Kentsel Dönüşüm

İzmir'deki dönüşümde bakanlık ve belediye birlikte çalışmalı!

ASKON'un ülke genelinde ve İzmir genelinde yürütülen faaliyetlerini anlatan Hazırbulan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na iş dünyasının sorunları hakkında rapor sunduklarını söyledi.

ASKON'un ülke genelinde ve İzmir genelinde yürütülen faaliyetlerini anlatan  Zekeriya Hazırbulan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na iş dünyasının sorunları hakkında rapor sunduklarını söyledi. ASKON 1998 yılında kurulmuş olmasına rağmen ciddi çalışmalara imza attıklarını anlatan Hazırbulan,'' Türkiye genelinde 30'un üzerinde şubemiz var. İzmir şubemiz 2012 yılında kuruldu. Üye sayımız ciddi sayılara ulaşmış durumda… Derneğimizin Türkiye'de de üç bin kadar üyesi var. 25 milyar dolar ticaret hacmine sahibiz. Üyelerimizden çalışan sayısı iki yüz elli bin civarındadır. Bu da ciddi bir sayı. ASKON'un sloganı 'Haklı Zenginlik'… Biz bu slogana uyabilecek iş adamlarımızı, ağabeylerimizi derneğimize kabul ediyoruz. Ama ciddi referanslar istiyoruz'' diye konuştu.


ASKON geçtiğimiz hafta Ankara Hilton Oteli'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ve iki bakanımızın katılımıyla birlikte 9. panını gerçekleştirdi. Bu programınız nasıl geçti?


Senede iki kez gerçekleştirdiğimiz pan toplantısının dokuzuncusunu gerçekleştirdik. Programımıza Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanımız Mustafa Elitaş, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık katıldılar. Programımızın 'nitelikli üretim' sloganı çok güzeldi. Üretim adı altında yaptığımız bu programa Ticaret, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın katılması da bizim için artı oldu. Kendisi bizim teknoloji, üretim gibi işlerimizde takip ettiğimiz biriydi. Endüstri 4'ten bahsetti, şu an da böyle bir uygulama var dünyada. Bu uygulamayı ilk olarak Almanya'da Bosch başlattı, şimdiyse dünyaya hızlıca yayılıyor. Bu da 4. Endüstri devrimi demek, Teknoloji Bakanımız Türkiye'nin de artık bu formata geçmesi gerektiğini ve devlet olarak ciddi anlamda destek çıkacaklarını söyledi. Yerel yönetimin ve devletin yanımızda olması bizim için her zaman büyük artıydı.


''1 Kasım'dan sonra tek parti iktidarı ile kurulan hükümet, iş adamlarını ekonomi yönünden rahatlattı ve yatırımcıya güven verdi''


Millet olarak iki yıldır sürekli seçimlerle uğraşıyoruz. Genel seçim, yerel seçim derken yoğun bir süreç atlattık. Toplumumuzun bütün damarları seçimden etkileniyor. En ufak işletmeden en tepedeki noktaya kadar bundan etkileniyoruz. Biz bunları toplum olarak çok şükür atlattık. Bundan sonra 4 yıl seçim yok. Biz iş adamlarına düşen görev bu 4 yılı iyi değerlendirmek. Tek partili iktidarlar her zaman için hem iş adamları açısından hem de toplum açısından artı özellikler getirmektedir.


''ASKON İzmir Şube Müdürlüğü olarak önemli açılımlar yapıyoruz''


İzmir'de yılda iki defa, kurul müdürlerimizle kahvaltı programları düzenliyoruz. Bu programa bütün kurul müdürlerimizi davet ediyoruz. Amacımız İzmir'in sorunlarını beraber tartışıp, bunu da bir bildiri haline getirmektir. İkinci programımızı geçtiğimiz ay yaptık. Başkanımızın da pana geleceğini öğrenince bildirgelerimizi hızlıca tamamladık. Kitapçık halinde Başbakanımıza sunduk. Detayı ise İzmir'deki işsizlik ve kalifiye eleman sorunu… Şimdi bu sorun Türkiye'nin genelinde olmakla birlikte İzmir sanayi şehri olmasına rağmen bu oran olması gerekenden daha yüksek. Biz de bunu dert ettik. Hem işçi bulamamak noktasında sıkıntı yaşıyoruz. Hem de vatandaş iş bulmakta sıkıntı çekiyor. Biz bu raporu Sayın Başbakanımıza sunduk. Bu raporun içeriğinde toplumun genelinde iş yapma konusunda gerek patron tarafından gerek işçi tarafından sorunlar oluşuyor. Patron bazen işçinin hakkını vermeme durumu bazen de çalışan hakkımı alamıyorum düşüncesinde oldu. İnsanlar için evet nitelik önemli ama ondan daha çok gelen, çalışan ticari ahlakı nasıl bunu yaptığı işten daha öncelikli duruma getirmek durumunda kaldık. Biz bu konuyu projelendirip İzmir’imiz adına Başbakanımıza, Ekonomi Bakanımıza sunma fırsatı bulduk.


ASKON'u anlatırmısınız biraz?


ASKON 98 yılında kurulmuş olmasına rağmen ciddi çalışmalar yapıldı. Türkiye genelinde 30'un üzerinde şubemiz var. İzmir şubemiz 2012 yılında kuruldu. İzmir'de de üye sayımız ciddi sayılara ulaşmış durumda Türkiye'de de üç bin kadar üyesi olan bir dernektir. 25 milyar dolar ticaret hacmine sahip bir dernektir. Üyelerimiz çalışan sayısı iki yüz elli bin civarındadır. Bu da ciddi bir sayı. ASKON'un sloganı 'Haklı Zenginlik'… Biz bu slogana uyabilecek iş adamlarımızı, ağabeylerimizi derneğimize kabul ediyoruz. Ama ciddi referanslar istiyoruz. Çünkü ASKON kimliği ile ticaret yapıyor olması onun için ciddi bir özelliktir. Biz 2012 yılında kurulduk. İzmir için söylüyorum üyelerimiz arasındaki birbiri ile olan ticaret 14 milyonu geçmiş durumda. Bizler bu ticareti geliştirme anlamında birçok faaliyet yapıyoruz.


''Üyelerimizi bilgilendiriyoruz''


Bunları bir kaç başlık altında sıralayabilirim… Örneğin, üyelerimizin bazı hususlarda bilgilendirmeye ihtiyaçları oluyor. Bunun için hemen hemen tüm üyelerimizi alabilecek konferans salonumuz var. Eksiklikleri giderebilmek için eğitimler düzenliyoruz .Biz bunu ancak üyelerimizi toplayıp ve sorunu ciddi anlamda soru-cevap şeklinde anlatarak çözüme ulaşmaya çalışıyoruz. Vergi Dairesi Başkanımız da kendileri gelip anlattılar. Sorunlar, arada biri olmadan anlatılınca, iş adamlarımız doğru kaynaktan doğru cevap almış oluyor. Faaliyetlerimizden biri de söylemiş olduğum eğitim ve bilgilendirme programlarıdır.


Biz her ne kadar ticaretin içerisinde de olsak bizden daha tecrübeli iş adamları var. Gerek İzmir'de gerekse Türkiye genelinde bu tecrübelerinden istifade edebileceğimiz iş adamlarını ayda bir kez davet ediyoruz ve geliyorlar. Üyelerimize kendi tecrübelerini anlatıyorlar. Tecrübe satın alınacak bir şey değil.. Sadece iş adamları da değil, tecrübe ve başarılarından istifade edebileceğimiz, her kesimden insanları getiriyoruz. Bir diğer faaliyetimiz de; üyelerimizle iş geliştirme programları düzenliyoruz. Programımız ilk olarak Mersin şubemizde yapıldı. Denizli ve Şanlıurfa'da da programlar düzenledik. Bazı şubelerimiz de İzmir'e geldi. Konya, bunlardan biri.


İş geliştirme programlarında neler yapıyorsunuz? diye sorarsanız; şubelerimizden gelecek olan iş adamlarımızın hakkında programa gelmeden önce bilgi topluyoruz. Ne işi yapıyorlar? Ne alıp satıyorlar? Bu bilgileri oradaki şube sekretaryamızdan istiyoruz. İzmir'deki şube sekretaryamız da İzmir'de bu iş kollarıyla ilgili alım ve satım yapılabileceğini düşündüğü iş adamlarını davet ediyor. Kumaş isteyen üyelerimiz varsa kumaş satan iş adamlarımızı arıyoruz. İlle şehir dışı şubelere gerek yok. Biz gerektiğinde biraraya gelerek burada programlar yapıyoruz. Böylece programa katılan tüm iş adamlarımız birbirleriye fikir alışverişinde bulunuyorlar. Bu büyük bir şey. Çünkü satamadıktan sonra üretmenin bir faydası yok. Hem yurt içerisindeki pazarlarımızı açıyoruz hem de yurtdışındaki gezilerimizle diğer ülkelere gidiyoruz. Kuzey Irak ve 80'e yakın iş adamımızla Viyana'ya gittik. Gittiğimiz yerlerde Ticaret ve Sanayi Odalarda Türkiye'deki görüşmeleri yabancı iş adamlarıyla yaptık ve bir çok ticaret çıkarma fırsatı yakaladık. Her yıl yapmış olduğumuz 'Patronlar Konuşuyor' adlı bir panelimiz var. Bu yıl bu paneli fuarla taçlandırdık


Ekomiyi değerlendirelim… Malum iş adamısınız, öncelikle ülke geneli ve sonrasında İzmir özelinde Ekonomiyi değerlendirebilir misiniz?


Seçimler bitti artık önümüze bakıyoruz. 2023 bizim için çok önemli bir hedef... 2023'te 500 milyar ihracattan bahsediliyor ve çok ciddi bir hedef. Hedefe ulaşıldığı takdirde Türkiye'nin çok başarılı bir ülke olduğunu gösterecektir. Bu zor değil, buna inanmak gerekiyor. Bu yolda herkesin üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapması gerekiyor. İş adamları olarak en büyük görev bize düşüyor çünkü ihracat denilince akla ilk gelen bizler oluyoruz. İhracat yapabilmemiz için de devletimizin ve halkımızın bize sunacağı alt yapının hazır olması gerekiyor. Bu konuyla ilgili taleplerimizi ilgili bakanlık ve kurumlara iletiyoruz. 7 Haziran seçimlerinden sonra çözüm süreci iyi bir şekilde devam ederken terörle ilgili sorunlar meydana geldi. Bu olaylar bütün toplumu üzdü. Seçimden sonra olaylar durulur saıyorduk fakat öyle olmadı. Bu da doğuda ticaret yapan kardeşlerimize ciddi sıkıntılar getirdi.


Amerika'da FED'in yapmış olduğu bazı açıklamalardan dolayı petrolün dengesizliği, doların hareketlenmesi bizi düşündüren etkenlerden. Şuan da Rusya ile kriz yaşıyoruz, bu kriz yaşanırken Konya şubemizin üyeleri o sırada Rusya'daydı. Onlara Konya şubemiz ve ilgili devlet kanatları yardımcı oldu ve sağ salim ülkemize döndüler. Ama ciddi sıkıntı yaşadıklarını dile getirdiler. Yaklaşık 4 senedir süren Suriye krizi var. Bu kriz dünyanın problemi. Oradaki Müslüman kardeşlerimizi gördükçe üzülüyoruz. İzmir'de de çok görüyoruz. ‘Ne yapacağız?’ konusunda da koşturuyoruz.


Bazı insanlar; Bu olaya ben bunu nasıl fırsata çeviririm? Ucuz işçilik gücünü nasıl kullanırım? Suriye'deki değerli topraklara nasıl ulaşırım? düşüncesiyle bakıyor. Akdeniz bölgesinde Türkiye'ye destek olma amaçlı NATO güçleri geldi. Burada gerek uçak gemileri gerekse savaş gemileri hazır bekletiliyor. Ekonomi her ne kadar tek başına iktidar olduysa da bu sorunlar karşımıza soru işareti olarak çıkıyor.


Biz inanıyoruz ki Türkiye çok büyük bir ülke, Osmanlı'dan gelen büyük devlet olma geleneğimizi atlattık bunu da atlatacağız. İş adamlarımıza bu konuda tavsiyelerimiz olacak; bunlar evet bizim için soru işaretleri oluyor ancak biz yatırımlarımıza durmadan devam etmeliyiz ki ülke büyümeye, kalkınmaya devam etsin. İş adamları, iş dünyası durduğu zaman ülkenin her kesimi durmuş oluyor. Çünkü iş adamlarımızın çalışanları işsiz kalırsa üretim yapılmadığı zaman ihracat yapamazsak toplumun her kesimini olumsuz yönde etkiler. Herkesin üretime katkıda bulunması gerekiyor. Türkiye ve dünya günceline baktığınız zaman ekonomik anlamda değerlendirebileceğimiz hususlar var. Yatırımın devam etmesi arzusundayım. Bakan Fikri Işık'ın toplantıda söylediği ciddi olarak ARGE'yi desteklerim. Bu ARGE desteklerinden faydalanalım, KOSGEB'lerimizin destekleri var bunlardan faydalanalım.


''Özellikle 64. hükümetin 100 gün içerisine aldığı projeler içerisinde gençlerin girişimci olabilmesi için çok ciddi projeler var''


Mevcut hükümetimizin ekonomik anlamda yaptığı doğrular kadar yanlışlar da olabilir. Bunlara yapıcı eleştirilerde bulunuyoruz. İzmir milletvekilimiz İbrahim Turan da ASKON'u sevdiğini, eleştirilere gelince diğer derneklerden ayrı tuttuğunu dile getirdi. Bizim doğruyu söylememiz lazım ki, insanlar, vekiller, hükümetler de hata yapabilir. Biz bunları usulünce uyarıyorsak ülkemiz için uyarıyoruz. Onlar da zaten bunun farkında.


İzmir'de ve Türkiye genelinde hedefleriniz neler? Neler yapmak istiyorsunuz?


Türkiye genelinde şubelerimizi artırarak her ilde teşkilatlanmayı hedefliyoruz. Büyük ilçelere sahip olan illerimizde de temsilciler oluşturup bunu geliştirmek istiyoruz. Dünya genelinde Çin, Amerika, Moskova ve Viyana'da temsilciliklerimiz var. Hepsi birbirinden önemli yerler. Hedeflerimizden biri de yurtdışındaki temsilciliklerimizi artırmak. İzmir'e baktığımız zaman, çok üyemiz olsun şeklinde bir çalışmamız yok. Tabiî ki de çok üyelerimizin olması artı değerdir ancak biz nitelikli olsun, ülke ekonomisine katkısı olsun ve ülkesi için fedakârlık yapan üyelerimiz olsun istiyoruz. ASKON' 9 komisyonumuz var bu komisyonlardan biri yeni yatırım ve projeler komisyonu. Bu komisyonumuz, gelişmekte olan gerek üretim gerek hizmet gerekse diğer teknoloji sektörlerinde hangi yenilikler varsa araştırıyor ve bu yeniliklerle ilgili üyelerimize sunumlar yapıyorlar.


Endüstri-4 projesinden bahsetmiştim. Biz böyle bir yeniliği üyelerimize nasıl faydalı olarak sunabiliriz? Biz bunları araştırıyoruz, sunuyoruz ve diyoruz ki böyle bir yatırım alanı var. Biz İzmir'de bu şekilde 4 tane şirket kurduk. Ve bu şirketlerde toplam çalışan 100 civarında ve bu da yaklaşık bir buçuk yıl içerisinde oldu. Bu yatırımları artırmak da hedeflerimiz arasında. Bunu danışmanlık hizmeti olarak düşünebilirsiniz. Bu şirketlerimiz yaklaşık 15 milyon civarında sermaye ile kuruldu. Bu ve benzeri projelerimizin devam etmesini istiyoruz. Yeni yatırım ve projeler komisyonunun 5 kişilik bir ekibi var. Bu ekip yönetim kurulu ve sekretaryamız ile birlikte çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalar bazen 3 ay, bazen 5 ay bazen de 1 yıl sürüyor. Bunun sonucunda rapor çıkıyor, sunuyoruz ve bünyemiz veya üyelerimiz bu proje içerisinde oluyor. Yine sosyal sorumluluk projelerinin artırılması hedeflerimiz arasında. Projeler yapıyoruz ama daha fazla proje yapmak istiyoruz. İzmir'de kıyı köylerimizde bazı okulların onarımı ile ilgili projelerimiz var. O sıralarda okuyan çocuklarımız yarın iş adamı olabilir. Elimizden geldiği kadar gidip ne eksik bakıyoruz. Bu şekilde sosyal faaliyetlerimiz var. Hedeflerimiz bunları artırmak. Belirli sayıda öğrenci burslarımız da var.


İzmir'de ticaret yapan bir iş adamı olarak yaşadığınız sıkıntılar ve önerileriniz var mı ?


Üyelerimizin yüzde 30'u inşaat ve yan sektörü ile ilgili. Bu da güzel bir oran. Bu sektörde çalışan üyelerimize belediyelerin de yardımcı olması gerekiyor. İstanbul ve İzmir'de kentsel dönüşüm olayı var. İstanbul’da ve Ankara'da kentsel dönüşüm kanunu aynı anda çıktı. Ama maalesef İzmir bu konuda çok geride. Bayraklı'da bu proje yapılacak ancak 5 yıl oldu hiçbir gelişme yok. Kentsel dönüşüm uygulamalarında sıkıntılar yaşanıyor. Bu sorun sadece belediyemizin sorunu da değil, bu problem Çevre ve Şehircilik Bakanı'nın da problemi. Ama belediye ile biraraya gelince bu sorunların çözüme ulaşabileceğini düşünüyorum. Bazı ilçe belediyelerimize biz bunu aktardık ama henüz bir çözüm gelmedi. İzmir çok güzel ilçelere sahip. Eğer bu ilçelere kentsel dönüşüme yönelik çalışmalar yapılırsa daha başarılı olunur. Kentsel dönüşüm için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediyelerin beraber çalışması gerekir aksi takdirde her zaman söylendiği gibi İzmir köy kalacak. Biz İzmir köy kalsın istemiyoruz. Bu sorunların yerel yönetimin çözmesini bekliyoruz.


Yenigün