18 / 05 / 2024

İzmir'de Halk Konut için 7 kooperatifle imzalar atıldı! 

İzmir'de Halk Konut için 7 kooperatifle imzalar atıldı! 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in depremzedeler için Türkiye’de ilk defa İzmir'de hayata geçirdiği Halk Konut projesi çerçevesinde 7 kooperatif ile protokole imza atıldı. İşte Halk Konut ile ilgili merak edilen tüm detaylar...



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ev sahipliğinde yapılan toplu imza törenine CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal,  eski Bakan Yaşar Okuyan,  İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, Büyükşehir Belediyesi’nin bürokratları, siyasi parti temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar ve Bayraklı halkı katılım gösterdi. Başkan Soyer, Adalet Mahallesi’nde gerçekleştirilen imza töreninde “Yanınızdayız Tunç Başkan”, “Bayraklı Seni Yalnız Bırakmaz”, “İzmir’in Kalbi Bayraklı’nın Geleceği Şimdi Daha Güvende” dövizleri ile beraber karşılandı. 

İzmir de Halk Konut için 7 kooperatifle imzalar atıldı!  

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin resmi internet sitesinde yer alan habere göre; 30 Ekim depreminin ardından depremzede vatandaşların yaralarını sarmak için vakit kaybetmeden pek çok adımm attıklarının altını çizen Tunç Soyer, "Tüm zorlu koşullara ve ekonomik krize rağmen asla mazeret üretmedik. Yeni modeller aramaya çalıştık. İzmirlilerin dertlerine derman olmanın somut yollarını aradık, bulduk ve uyguluyoruz. Halk Konut, üretenin aynı zamanda yöneten olduğu ekonomik demokrasi vizyonumuzun bir sonucu. Bu yepyeni modelin özünde tarımda, ulaşımda ve daha birçok sektörde başarıyla uyguladığımız kooperatif modeli var. İzmir’in kördüğüm olan eskimiş yapı stoku sorununu çözmek amacıyla bir kentsel dönüşüm seferberliği başlatmıştık" açıklamasında bulundu ve çağrıya ilk önce İzmir'in iş insanlarının yanıt verdiğini aktardı. 

Ardından mahalle ölçeğinde dönüşüm için yapı kooperatiflerinin kurulmaya başlandığını dile getiren Soyer, "Bu sayede altı farklı bölgede şehrimizin yeni mahallerini inşa ediyoruz. Bugün toplu imza törenini gerçekleştirdiğimiz Halk Konut Projesi ise kooperatifleşme modelimizin bina ölçeğindeki yepyeni örneği" açıklamasında bulundu.

İzmir de Halk Konut için 7 kooperatifle imzalar atıldı!  

Soyer, depremde evleri yıkılmış veya hasar görmüş vatandaşların, binalarını yenilemek isteseler bile bu konuda kamunun gücünü yanlarında bulamadığına vurgu yaptı ve "Biz, Halk Konut projesiyle vatandaşlarımızın yanında durduk ve kooperatif kurarak kendi binalarının müteahhidi olmalarını sağladık. Depremzede kooperatifleriyle beraber İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerimiz İzBeton ve Ege Şehir Planlama ile Bayraklı Belediyesi şirketi Baybel, Halk Konut projesinin paydaşları oldu" ifadelerini kullanarak 15 HAziran tarihinde Dilber Apartmanı sakinlerinin oluşturduğu Halk Konut 1 Kooperatifi ile imzalanan protokolün, proje adına ilk adım ve can suyu olduğunu belirtti. 

7 Ağustos tarihinde Halk Konut modelini anlatmak amacıyla Bilgilendirme Ofisi açtıklarına dikkat çeken Soyer, "27 Eylül tarihi itibariyle bine yakın depremzede vatandaşımız ofisimizden bilgi aldı. 70 site ile bilgilendirme toplantısı yapıldı.  Üç ay gibi kısa bir zaman diliminde toplamda on kooperatif ile çalışmaya başladık. Bugün imzalayacağımız protokollerle birlikte Halk Konut toplam 409 bağımsız birime ve 66 bin metrekare inşaat alanına ulaşıyor" açıklamasında bulundu ve Türkiye'de böyle bir model olmadığının altını çizdi.

İzmir de Halk Konut için 7 kooperatifle imzalar atıldı! 

2022 sonuna kadar kurulma aşamasındaki 21 kooperatif projeye dahil olduğunda 3 bin bağımsız birim ve yaklaşık 150 bin metrekare inşaat alanını kapsayacaklarına vurgu yapan Tunç Soyer, Halk Konut'un hiç kimsenin siyasi veya ticari rantına teslim olmadan vatandaşın öz gücüyle belediyenin kurumsal gücünün bir araya geldiği konut projesi olduğunu belirtti. 

"Türkiye bu modeli İzmir’den öğrenecek. Seçim beyannamemde biz Belediye Ana olacak, vatandaşlarımızın yanında şefkatle duracağız demiştim" ifadelerini kullanan Soyer, Bayraklı haricinde Buca, Karşıyaka, Çiğli ve Menderes ilçelerinden de Halk Konut’a talepler gelmesinin, dayanışmanın daha da çok büyüyeceğini gösterdiğini aktardı. 

TOKİ 250 bin sosyal konut projesi emlak sektörünü nasıl etkileyecek? Konut fiyatları düşecek mi?

KİPTAŞ'tan büyük fırsat! 18 taksitle 19 dükkan satacak! 

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Anlaşmazlıklara arabuluculuk zorunluluğu geliyor! Meclis'e sunulacak!


Geri Dön