22 / 11 / 2024
fuzul

İzmir Kordon'da bina düzenleme projesi başladı!

İzmir Kordon'da bina düzenleme projesi başladı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Alsancak Limanı ile Konak Pier arasındaki binaların sahile bakan cephelerinde görüntü kirliliğini önleyecek projeye start verdi.




Kordon’daki bina sahipleri ve apartman yöneticileriyle bir araya gelen Başkan Aziz Kocaoğlu, “Kentimizi kentlimizle birlikte güzelleştireceğiz. Bu ilk örneğe farkındalık yaratması için kentin en önemli noktasından, Kordon’dan başlıyoruz. Arkasından Güzelyalı, Karşıyaka, Mithatpaşa, Bornova Atatürk, Buca Menderes caddeleri gelecek” diye konuştu.



İzmir Kordon da bina düzenleme projesi başladı!



Türkiye’de bir ilke imza atarak 40 kilometrelik sahil şeridini baştan sona tasarlayarak değer kazandıran  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, şimdi de binaların denize bakan cephelerini kente yakışır hale getirecek. İlk etapta Alsancak Limanı ile Konak Pier arasındaki sahil şeridinde başlayacak uygulama, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırım gücüne rağmen mülk sahiplerinin “gönüllü katılımıyla” hayata geçirilecek.


İzmir Kordon da bina düzenleme projesi başladı!


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Konak Belediyesi, Mimarlar Odası ve Alsancak Koruma ve Güzelleştirme Derneği ile birlikte bir süredir yürüttüğü çalışmalarla uygulanacak esasları belirledi. Bina cephelerinde görüntü kirliliğini ortadan kaldırmak için hazırlanan “İzmirCephe” Projesi ile belirlenen esaslar,  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da katıldığı toplantıyla bölgedeki apartman yöneticilerine ve mülk sahiplerine anlatıldı. 



İzmir Kordon da bina düzenleme projesi başladı!



Gönüllülük önemli

Toplantıya katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 11 yıldır kenti kalkındırmak için çalıştıklarını, hazırladıkları stratejik plan doğrultusunda kentin alt yapı eksikliklerini gidererek pek çok yatırım yaptıklarını hatırlatarak, “Bir politikacının halkı yanına alması için somut bir şey göstermesi gerekiyor. Hangi projelere önem verdiğini, o projeler gerçekleştiğinde nasıl çarpan etkisi yaratacağını yaşatarak görmek gerekiyor. Biz bunu gösterdiğimize inanıyoruz. Katılımcı bir yönetim anlayışı ile el birliği ile çalışarak belli bir noktaya geldik” diye konuştu.


İzmir’e yakışır bir kent silüeti yaratmak için başlayacakları çalışmada gönüllüğün esas olacağını belirten Başkan Kocaoğlu şunları söyledi:



“Bina cephelerindeki düzensiz görünümü hep birlikte isteyerek ve ‘ben kente katkıda bulunuyorum’ diyerek yapmamız gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak her türlü teknik desteği vereceğiz. Bu ilk örneğe farkındalık yaratması için kentin en önemli noktasından, Kordon’dan başlıyoruz. Arkasından Güzelyalı, Karşıyaka, Mithatpaşa, Bornova Atatürk, Buca Menderes caddeleri gelecek. İzmir aydın insanların yaşadığı bir kent. Kenti nereye götüreceğimizi kentliyle birlikte karar veriyoruz. Bu konuda da sizlerden destek bekliyoruz”.



İzmir Kordon da bina düzenleme projesi başladı!



Toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım ve Kent Estetiği Şube Müdürü Hasibe Velibeyoğlu, “İzmirCephe” projesi kapsamında belirlenen esaslar hakkında bir sunum yaptı.


Başkan Kocaoğlu, konuşmasının ardından apartman yöneticilerin sorularını yanıtladı. Gerçekleştirilecek düzenleme sonrası binaların durumunu gösteren fotoğraflardan oldukça etkilendiklerini belirten mülk sahipleri Kordon’un güzelleşmesi için ellerinden geleni yapmak için çalışacaklarını söyledi.



İzmir Kordon da bina düzenleme projesi başladı!



Kordon’da neler değişecek?

5’i boş toplam 150 parseli kapsayan çalışmada,  ilan reklam ve tanıtım araçları, klima dış ünitileri, dış cephe elemanları, çanak antenler, kablolar ve bağlantı boruları, zemin katlarda bulunan işletmelerin cephe uygulamaları, çatı kullanımı,  inşaat, yıkıntı atığı ve atıl durumdaki yapılarda kirliliğe neden olan unsurlar tespit edilerek, bu unsurları düzenleyici uygulama esasları belirlendi. Dış cephe boyası ve panjurlar için renkler de belirlendi. Buna göre;


*Binaların batar kat dahil zemin üstü katlarında, sağır cephelerinde, çatı katlarında ilan, reklam ve tanıtım araçları kullanımı olmayacak.


*Klimalar dışarıdan görünmeyecek şekilde balkon içlerinde yer alacak.


*Kat malikleri bina bütünündeki uygulamalar için ortak karar alarak, dış cephe uygulamalarında aynı renk ve malzeme kullanılacak.


*Bina cephelerinin 10 yılda bir bakım ve onarımı sağlanacak.


*Balkonlar ve çıkmalar depo ve çamaşır kurutma amaçlı kullanılmayacak. Sabit ve hareketli tente yapılmayacak, branda olmayacak.  Estetik görünüm için mevsimlik çiçekler kullanılabilecek.


*Görüntü kirliliği yaratan çanak antenlerin merkezi sistem çözümlerine dönüştürülmesi sağlanacak.


*Zemin katlarda yer alan işletmeler de  üst katlarla aynı cephe rengi ve malzemesini kullanacak.


*Çatıların görselliğini etkileyen unsurlar ortadan kaldırılacak veya uygun şekilde gizlenecek. *İnşaat ve onarım halindeki binalarda görüntü kirliliğinin önlenmesi, emniyetin sağlanması, inşaat malzemeleri ile atıkların çevreye dağılmaması için gerekli sistemler kurulacak, inşaat alanının etrafı uygun malzemelerle çevrilecek.


*Atıl durumda bulunan yapılarda görüntü kirliliği oluşturan unsurları önlemek için Konak Belediyesi tarafından gerekli tedbirler alınacak veya aldırılacak.



Hürriyet Ege 

 


Geri Dön