12 / 10 / 2024

İzmir İnciraltı'nda arsalar yüksek rayiçle mi vergilendiriliyor

İzmir İnciraltı'nda arsalar yüksek rayiçle mi vergilendiriliyor

İzmir'in en değerli arazilerinin bulunduğu İnciraltı, yüksek rayiçle vergilendirme yüzünden toz duman. Arazi sahipleriyle Balçova Belediyesi arasında aylardır süren davalara yenileri eklendi




İzmir'in en değerli arazilerinin bulunduğu İnciraltı, yüksek rayiçle vergilendirme yüzünden toz duman. Arazi sahipleriyle Balçova Belediyesi arasında aylardır süren davalara yenileri eklenirken mülk sahipleri belediyeyi Maliye Bakanlığı'nın 'Arazi kullanım durumuna göre vergilendirilmeli' tebligatına uymamakla suçluyor. Bölgede arazisi de bulanan  İzmir  Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, 'İzmir'in en lüks semti Alsancak'ta bile emlak vergisi rayiç bedeli metrekarede bin 400 - 2 bin 900 lira arasında değişiyor. İmarı bile bulunmayan İnciraltı bölgesinde ise tarım yapılan araziler için bile metrekaresi 2 bin 500 lira rayiç bedel belirlenmiş durumda ve Balçova Belediyesi tarafından emlak vergisi bunun üzerinden talep ediliyor. Belediyeler yüksek gelir elde etmek uğruna Maliye Bakanlığı'nın emrini uygulamıyorlar' dedi.

DAVA YOLU AçIK

Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali çalkaya ise hukuksuz bir uygulama yapmadıklarını belirterek, 'Emlak vergisine esas rayiç bedel tespitleri bilirkişi eşliğinde yapılıyor ve vergi oranları ona göre uygulanıyor. Bu tebligatı uygulamadığımızı düşünen varsa dava açsın' diyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yüksek emlak vergileri nedeniyle yaşanan ecrimisil ilgili Maliye Bakanlığı'nın devreye gireceğini söyledi.
Akşam/Füsun çAĞLAR


Geri Dön