03 / 05 / 2024

İzmir Limanı için imzalar 2.5 yıl gecikmeli atılıyor

İzmir Limanı için imzalar 2.5 yıl gecikmeli atılıyor

İzmir Limanı işletme hakkı için 2.5 yıl önce açılan ihalede en yüksek teklifi veren Global Yatırım Holding-Hutchison-Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) konsorsiyumuna imzaları atmak üzere çağrı yapıldı



İZMİR Limanı'nın işletme hakkının 49 yıllığına devredilmesi için 2.5 yıl önce, Mayıs ayı başında açılan ihalede 1 milyar 275 milyon dolar ile en yüksek teklifi veren Global Yatırım Holding-Hutchison-Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) konsorsiyumuna, iptal davasının geri çevrilmesi üzerine nihayet imzaları atmak üzere çağrı yapıldı.
Danıştay 13'üncü Dairesi, TCDD Genel Müdürlüğü'ne ait  İzmir  Limanı'nın işletme hakkının 49 yıllığına özelleştirilmesine ilişkin ihalenin iptal istemini reddetmişti. Söz konusu dava, Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Vakfı Merkezi (KİGEM) tarafından açılmıştı.
Global, yüzde 3.49 primli
İptal davasının reddedilmesi sonrası bekleyişe geçen Global-Hutchison-EİB konsorsiyumu nihayet 49 yıl süreli devir işleminde `imtiyaz' sözleşmesini imzalamaya davet edildi. Bu çağrı, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndaki (İMKB) Global Yatırım Holding hisselerini hareketlendirdi. Global'in de aralarında bulunduğu konsorsiyumun imzaları atmak üzere davet edilmesinin etkisiyle dün sabah ilk dakikalarda Global Yatırım Halding hisseleri yüzde 6 prim yaptı. Önceki gün 0.85 TL'den kapanan hisseler, dün sabah 0.91 TL'ye kadar çıktı. Daha sonra bir miktar gevşeyen hisseler, günü yüzde 3.49 primle 0.89 TL'den kapattı.
Hisselere olumlu yansıdı
Yatırım Finansman Analisti Deniz Bayraktar, "Global Yatırım Holding'in de içinde bulunduğu konsorsiyumun, İzmir Limanı ihalesi kapsamında işletme devri sözleşmesi imzalamaya davet edildiği haberi hisseye alım getiriyor. Şirket için olumlu bir gelişme" dedi. Global Yatırım Holding'den dün Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, imtiyaz sözleşmesi taslağına ilişkin Danıştay görüşünün Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na (ÖİB) ulaştığı belirtildi, bunun üzerine de sözleşme imzalamaya davet edildikleri ifadesine yer verildi.

Limana yeni yatırım yapılacak

İZMİR Limanı'nın 49 yıllığına işletme hakkının devri yapılacak Global-Hutchison-Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Ortak Girişim Grubu'nun, limana yatırım yapması şartı da bulunuyor. Türkiye'nin en büyük ihracat limanı olan İzmir Limanı, 1959'da hizmete girdi. 2 bin 959 metre rıhtım uzunluğu ve 902 bin metrekare alana sahip İzmir Limanı'na, özelleştirme ihalesi şartnamesine göre yatırım yapılması gerekiyor. Bu yatırımların en az 150 milyon dolar, en fazla 500 milyon dolar civarında olacağı belirtiliyor. Yatırımların limanın fiili teslim tarihinden itibaren 7 yıl içinde tamamlanması gerekiyor.

Deutsche Bank son anda ayrıldı

Global-Hutchison-Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Ortak Girişim Grubu'nun ortaklarından Deutsche Bank'ın, dün öğleden sonra konsorsiyumdan ayrıldığı öğrenildi. Konsorsiyumda yüzde 26 payı bulunan Deutsche Bank'ın ayrılma gerekçesi açıklanmadı. Konsorsiyum üyelerinin yeni bir ortak arayışına girdiği belirtiliyor.
Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

İzmir Limanı'nda Deutsche Bank sürprizi

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından yaklaşık 2.5 yıl önce özelleştirme ihalesi yapılan İzmir Limanı'nın devrinde pürüz çıktı

İzmir Limanı'nın işletme hakkının 49 yıllığına devri için açılan ihalede, Global Yatırım Holding - Hutchison - Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ve Alman Deutsche Bank'ın oluşturduğu ortak girişim grubu 1.275 milyar dolar bedelle en yüksek teklifi vermişti. Ancak, geçen yaklaşık 2.5 yıllık süre boyunca ÖİB, orta girişim grubunu devire ilişkin imtiyaz sözleşmesini imzalamaya çağırmadı.

Deutsche, `Yokum' dedi
Geçen süre zarfında küresel ekonomik kriz de patlak verdi. Dün ise sürpriz bir şekilde ÖİB, şirketleri sözleşme imzalamaya davet etti. Global Yatırım Holding - Hutchison - Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) imzaya hazırlanırken Deutsche Bank'ın "Yokum" kararı verdiği öğrenildi. Böyle olunca da limanın devri yapılamadı.
Milliyet

Global, İzmir Limanı için imzaya çağrıldı 
 
Global Yatırım Holding, İzmir Limanı ihalesi için işletme devri sözleşmesi imzalamaya çağrıldı. Global'in Hutchison ve Ege İhracatçı Birlikleri ile oluşturduğu Ortak Gelişim Grubu, daha önce özelleştirme ihalesini kazandığı İzmir Limanı'nın işletme hakkının 49 yıl süreyle devrine ilişkin imtiyaz sözleşmesini imzalamaya davet edildi. 
 
Global'den yapılan açıklamada, imtiyaz sözleşmesi taslağına ilişkin Danıştay görüşünün Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na ulaştığı, bunun üzerine de OGG'nin sözleşme imzalamaya davet edildiği belirtildi. İzmir Limanı'nın işletme hakkının özelleştirilmesi için yapılan ihalede Global Yatırım Holding'in dahil olduğu ortak girişim grubu 1,275 milyar dolar bedelle en yüksek teklifi vermişti. Danıştay 13. Dairesi, TCDD Genel Müdürlüğü'ne ait İzmir Limanı'nın işletme hakkının 49 yıllığına özelleştirilmesine ilişkin ihalenin iptal istemini ekim ayında reddetmişti. Söz konusu dava Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Vakfı Merkezi tarafından açılmıştı.
Zaman

İzmir Limanı için Danıştay onayı çıktı

Danışıtay, İzmir Alsancak Limanı'nın Global Hutchison - Ege İhracatçı Birlikleri/LİMAŞ Ortak Girişim Grubu'na devredilmesi için onay verdi

Danışıtay, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) ihalesini 3 Mayıs 2007 tarihinde gerçekleştirmesine rağmen 29 aydır özel sektöre devredilmeyen İzmir Alsancak Limanı'nın devri için onay verdi. ÖİB ihaleyi kazanan Global Hutchison- Ege İhracatçı Birlikleri/ LİMAŞ Ortak Girişim Grubu'nu sözleşme yapmak için davet etti.
Limanın 49 yıllığına kiralanması ihalesini 1 milyar 275 milyon dolara alan Global- Hutchison- LİMAŞ Ortak Girişim Grubu, finansal değerlendirme için bir araya gelecek. Türkiye'nin en başarısız özelleştirmeleri arasında sayılan Alsancak Limanı'nın Danıştay'da bekleyen imtiyaz sözleşme taslakları hakkındaki karar ÖİB'ye ulaştırıldı.

Kriz ortakları etkiledi mi?
Global Yatırım Holding'e gönderilen yazı ile `TCDD İzmir Limanı'nın 49 Yıl Süreyle İşletme Hakkının Devrine İlişkin İmtiyaz Sözleşmesi' taslağına ilişkin görüşlerin ÖİB'e ulaştığı duyuruldu ve Ortak Girişim Grubu sözleşme imzalamaya davet edildi.  Devir sözleşmesi imzalamaya davet edilen konsorsiyum ortakları, 29 aylık süreçte yaşanan ekonomik krizden kaynaklı ödeme güçlüğü yaşanıp yaşanmayacağını değerlendirecek. LİMAŞ Başkanı Sabri Ünlütürk, konsorsiyum üyesi firmalarla bir araya geleceklerini ve durum değerlendirmesi yapacaklarını söyledi.
Radikal

Deutsche, Global'i yol bıraktı! 

Global, İzmir için imzaya davet edildi ama...

Global Yatırım Holding'in Hutchison ve Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ile oluşturduğu OGG, özelleştirme ihalesini kazandığı İzmir Limanı'nın işletme hakkının 49 yıl süreyle devrine ilişkin imtiyaz sözleşmesini imzalamaya davet edildi. Mehmet Kutman'ın sahibi olduğu Global Yatırım'dan dün yapılan açıklamada, imtiyaz sözleşmesi taslağına ilişkin Danıştay görüşünün Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na (ÖİB) ulaştığı, bunun üzerine de OGG'nin sözleşme imzalamaya davet edildiği belirtildi. İzmir Limanı'nın işletme hakkının özelleştirilmesi için yapılan ihalede Global Yatırım Holding'in dahil olduğu ortak girişim grubu 1.275 milyar dolar bedelle en yüksek teklifi vermişti.

OGG'ye 2007 yılında dahil olan Deutsche Bank'ın ise ortaklıktan ayrılma kararı aldığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Global-Hutchison-EİB, Deutsche Bank'ın yerine dördüncü ortak bulmak için çalışmalara başladı ve bu çalışmayı imza için tanınan 45 gün içerisinde bitirmek istiyor. 
Vatan


Geri Dön