami derneğine bir daire vermeyi teklif ettiğini söyleyen Saraç, “Cami derneğine 1+1 daire vermek istedim. Onlar ara kat bir daire istedi. Daireyi iç inşaatını yapmadan vereyim dedim. Onlar da buna itiraz etti. Burası böylece kaldı. Binalar arasında yol olmadığı için binamıza kanalizasyon da yapılamıyor.” dedi. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise, konuyla ilgili açıklama yapmak istemediğini söyledi. 


MAHMUT HOCAEFENDİ KÜLLİYESİ YIKILMIŞTI


Marifet Derneği tarafından Beykoz Çavuşbaşı’nda yapılan ‘Mahmut Efendi Külliyesi’ 8 Şubat’ta belediye ekipleri tarafından şafak vakti iş makinalarıyla yıkılmıştı. Yıkıma çok sayıda çevik kuvvet ekibi ve TOMA katıldı. Marifet Derneği ‘külliye’nin yıkımdan hükümeti sorumlu tutmuştu.


KÜTAHYA VALİSİ YILMAZ TARİHİ CAMİYİ KAPATTI


Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, 36 yıldır Diyanet’in imam atadığı ve müftülüğe bağlı olarak hizmet veren Hüda Rabbim Camii’ni ‘Orada İsrail uşaklığı öğretiliyor’ diyerek geçtiğimiz aylarda kapattı. Yılmaz, gelen tepkiler üzerine “Ben cami kapatmadım, yurt kapattım.” diyerek kendini savundu. Yılmaz’ın cami kapatması tepki çekmişti.


Yeni Hayat


Haber Sözcü'de şu şekilde yer aldı


İZMİR'in Konak İlçesi'nde, belediyeden alınan izinle inşaatı tamamlanan 6 katlı apartmanın, imar planlarında yol olarak görünen girişinin Osmanpaşa Camii'nin yanındaki ek misafirhanesi tarafından kapatıldığı tespit edildi. Belediye yetkilileri, bu gerekçeyle, apartmana ruhsat vermedi. Yaklaşık 6 aydır sorunun giderilmesini bekleyen inşaat sahibi Bahattin Saraç, başvurduğu Belediye Başkanı Sema Pekdaş'ın kendisine, "İsmimin 'cami yıkan başkan' olarak anılmasını istemiyorum" dediğini, bunun için de yıkım kararının uygulanmadığını iddia etti. Başkan Pekdaş ise konuyla ilgili açıklama yapmak istemedi.

Kentte müteahitlik yapan Bahattin Saraç, yaklaşık 2.5 yıl önce belediyeden aldığı izinle Gültepe Semti'nde, 6 katlı inşaata başladı. İmar planlarında ve kadastroda yol görünen bölüme de apartmanın otopark girişini verdi. 6 ay önce apartmanın inşaatını tamamlayan Bahattin Saraç, dairelerine taşınan ev sahiplerine oturma izni alabilmek için Konak Belediyesi'ne başvurdu.

EK BÖLÜM YIKILAMADI

Belediye ekiplerinin adresteki incelemesinde, imar planlarında yol olarak görünen bölüme apartmanın otopark girişinin yapıldığı, ancak önünün Osmanpaşa Camii'nin yanındaki ek bina tarafından kapatıldığı tespit edildi. Belediye yetkilileri, bu gerekçeyle, apartmana ruhsat vermedi. Yol üzerine kaçak olarak yapılan cami misafirhanesi için 2009 yılında yıkım kararı alındığını öğrenen Saraç, belediyeye başvurdu. Ancak karar belediye ekiplerince, iki kez gün verilmesine rağmen, mahalle sakinlerinin, 'camimiz, Kuran kursumuz yıkılıyor' itirazları üzerine gerçekleştirilemedi. Yıkımın olmamasından dolayı yeni yapılan apartmana ruhsat da verilmedi, yanına yapılması planlanan inşaatlar da başlayamadı. Yıkım kararının biran önce uygulanmasını beklediğini söyleyen Bahattin Saraç, Konak Belediye Başkanı CHP'li Sema Pekdaş'ın kendisine "İsmimin cami yıkan başkan olarak anılmasını istemiyorum" dediğini iddia etti.

Ancak hem kendisinin hem de ev sahiplerinin mağdur olduğunu ifade eden Bahattin Saraç, "Ekipler iki kez yıkımı erteledi. Şimdi yeni bir gün verdiler. Burası sonradan camiye ilave edilmiş olan, ancak camiyle ilgili olmayan bir bina. İçinde oturanlar vardı, inşaata başladıktan sonra taşındılar. Şimdi burası boş, ama nedense Kuran kursu gibi gösteriliyor. Belediye ekipleri de bu nedenle geri çekiliyor" dedi.

DAİRE TEKLİF ETTİM

Kendisinin cami derneğine bir daire vermeyi de kabul ettiğini söyleyen Bahattin Saraç, "Cami derneğine 1+1 daire vermek istedim. Onlar ara kat istedi. Bunun üzerine iç inşaatını yapmadan vermeyi kabul ettim. Onlar da buna itiraz etti. Burası böylece kaldı. Mağduriyetimiz haklı olmama rağmen nasıl giderilecek? Dava açsam en az bir yıl sürecek, bu arada yol olmadığı için kanalizasyon da yapılamıyor bu nedenle diğer iki inşaatımız da başlamadı" dedi.

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, konuyla ilgili açıklama yapmak istemediğini belirtti.


Sözcü


Haber  İzmir  9 Eylül Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


İZMİR 'in Konak ilçesinde belediyeden alınan izinle inşaatı tamamlanan 6 katlı apartmanın, imar planlarında yol olarak görünen girişinin Osmanpaşa Camii'nin yanındaki ek misafirhanesi tarafından kapatıldığı tespit edildi. Belediye yetkilileri, bu gerekçeyle apartmana ruhsat vermedi. 

Yaklaşık 6 aydır sorunun giderilmesini bekleyen inşaat sahibi Bahattin Saraç, başvurduğu Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'ın kendisine, "ismimin 'cami yıkan başkan' olarak anılmasını istemiyorum" dediğini, bunun için de yıkım kararının uygulanmadığını iddia etti. Başkan Pekdaş ise konuyla ilgili açıklama yapmak istemedi. 


İzmir 9 Eylül Gazetesi


Geri Dön