27 / 04 / 2024

İzmir metrosunda güvenlik krizi!

İzmir metrosunda güvenlik krizi!

Aktarmalı sistem ile birlikte vatandaşların binmeye bile korktuğu metroda şimdi de güvenlik krizi baş gösterdi. İzinlerini kullanan görevlilerin sayısı bir hayli azalırken, bazı istasyonda ise hiç görevli bulunmuyor




İzmir'de Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği aktarmalı ulaşım sistemiyle vatandaşların kabusu haline gelen metroda yeni bir sorun yaşanmaya başladı. Daha önce meydana gelen bir olayda cep telefonları çekmediği için can pazarı yaşanan metroda şimdi de güvenlik zaafiyeti baş gösterdi.


Sadece turnikede var

Metroda güvenlik görevlilerinin yaklaşık 3'te 1'inin kullanmadıkları izinleri biriktiği için izne çıkarıldığı öğrenildi. Bu nedenle birçok istasyonda güvenlikçiler sadece turnikelerin olduğu bölümde görev yapmaya başladı. Birçok istasyonun içinde güvenlik görevlisinin olmadığı gözlendi. Güvenlik görevlileri özellikle vatandaşların sarı çizgiyi geçip tehlikeli alana girmemeleri konusunda yaptıkları uyarılarla önemli bir fonksiyonu yerine getiriyordu. Güvenlik görevlisi sayısı iyice azalınca artık metro istasyonlarında sık sık "Sarı çizgiyi geçmeyin" anonsları yapılmaya başlandı.

Geçtiğimiz haftalarda Çankaya Metro İstasyonu'nda, trene yetişmek için koştuğu sırada merivenlerden düşen Osman Cerit'in (64) durumu, korku dolu anlar yaşatmıştı. Son basamağa kadar düşen Cerit, beline ve başına aldığı darbeden dolayı yaralanmıştı. Osman Cerit'in baygınlık geçirmesi üzerine vatandaşlar, cep telefonundan 112 Acil Servis'i aramak istemişti. Ancak güvenlik gerekçesiyle GSM oparetörlerinin metroda hizmet sunmalarına izin verilmemesi nedeniyle hiçbir cep telefonu çalışmamış ve kimse metrodan 112'ye ulaşamamıştı.

Bunun üzerine metronun güvenlik görevlileri, Osman Cerit'in yanına gelerek, yardım için telsizle merkeze haber verip, ambulans gönderilmesini sağlamıştı. Cep telefonlarının çekmediği yer altındaki metro istasyonlarında güvenlik görevlilerinin hayati öneme sahip olduğunu belirten İzmirliler, soruna bir çare bulunmasını istedi.



Güvenlik olmayınca anonslar çoğaldı

Güvenlik görevlileri, metro istasyonlarında vatandaşların sarı çizgiyi geçip tehlikeli alana girmemeleri konusunda uyarılar yaparak önemli bir fonksiyonu yerine getiriyordu. Görevlilerin sayıları azalınca, metro istasyonlarında sık sık "Sarı çizgiyi geçmeyin" anonsları yapılmaya başlandı.



Yeni Asır


Geri Dön