30 / 04 / 2024

İzmir Narlıdere Narbel Yolu'nda istinat duvarı yeniden yapılıyor!

İzmir Narlıdere Narbel Yolu'nda istinat duvarı yeniden yapılıyor!

Narlıdere'de 2 Ocak'ta çöken Narbel Yolu'nun yeniden kullanılabilmesi için istinat duvarı yapımına başlandı. Ancak çevre sakinleri, göstermelik inşa edilen duvarın yine çökeceği görüşünü taşıyor.



Narbel Yolu'nun yeniden açılması için inşa edilen istinat duvarının ince görünümü, çevrede yaşayan vatandaşları tedirgin etti. Bölge sakinleri "Yarın bir gün bir toprak kayması daha olduğunda bu duvar o yükü kesinlikle taşımaz. Yapılan duvar göstermelik" diye görüş belirtti.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi tarafından 2008 yılında, o günün raiç değerleriyle 11.5 milyon lira harcanarak hizmete sokulan, fakat eğimin yüksek olması nedeniyle belediye otobüslerinin kullanamadığı Narbel Yolu'nda 2 Ocak 2016'da çökme meydana geldi. Daha önce CHP'den milletvekili aday adayı olan müteahhit Serdar Kolay'a ait rezidans inşaatı yapılırken yaşanan çökmenin ardından yol yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Yağışların etkisiyle de yoldaki göçük büyüdü. Hafta sonunda çukur önünde toplanan vatandaşlar, Narlıdere İnönü ve Atatürk Mahalleleri arasındaki bağlantıyı sağlayan Narbel Yolu'nun kullanılamaz hale gelmesine ve ihmale tepki gösterdi. Yol çöktükten sonra Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda olan cadde ile ilgili adım atmazken, müteahhit Serdar Kolay kendi imkanıyla istinat duvarını inşa etmeye başladı. Ancak istinat duvarının ince görüntüsü, inşaat tamamlandıktan sonra da çevrede yaşayanların tedirginliğinin süreceğini ortaya koyuyor. Narbel Yolu'ndaki yer altı suları özellikle yağışlı havalarda toprak kaymasına neden oluyor. Ancak inşa edilen istinat duvarının üzerinde herhangi bir su tahliye deliği yok. Yağışlı havalarda yer altı sularının duvara baskı yapıp yıkılmasına neden olabileceği belirtiliyor. Öte yandan müteahhit firmanın yaptığı istinat duvarı ile daha önceden Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan istinat duvarı arasındaki gözle görülür fark dikkat çekti. 


İNSAN DUVARDAN ÖNEMLİ 

Firma tarafından yapılan istinat duvarının son derece ince olması vatandaşlarından da tepkisine yol açtı. 22 yaşındaki Sevinç Duran, yapılan istinat duvarının ev duvarından farksız olduğunu belirterek, "Yarın bir gün toprak kayması olsa bu duvar o yükü taşımaz. Yıkılır ve yol yeniden çöker. Yol çökmeden önce caddeden bir araba geçse evimizde sallanıyoruz. Buradaki zemin böyle çok hassas. Duvarın sağlamlaştırılması gerekiyor. İnsanların canı duvardan daha önemli olmalı" şeklinde konuştu. 


O DUVAR İŞE YARAMAZ 

Rezidans inşaatının yapıldığı arazide daha önce evi bulunduğunu söyleyen 56 yaşındaki Hafize Aydoğdu, "Şu an müteahhit firmanın yeni bina inşa edeceği arazide daha önce benim evim vardı. Narbel Yolu yapıldıktan sonra etrafımdaki evler yıkılınca benim evim ortada tek kaldı. Ben de bu nedenle müteahhite evimi sattım. Daha sonra evim yıkıldı. Ben orada yaşıyorken, yoldan bir araba geçtiğinde evimde sanki deprem oluyordu. Ayrıca o bölgede yer altı suları olduğu için evimde sürekli rutubet oluyordu. O duvar toprağın kaymasını kesinlikle engelleyemez. Büyük bir tehlike yaratır" dedi. Duvarın çok ince şekilde yapıldığını söyleyen Raziye Başpınar, "Duvar göstermelik yapılıyor. Burada yaşayan insanların kendini daha güvende hissedebileceği bir duvar yapılmalı ki insanlar yolu rahat şekilde kullanabilsinler" şeklinde konuştu. 


Sabah Egeli


Geri Dön