29 / 04 / 2024

İzmir Kozbeyli'deki 405 yıllık camide tamirat hatası yapıldı!

İzmir Kozbeyli'deki 405 yıllık camide tamirat hatası yapıldı!

İZMİR tarihi köylerinden Kozbeyli'deki 405 yıllık camide tamiratlar sırasında yapılan yanlışları Gediz Üniversitesi'nde görevli Yrd. Doç. Dr. Ayşe Erdem Çetin, tek tek tespit etti. Bu hataları gösteren sergi açıp köy halkını bilgilendirdi.




İZMİR tarihi köylerinden Kozbeyli'deki 405 yıllık camide tamiratlar sırasında yapılan yanlışları Gediz Üniversitesi'nde görevli Yrd. Doç. Dr. Ayşe Erdem Çetin, tek tek tespit etti. Bu hataları gösteren sergi açıp köy halkını bilgilendirdi. 


Gediz Üniversitesi,  İzmir  Foça'nın tarihi yönden bir çok eserin bulunduğu Kozbeyli Köyü'ndeki 405 yıllık camide çalışma yaptı. İç Mimarlık Bölümü öğrencileri, Yrd. Doç. Dr. Ayşe Erdem Çetin'in öncülüğünde tarihi eserdeki onarım yanlışlarını inceledi. İncelemeler sonrasında, dış cephenin sıvanarak işlemelerin kapatıldığı, süslemelerin, duvarların ve ahşap direklerin gelişi güzel boyandığı, minberdeki el işçiliğinin yok edildiği, asılan ağır kristal avizeler yüzünden ahşap asma tavanın hasar gördüğü belirlendi. Sonradan eklenen şadırvanlarla caminin görünümünün bozulduğu tespit edildi. Farklı zamanlarda gerçekleştirilen tamiratların yol açtığı zararları gösteren bir de sergi açıldı. Cami avlusunda toplanan köy halkı hatalarla ilgili bilgilendirildi, bilinçsiz müdahalelerde bulunulmaması istendi. 


KİMLİĞİNDEN UZAKLAŞTIRILIYOR


Bugüne kadar birçok caminin restorasyonunda görev alan Yrd. Doç. Dr. Ayşe Erdem Çetin, başta camiler olmak üzere tarihi yapıların korunmaya çalışıldığı sırada zarara uğratıldığına dikkat çekti. Ayşe Erdem Çetin, "Bu yapılar kimliğinden uzaklaştırılıyor. İyi niyetli da olsa bu tamiratlardan uzak durulmalı. Taş duvarlı camilerde sıkça rastlanan nemi önleyebilmek için dış cephe çimentoyla sıvanıyor, inşa edildiği dönemin el sanatı örneklerini gösteren duvar süslemeleri örtülüyor, tarihin üzerine adeta perde çekiliyor. Yıpranan yüzeyler de aslına hiç bakılmadan gelişigüzel boyanıyor. Şadırvan gibi eklemeler yapılıp yapının bütünlüğü ve güzelliği bozuluyor, kimliği yok ediliyor. Temizlik sırasında kullanılan kimyasallarla da zarar verilebiliyor. Tüm bunların önüne geçebilmek için halkımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Bunun için Kozbeyli'de yaptığımız çalışma ve bilgilendirme toplantısı oldukça yararlı geçti. Tarihi eserlere izinsiz ve uzman desteği olmadan hiçbir müdahalede bulunulmamasını, çivi bile çakılmamasını özellikle istiyoruz. Aksi halde yarardan çok zarar verildiğini herkes çok iyi bilmeli" dedi.


Hürriyet



Bu haber Yeni Asır Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;



İzmir'in tarihi köylerinden Kozbeyli'deki 405 yıllık camide tamirat sırasında yapılan yanlışları Gediz Üniversitesi'nde görevli Yrd. Doç. Dr. Ayşe Erdem Çetin, tek tek tespit etti. Hataları gösteren bir de sergi açan Çetin, köy halkını bilgilendirdi. Gediz Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü öğrencileri, Yrd. Doç. Dr. Ayşe Erdem Çetin öncülüğünde tarihi eserdeki onarım yanlışlarını inceledi. İncelemelerde, dış cephenin sıvanarak işlemelerinin kapatıldığı, süslemeler ve ahşap direklerin gelişigüzel boyandığı, minberdeki el işçiliğinin yok edildiği, ağır avizeler yüzünden tavanın hasar gördüğü ve sonradan eklenen şadırvanlarla görünümün bozulduğu tespit edildi. Farklı zamanlarda yapılan tamiratların yol açtığı zararları gösteren bir de sergi açıldı. Tarihi yapılara korumaya çalışılırken zarar verildiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Çetin, "Bu yapılar kimliğinden uzaklaştırılıyor" dedi.


Yeni Asır



Geri Dön