27 / 04 / 2024

İzmir Körfez Geçiş Projesi'ne yüzde 70'lik destek!

İzmir Körfez Geçiş Projesi'ne yüzde 70'lik destek!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, "İzmir Körfez Geçiş Projesi büyük oranda hazır. ÇED süreci devam ediyor. İzmir kamuoyundaki değerlendirmelerde, projeye destek yüzde 70'lerin üzerinde gözüküyor" dedi.




Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım,  İzmir  Körfez Geçiş Projesi'nin büyük oranda hazır olduğunu belirterek, "İzmir kamuoyundaki değerlendirmelerde, projeye destek yüzde 70'lerin üzerinde gözüküyor" dedi.


Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çandarlı Limanı ile ilgili çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, altyapının büyük oranda bittiğini, üstyapının ise yap-işlet-devret modeliyle yapılması için sürecin başladığını bildirdi.


Çandarlı Limanı'nın üstyapı çalışmaları için bu yılın ortalarında ihaleye çıkacaklarını ifade eden Yıldırım, "Üç etap halinde yapılacak. Birinci etap tamamlandığında yaklaşık 4 milyon konteyner kapasitesine ulaşacağız ama nihai olarak 10 milyonun üzerine çıkacak. Bununla ilgili hazırlıklarımız sürüyor. Sadece limanın üst yapısının yapılması değil, bir yandan da karayolu ve demiryolu bağlantılarının ana ulaşım ağlarına bağlanması yönünde de gerek Karayolları Genel Müdürlüğümüz gerek TCDD Genel Müdürlüğümüz çalışmalarını eş zamanlı sürdürüyor" diye konuştu.


"Projelerin gecikmesini önleyecek tedbirleri alacağımıza söz verdik"


Yıldırım, İzmir Körfez Geçiş Projesi'ni İstanbul'un boğaz geçişi ve  Marmaray  projelerine benzeterek, ikisinin bir arada yer alacağı, bir kısmı deniz altından bir kısmını da denizin üzerinde köprü şeklinde planlandığını anımsattı.


Projenin büyük oranda hazır olduğunu dile getiren Yıldırım, "Gerek proje çalışmaları gerek etüt çalışmaları tamamlandı. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci devam ediyor. Bir yandan İzmir kamuoyu projeyi değerlendiriyor, tenkit ediyor. Olumlu, olumsuz değerlendirmeler yapılıyor ama şu ana kadar yapılan İzmir kamuoyundaki değerlendirmelerde, projeye destek yüzde 70'lerin üzerinde gözüküyor. Şehrin büyük bir kesimi, projenin İzmir için çok faydalı olacağı kanaatinde. İzmir'in özellikle kuzey-güney trafiğini rahatlatacağı, süreyi çok kısaltacağı yönünde açıklamalar geliyor. Bu cesaret verici bir şey. Biz İzmir'e, İzmirlilere rağmen bir iş yapmayız. Ne zaman bu iş tamam olacak derse, biz o zaman hemen gereğini yaparız" ifadesini kullandı.




AA




Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, "İzmir Körfez Geçiş Projesi büyük oranda hazır. ÇED süreci devam ediyor. İzmir kamuoyundaki değerlendirmelerde, projeye destek yüzde 70'lerin üzerinde gözüküyor. Şehrin büyük bir kesimi, projenin İzmir için çok faydalı olacağı kanaatinde" dedi. Yıldırım, İzmir Körfez Geçiş Projesi'ni İstanbul'un boğaz geçişi ve Marmaray projelerine benzeterek, ikisinin bir arada yer alacağı bir kısmı deniz altından bir kısmını da denizin üzerinde köprü şeklinde planlandığını hatırlattı. Projenin büyük oranda hazır olduğunu dile getiren Yıldırım, "Gerek proje çalışmaları gerek etüt çalışmaları tamamlandı. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci devam ediyor. Bir yandan İzmir kamuoyu projeyi değerlendiriyor, tenkit ediyor. Olumlu olumsuz değerlendirmeler yapılıyor ama şu ana kadar yapılan İzmir kamuoyundaki değerlendirmelerde, projeye destek yüzde 70'lerin üzerinde gözüküyor. Şehrin büyük bir kesimi, projenin İzmir için çok faydalı olacağı kanaatinde. İzmir'in özellikle kuzey-güney trafiğini rahatlatacağı, süreyi çok kısaltacağı yönünde açıklamalar geliyor. Bu cesaret verici bir şey. Biz, İzmirlilere rağmen bir iş yapmayız. Ne zaman bu iş tamam derse, gereğini yaparız" diye konuştu.


Sabah





Bu haber Yeni Asır Gazetesin'de şöyle yer aldı:


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "İzmir Körfez Geçiş Projesi büyük oranda hazır. ÇED süreci devam ediyor. İzmir kamuoyundaki değerlendirmelerde, projeye destek yüzde 70'lerin üzerinde gözüküyor. Şehrin büyük bir kesimi, projenin İzmir için çok faydalı olacağı kanaatinde" dedi. 


4 milyon konteyner 


Yıldırım, Çandarlı Limanı ile ilgili ise çalışmaların sürdüğünü dile getirerek, altyapının büyük oranda bittiğini, üstyapının ise yap-işlet-devret modeliyle yapılması için sürecin başladığını bildirdi. Çandarlı Limanı'nın üstyapı çalışmaları için bu yılın ortalarında ihaleye çıkacaklarını söyleyen Yıldırım, "Üç etap halinde yapılacak. Birinci etap tamamlandığında yaklaşık 4 milyon konteyner kapasitesine ulaşacağız ama nihai olarak 10 milyonun üzerine çıkacak. Bununla ilgili hazırlıklarımız sürüyor. Sadece limanın üst yapısının yapılması değil, bir yandan da karayolu ve demiryolu bağlantılarının ana ulaşım ağlarına bağlanması yönünde de gerek Karayolları Genel Müdürlüğümüz gerek TCDD Genel Müdürlüğümüz çalışmalarını eş zamanlı sürdürüyor" diye konuştu. 


Trafik rahatlayacak 


Yıldırım, İzmir Körfez Geçiş Projesi'ni İstanbul'un boğaz geçişi ve Marmaray projelerine benzetti. Binali Yıldırım, projede ikisinin bir arada yer alacağını, bir kısmının deniz altından bir kısmının da denizin üzerinde köprü şeklinde planlandığını hatırlattı. Projenin büyük oranda hazır olduğunu dile getiren Yıldırım, "Gerek proje gerek etüt çalışmaları tamamlandı. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci devam ediyor. Bir yandan İzmir kamuoyu projeyi değerlendiriyor. Olumlu, olumsuz değerlendirmeler yapılıyor ama şu ana kadar yapılan İzmir kamuoyundaki değerlendirmelerde, projeye destek yüzde 70'lerin üzerinde gözüküyor. Şehrin büyük bir kesimi, projenin İzmir için çok faydalı olacağı kanaatinde. İzmir'in özellikle kuzey-güney trafiğini rahatlatacağı, süreyi çok kısaltacağı yönünde açıklamalar geliyor. Bu cesaret verici bir şey. Biz İzmir'e, İzmirlilere rağmen bir iş yapmayız. Ne zaman bu iş tamam olacak derse, biz o zaman hemen gereğini yaparız" dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin projeye doğrudan karşı çıktığı yönünde bir beyanatının olmadığını dile getiren Yıldırım, belediyenin projeyi desteklediğini ancak bazı sivil toplum kuruluşlarının olumsuz düşündüklerini söyledi.


"Çözümden yanayız"


Binali Yıldırım, 1 Kasım seçimlerinden önce İzmirlilere, projelerin gecikmesini önleyecek her türlü tedbiri alacaklarına dair söz verdiklerini anlatarak, "Gerek belediye ile ilgili, gerekse Bakanlığımız veya hükümetimizle ilgili projeler için İzmir'in zaman kaybetmesine izin vermeyeceğiz. O yüzden de belediyenin projelerinde, Ankara'da belediye adına takip etmenin gayreti içindeyiz. İzmir'in sorunlarını çözecek İzmir'in geleceğini hazırlayacak büyük projelerde çözümden yana inisiyatif kullandık. Bundan sonra da yine aynı şekilde belediyeyle işbirliği halinde İzmir'in geleceği ortak paydasında birlikte çalışacağız" dedi.


Yeni Asır







Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



İzmir Körfez Geçiş Projesi hakkında A Haber'de açıklamalarda bulunan AK Parti Milletvekili Atilla Kaya, güvenli, konforlu ulaşımın yanında körfeze görsel zenginlik kazandırılacağını bildirdi

AK Parti MKYK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, A Haber'de canlı yayınlanan Ajans Gün Ortası programına İzmir'den katılarak, "İzmir Körfez Geçiş Projesi" hakkında açıklamalarda bulundu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın İzmir için hazırladığı mega projelerden olan "İzmir Körfez Geçiş Projesi" ile ilgili gelinen son noktayı anlatan Kaya, "Gerek proje çalışmaları, gerekse etüt çalışmaları tamamlanmış bulunuyor. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci ise devam ediyor. İzmir kamuoyundaki değerlendirmelerde projeye destek oranı yüzde 80'leri buldu. İzmirli hemşehrilerimizin büyük bir kısmı, projenin kentimiz için çok faydalı olacağı görüşüne sahip. İzmir'e yakışan bir uzlaşmayla, herkesin ve her kesimin olumlu katkılarını alarak bu projeyi şehrimize kazandırmak istiyoruz. Sayın Bakanımız Binali Yıldırım, İzmir'e ve İzmirlilere rağmen hiçbir şey yapılmayacağının altını özellikle çiziyor. İzmir ne zaman isterse, ne zaman 'tamam' derse süreç hızlanacak" dedi.


70 YERİNE 10 DAKİKA

Çiğli'de 2'inci Ana Jet Üsttü mevkisinden başlayacak projede, İzmir Körfezi üzerinden Üçkuyular ve Narlıdere'ye ulaşım sağlanacağını belirten Kaya, şöyle devam etti: "İzmir Körfez Geçiş Projesi ile birlikte, Altınyol ve Çevre Yolu'nda gelecekte daha da artacak darboğaz ve trafik sıkışıklığı son bulacak. Projenin tamamlanması ile İzmir'in kuzey aksından gelen trafik kent içine girmeden İzmir Körfezi güney aksına ulaşım sağlanmış olacak. 70 dakikalık yolculuk süresi 10 dakikaya inecek. Proje 12 km otoyol, 16 km raylı sistem tramvay olarak öngörülmekte, bu kapsamda kuzeyde 4.2 km ayaklar üzerinde köprü (körfez tarama kanalı üzerinde 200 metre kadar asma köprü şeklinde), 800 metre bir yapay ada ve 1.8 km batırma tüp tünel olarak önerilmektedir. Daha güvenli ve konforlu bir ulaşım sağlanacak, turizm faaliyetleri gelişecek. Kentin sanayi ve endüstriyel gelişimine katkı sağlanacak."


MARMARAY BENZERİ 

İzmir'in iki yakasını Marmaray'ın benzeri bir tünel sistemiyle bağlayacak olan projede körfezin köprü ile geçileceğini belirten Kaya, "Ay-Yıldızlı Yapay Ada" ve "Körfez Köprüsü" ile de körfezin görsel zenginliğinin artacağını vurguladı. Projenin bazı kesimlerce kamuoyunda "İzmir'in Çılgın Projesi" olarak da nitelendirildiğini hatırlatan Kaya, şu bilgileri verdi: "Sayın Bakanımız Binali Yıldırım'ın dünyanın gıpta ile baktığı büyük projelerin mimarı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bugün Konak Tüneli'nden açıldığı günden itibaren 6,5 milyon araç geçti. İzmir'de Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali'ni açıldığı günden beri 16 milyon yolcu kullandı. İzmir-İstanbul arasını 3,5 saate indirecek otoyol projesinde inşaatın tamamlanma oranı yüzde 50'yi geçti. Bunlar hep büyük projeler. Sayın Bakanımız Binali Yıldırım bu projeyle birlikte İzmir'e bir gerdanlık kazandıracak. İzmir'in iki yakası birbirine bağlanacak. Projede Marmaray'ın benzeri bir tüp tünel, Ay-Yıldız motifli bir yapay ada var. Tabi bununla birlikte İzmir yeni bir turizm alanı da kazanmış olacak. Geçmişte İzmir, İstanbul'un hemen arkasından ikinciydi. Tekrar İzmir'i ikinci sıraya taşımamız lazım. Maliyeti 60 milyar lirayı bulan 35 Proje'de yapımına başlanan ya da tamamlananların sayısı 25'i buldu. 2023'te bambaşka bir İzmir olacak."


Sabah Egeli


Geri Dön