23 / 12 / 2024

İzmir Yalı'daki stat yarım kaldı!

İzmir Yalı'daki stat yarım kaldı!

İzmir Büyükşehir’in kıyı şeridindeki imalatları kullanılamaz halde. Kaçak kavşak Bakanlık sayesinde kurtuldu. Büyükşehirin itirazı yüzünden duran stat inşaatı hayalet stada dönüştü.



Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın, Karşıyaka Spor Kulübü'nün (KSK) talebi doğrultusunda Yalı semtindeki eski stadın yerine yeni ve modern bir stat inşası için başlattığı çalışma  İzmir  Büyükşehir Belediyesi ile Karşıyaka Belediyesinin açtığı davalar sonucunda yarıda kaldı.  TOKİ  tarafından inşaatına başlanan stadın "ihalesinin iptali kararı" bütün planlamaları altüst etti. Bakanlık, Ocak 2014'te 15 bin kişi kapasiteli Yalı Stadı'nın ihalesini yaptı. Mayıs 2015'te mevcut stadın yıkımı için ilk kazma vuruldu. Ardından stat projesinin bulunduğu arazi üzerindeki KSK idari binasının da tahliyesi yapılarak yıkımı gerçekleşti. Stat inşaatı tüm hızıyla sürerken İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi tarafından ihalenin iptali için davalar açıldı. İzmir takımları maç yapacak stat bulmakta zorluk çekerken bu davalar kamuoyunda büyük tepkilere sebep oldu. Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı davan lehine sonuçlanıp "İhalenin iptal kararı" alınınca, stat inşaatının şantiyesinde işler bir anda durdu. Yüklenici firma inşaat alanından çekildi. İnşaat Karşıyaka'nın ortasında adeta bir "hayalet stat" olarak kaldı. Gençlik ve Spor Bakanlığı iptal kararını temyiz etti. Karşıyakalı taraftarlar "beceriksizlikle" suçladıkları Kocaoğlu'nun, statlarına engel çıkarmaktan vazgeçmesini istedi. Tepkiler yoğunlaşınca Başkan Kocaoğlu'nun, "Bizim geri çekmemiz gereken bir dava yok. Varsa da çekmeye hazırız" şeklinde açıklamada bulunması şaşkınlıkla karşılandı. Bakanlığın yapacağı iki stata engel çıkaran Büyükşehir'in Bornova Belediyesi ile ortaklaşa yaptığı, önce amatörler için planlanan sonra kapasitesi artırılan Bornova Doğanlar Stadı, 1 yıl gecikmeli olarak hizmete girdi. Ancak daha ilk maçta stat sınıfta kaldı. Bsanı tribününden sahanın bir kısmının görülemediği stadın çimleri de 1 maç yapıldıktan sonra bakıma alındı.


İMALATLARI DÖKÜLEN PROJE

İzmir Kıyı Deniz Projesi kapsamında Büyükşehir, Konak Pier ile Cumhuriyet Meydanı arasındaki kıyı şeridini düzenledi. 2 milyon 138 bin liraya mal olan proje kapsamında kaldırımlar yenilendi, araç yolunun bir bölümü bisiklet yolu olarak düzenlendi, ayrıca kara tarafında 4 tane küçük meydan oluşturuldu. Fakat yapılan imalat, aradan 2 yıl bile geçmeden bozulmaya başladı. Pasaport ile Konak Pier arasında kalan sahil şeridindeki nostaljik desenli kaldırımlar ile aynı desende imal edilen yeni kaldırımlar kısa sürede deforme oldu. Kaldırımın bazı yerlerinde çatlaklar oluşurken, bazı bölgelerde çatlakların giderek büyümesi dikkat çekti. Kaldırımlarda insan elinin gireceği kadar yarıkların oluştuğu kaldırımları gören İzmirliler, harcamaların ziyan olmasına isyan etti. Yine bu proje kapsamında bölgeye konulan çeşmelerin muslukları paslanması ve çeşmelerden su akmaması, "bu kadar baştan savma proje mi olur" dedirtti. 4 küçük meydana konulan oturma gruplarında, iklim koşulları göz önünde bulundurulmadan imal edilen ahşap kent mobilyaları kısa süre içerisinde kullanılamaz hale geldi. Egeli Sabah'ın konuyu gündeme getirmesinin ardından Büyükşehir Belediyesi ekipleri deforme olan ahşap kent mobilyalarını yerlerinden söktü. Büyükşehir, yaklaşık bir yıl boyunca kent mobilyası takılmayan oturma gruplarına kısa süre önce suntadan yapılan tahta oturak yerleştirdi.


KAÇAK KAVŞAĞI BAKANLIK KURTARDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Bayraklı'da inşa ettiği kaçak köprülü kavşağı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kurtardı. Ocak ayında hizmete açılan Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı'nın kıyı kenar çizgisi içinde kalan ve imar planları onanmadığı için kaçak duruma düşen bölümü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının verdiği onayla kaçak olmaktan kurtuldu. Büyükşehir Belediyesi'nin Bakanlık onayı beklemeden yapımına başladığı kaçak köprülü kavşak böylece yasal zemine oturmuş oldu. Başkan Aziz Kocaoğlu,  Ankara  ziyaretleri sırasında kavşağın planlarının biran önce onanması konusunda Başbakan Binali Yıldırım'dan destek istemişti. Planların Bakanlıkça onanmasında Başbakan Yıldırım'ın devreye girmesi büyük rol oynadı. Sağlıklı kentleşmeyi sağlamakla, yapıların imar mevzuatına uygun inşa edilip edilmediğini denetlemekle yükümlü olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kendi inşaatında yasa ve yönetmelikleri dikkate almamıştı. Taslak planın onaylanıp askıya çıkarılmadan inşaata başlanması Büyükşehiri "kaçak inşaat" yapan kurum durumuna sokmuştu. Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatı ile Ankara'dan beklenen plan onayı geldi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde pazartesi günü askıya çıkarılan söz konusu planlar 1 ay süreyle burada kalacak.


Sabah


Geri Dön