20 / 12 / 2024

İzmir Kemeraltı Çarşısı'na yeni master planı talebi!

İzmir Kemeraltı Çarşısı'na yeni master planı talebi!

Ege Genç İşadamları Derneği, Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın canlanması için yeni bir master plan talep etti. Derneğin hazırladığı 20 maddelik raporda çarşıya gençler, üniversiteler ile STK’ların çekilmesi ve gurme turları düzenlenmesi isteniyor.



Ege Genç İşadamları Derneği, Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın canlanması için yeni bir master plan talep etti. Derneğin hazırladığı 20 maddelik raporda çarşıya gençler, üniversiteler ile STK’ların çekilmesi ve gurme turları düzenlenmesi isteniyor.


İzmir’in tarihi çehresini en iyi yansıtan yapılara sahip olan Kemeraltı’nın kentin turizm ve kültürel aktivitelerinde daha aktif yer alması için neler yapılması gerektiği konusunda yeni bir çalışma yapıldı. Üniversiteler, belediyeler, özel şirketlerden sonra bu kez Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD), Kemeraltı için bir rapor hazırladı. 12 kişinin 6 ay çalışması sonucunda ortaya çıkan raporda Kemeraltı’nda yapılması önerilenler 20 başlıkta toplandı. Raporda çarşı için yeni bir master plana ihtiyaç olduğu ifade edildi. 


EGİAD Başkanı Seda Kaya, Kemeraltı’nın yüzlerce yıllık geçmişe sahip bir çarşı olmasının ötesinde geçmişte İzmir’in gözde yerleşim yerlerinden biri olarak konutların, ibadethanelerin ve diğer yaşam mekanlarının olduğu geniş bir bölgeyi kapsadığını belirtti. Gittikçe eski önemini kaybeden çarşının sadece bir alışveriş bölgesi olarak değil aynı zamanda kentin içinde yaşayan bir kültür adası olarak ele alınması gerekliliğinden hareketle Kemeraltı’na odaklandıklarını söyleyen Kaya, “Öncelikle mimarlardan, kent plancılarından ve işletmecilerden oluşan geniş bir araştırma ekibi ile bölgeyi, tarihçesini ve gelişimini inceledik. Daha sonra bölgede işyeri olan, Kemeraltı ile ilgili sivil toplum kuruluşlarında görev yapan kişilerle bir çalıştay gerçekleştirdik. Araştırma ekibimiz, görev dağılımı yaparak belirlenen bölgedeki üç nokta ile ilgili SWOT analizleri gerçekleştirerek öncelikle ayrı ayrı bu alanların güçlü ve zayıf yönlerini ile sunduğu fırsatları ve olası tehditleri ortaya koymaya çalıştı” diye konuştu. 


Kemeraltı’nın sahip olduğu olumsuz yönler konusunda, bölgenin değerini arttıracak, genç nüfusun daha çok yaşamak isteyeceği, eğitim, eğlence ve sosyal mekanları azlığına dikkat çeken Kaya, şunları söyledi: “Raporda yer alan diğer olumsuzlukları bölgeye ait yapılmış olan belgeleme ve projelendirme çalışmalarının yeteri kadar hayata geçirilmemiş olması, yanlış yapılanmaların bölge dokusuna ve işleyişine uygun olmaması, bölgeye ait sosyal ve ekonomik bir manifestonun olmaması, yaşam ve ticari hayatın erken saatlerde sona ermesi, kentsel tasarım detaylarının çözülmemiş olması, erişim yolları, altyapı ve otopark sıkıntısı olarak sıralayabiliriz.” 


Değişime ayak uyduramayan yok olacak 


Seda Kaya, raporun daha canlı bir bölge olması için yapılması gerekenler konusunda öneriler de sunduğunu belirterek, “Kemeraltı içinde dolaşan çevreci ring araçlar konulmalı, tarihi yapılar sivil toplum örgütlerine tahsis edilerek yeniden fonksiyon kazandırılmalı. Alışveriş festivalleriyle de çarşı canlandırılmalı” dedi. 


Kemeraltı’nın artık değişen şartlara uyum sağlamak zorunda olduğunu belirterek, değişime ayak uyduramayanların yok olacağını söyleyen Kaya, “Bu nedenle tarihi çarşının biran önce değişmesi gerekiyor. Bizler sivil toplum kuruluşları olarak bu değişimi başlatmak adına raporumuzu hazırladık. Bu teknik bir rapor değil ama nelerin değişmesi gerektiğini gösteren bir çalışma oldu. Kemeraltı binlerce yıllık bir çarşısı olması nedeniyle son derece önemli. Biz de Anafartalar Caddesi 1. Etap ve Havralar Bölgesi’ne yoğunlaştık. Çalışmamız boyunca mimarlardan, kent plancılarından ve tarihçilerden oluşan bir ekiple çalıştık. TARKEM ve Tarihi Kemeraltı Derneği yöneticileri ile de toplantılar yaptık. Kemeraltı’nın tekrar çekim noktası olması için bu raporu hazırladık. Raporumuzda, karar vericilere önerilerde bulunmak ve bölgenin tekrar kentsel çekim noktası olmasını istedik” açıklamasını yaptı.


EGİAD RAPORU’NDA YER ALAN ÖNERİLER:


1- Gençliğin daha fazla yaşanabileceği sosyal etkinlik alanları oluşturulmalı 

2- Üniversiteler ve STK’ların bölgeye yerleşebilmesi için yasal kolaylıklar ve teşvikler sağlanmalı 

3- Tanıtımına hizmet verecek rehberlik merkezi veya birimleri kurulmalı 

4- Akşamları da canlı olabilmesi için güvenlik ve aydınlatma sağlanmalı 

5- Projeler için bölge aktörlerinden oluşturulacak bir kuruldan görüş alınmalı 

6- İşporta ve çığırtkanlığa karşı mücadeleye devam edilmeli.

7- Esnafın sorunları daha fazla gündeme alınmalı. 

8- Kemeraltı günleri ve etkinlikleri arttırılmalı. 

9- Kamu öncülüğünde tanıtım organizasyonları yapılmalı. 

10- Bölgedeki yatırımcıları ve çalışanları teşvik edici yarışma veya organizasyon yapılmalı. 

11- Havralar Bölgesi’nde din turizmine yönelik projeler ve organizasyonlar geliştirilmeli. 

12- Tarihi sokaklar için özel ring seferleri ücretsiz olarak sunulmalı. 

13- Atıl durumdaki yapıların belli düzeyde iyileştirilmesine çalışılmalı. 

14- Kemeraltı üst örtü projesi zorunlu yerlerde hayata geçirilmeli. 

15- Foto safari, gurme turları, otantik ve nostaljik ürünler tadım günleri düzenlenmeli. 

16- Sokak müzisyenleri için alanlar sağlanmalı. 

17- Kemeraltı Alışveriş ve Kültür Festivali benzeri organizasyonlar düzenlenmeli. 18- Kruvaziyer turistler için özel programlar yapılmalı. 

19- Acil onarım bekleyen tarihi yapıların restorasyonu ile ilgili eylem planı hazırlanmalı. 

20- Daha önce hazırlanan bütün bilimsel ve teknik çalışmalar gözden geçirilerek yeni bir master plan hazırlanmalı


Dünya 


Geri Dön