İzmir'de 43 metrekare alan dönüşümle yenilenecek!
Kentsel dönüşüm uygulamalarını İzmir geneline yaymayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, 1/25.000 ölçekli plan ile kent bütününde 4.700 hektarlık "sağlıklaştırma ve yenileme program alanı" belirledi.
Yapılan araştırmalara göre kaçak yapı oranının yüzde 70 olduğu İzmir, riskli yapı açısından İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer alı yor. 2015 yılında yapılan araştırmalara göre 35 bin konut ihtiyacı olan İzmir kentinin, kentsel dönüşüm kaynaklı konut ihtiyacının ise 10 bin olduğu belirtiliyor. İzmir'de özellikle Yeşildere, Uzun dere, Bayraklı, Bornova, Gaziemir, Örnekköy, Buca ve Balçova kentsel dönüşüm projelerinin en fazla uygulanacağı bölgeler olacak.
ARSA FİYATLARI İKİ KAT ARTTI
Kentsel dönüşümde en büyük ilerlemenin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından belirlenen iki alanda görüldüğünü belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme Kıdemli Uzmanı Ecem Baştürk Gür," Arsa fiyatlarının kentsel dönüşüm ilan edilmesi ile birlikte iki kat arttığım ancak bu artışın alım satıma yansımadığını belirten Ecem Baştürk Gür, "Yatırımcıların kentsel dönüşüm alanlarındaki bölgeleri sürecin net olmaması ve bölgelere göre çok uzun sürebilmesi sebebi ile tercih etmiyor" dedi. Kentsel dönüşüm kapsamında Kadifekale'den başlayarak Uzundere'de, Aktepe Emrez'de ve Bayraklı'da yapılan kentsel dönüşüm çalışmalaır ile kentsel dönüşüm alanında belli bir seviyeye gelen İzmir'de sağlıksız yapılar yıkılması, yerli halkın hakkının korunması, yaşayanların yerinden, tanıdıklarından ayrılmayarak, ama daha iyi koşullarda ve daha iyi konutta oturması ana amaç edilerek bir model oluşturulmaya çalışılıyor.
Kentsel dönüşüm alanlarında oluşturulan rant, izmir'e yapılan çalışmalarda binanın yapım ve maliyeti hariç, yaşa yanlara bırakılmakta veya bu şekilde uygulanması planl anlıyor.
NERELERDE DÖNÜŞÜM OLACAK
Kentsel dönüşüm uygulamalarını İzmir geneline yaymayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, 1/25.000 ölçekli plan ile kent bütününde 4.700 hektarlık "sağlıklaştırma ve yenileme program alanı" belirledi. Büyükşehir Belediyesi, izmir'in dönüşümünde örnek gösterilecek uygulamalar için çalışmalarını yoğunlaştırırken, pek çok dönüşüm bölgesinde somut adımlar atıldı.
1 /25000 ölçekli planda yer alan 4371 hektar, yani 43 milyon metrekare alanı kapsayan sağlıklaştırma ve Yenileme Program Alanları ve büyüklüklerini incelendiğinde, 1207 hektar Cennetçeşme, Uzundere, Aktepe, Ermez ve Peker Mahallesi, 310 hektar Bayraklı, Çiçek, Alparslan ve Muhittin Erener Mahallesi, 347 hektar Yamanlar, Gümüşpala ve Emek Mahallesi, 165 hektar Kadifekale ve İmariye Mahallesi, 120 hektar Güzeltepe ve Şirintepe Mahallesi, 237 hektar Mevlana ve Doğanlar Mahallesi, 510 hektar Karabağlar, Uğur Mumcu, Akıncılar ve Seyhan Mahallesi, 107 hektar Ada let ve Mansuroğlu Mahallesi, 24 hektar Narlıdere Atatürk ve 2. inönü Mahallesi, 81,5 hektar Gül tepe ve 26 Ağustos Mahallesi, 93,4 hektar Asarlık 1. Bölge, 42.1 hektar Asarlık 2. Bölge, 27,2 hektar Asar lık 3. Bölge, 30.6 hektar Menemen, 639,3 hektar, Altındağ-Çamdibi Yenileme Ala m. 109.5 hektar Yeni Güne Yenileme Alanı, 322,2 hektar Yenişehü-Gurçeşme-Yeşildere Yenileme Alam bulunuyor.
Kentsel dönüşümün püf noktası rantın paylaşımı
İZMİR'de kentsel dönüşümünde püf noktanın rantın dağılımı olduğunu kaydeden İznür Büyükşehir Belediye Başkam Aziz Kocaoğlu, "Tüm çıngar da bu rantın paylaşılmasında çıkıyor. Bu rantı kim alacak? Bize göre tüm rantın orada yaşayan insanlara kalması gerekir. Eğer bunu yapıyorsanız kentsel dönüşümü gerçekleştirirsiniz" dedi.
Güzel ve yaşanılabilir bir kentin ortaya çıkmasının bakanlık ve belediyenin bu işten kârı olacağını belirten Kocaoğlu: "Olmazsa olmazımız orada yaşayan insanların, doğduğu, doyduğu yerde kalmasıdır" diye konuştu. Kentsel dönüşümde uzlaşma konusunun hassasiyetine dikkat çeken Kocaoğlu "Özel sektör bunu kamu erki olmadan tek başına gerçekleştiremez. Arabulucu, hem konut sahibine hem de yükleniciye garanti verecek kamu erki işin içinde olmalı" dedi.
Sözcü