İzmir TMMOB'nin inşaatlarda denetim yetkisi kalmadı!
Torba yasa ile TMMOB'nin denetim yetkisinin kalmadığını belirten Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Erhan İçöz, belediyelere protokol çağrısı yaptı.
Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Erhan İçöz İzmir'deki belediyelere çağrıda bulundu. Hükümetin çıkarttığı yeni yasa ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) inşaatlarda denetim yetkisinin kalmadığım hatırlatan içöz, hazırlanan etüt raporlarındaki risklere dikkat çekti. İnşaatlar için hazırlanan raporlarda bir takım eksikliklerin olabileceğini belirten İçöz, bu noktada mutlaka TMMOB'dan destek istenmesi gerektiğini ifade etti.
'TMMOB'nin yetkisi kalmadı'
İstanbul'da 14 belediyenin TMMOB ile protokol imzaladığını hatırlatan İçöz, "Belediyelerin yapılacak inşaatlarda büyük sorumluluğu var. O binalar yıkılırsa ilk sorgulanacak olanlardan birisi belediyelerdir. İzmir'de de İstanbul'da olduğu gibi belediyeler ile TMMOB arasında bir protokol imzalanmalı" diye konuştu. Jeofizik Mühendisleri Odası izmir Şubesi Başkanı Erhan İçöz hükümetin çıkarttığı torba yasa ile TMMOB'nin denetim yetkisinin kaldırıldığını hatırlatarak şunları söyledi: "Daha önce bize gelen raporları inceliyorduk ve usulüne uygun yapılıp yapılmadığına bakıyorduk. Torba yasadan sonra hiçbir yetkimiz kalmadı. Yetkimizin kalmaması raporların hazırlanmasında bir takım sıkıntılar doğurabiliyor. Benim inşaat şirketim olsa ve İzmir'de 20-30 katlı bir inşaat yapacak olsam çok ciddi etütler yaptırırım ve riske girmem. Bu noktada inşaat şirketlerini uyarmak gerekiyor.
Basit, ucuzuna kaçarak etüt yaptırmasınlar. Odalara danışsınlar. TMMOB'nin yasal yetkisi yok ancak şirketler isterse var. Şirketler kendileri için etüt yapılmasını isteyebilir."
"İstanbul'da örneği var"
"TMMOB'nin yasal olarak bir yetkisinin olmaması fiili olarak bir şeyin yapılamayacağı anlamına gelmez" diye konuşan içöz İstanbul'da 14 belediyenin TMMOB ile protokol imzaladığını söyledi. İçöz sözlerini şöyle sürdürdü: "İstanbul'da 14 belediyede, belediyeler adına raporları TMMOB inceliyor. Belediyelerin ciddi bir sorumlulukları var. O binalar yıkılırsa ilk sorgulanacak olanlardan birisi belediyelerdir. Yasa, belediyeleri sorumlu tutuyor. İzmir'deki belediyeler de güvenlik açısından TMMOB ile buna benzer bir protokol imzalayabilir. TMMOB'un buradan maddi bir beklentisi yoktur. Sonuçta kamu kuramu niteliğindedir. Sadece 30 lira gibi çok düşük bir harcı vardır. 250- 300 milyon liraya yapılan binalarda 30 liranın lafı olmamalı diye düşünüyorum. Dediğim gibi İstanbul'da örneği var. 14 belediye TMMOB ile bu protokolü imzaladı. Böyle bir protokolü İzmir'deki sosyal demokrat belediyeler de imzalamalı."
Yenigün (İzmir)