28 / 04 / 2024

İzmir'de hızlı kentleşme gündemde!

İzmir'de hızlı kentleşme gündemde!

Dünya Tasarım Örgütü işbirliği ile uluslararası 'Dünya Tasarım Konuşmaları' organizasyonu İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşti. Organizasyonda, hızlı kentleşme, iklim değişikliği ve göç gibi yerel sorunlar görüşüldü.



2016'da İstanbul ve Şanghay, 2017'de Toluca ve Rabat'ta gerçekleştirilen Dünya Tasarım Konuşmaları'nın bu yılki buluşması İzmir'de düzenlendi. 'Birlikte Yaşamak' temasıyla yapılan organizasyonda hızlı kentleşme, iklim değişikliği ve göç gibi yerel sorunlar görüşüldü.

İzmir'de düzenlenen etkinliğe Dünya Tasarım Örgütü'nün Hindistan, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya ve Afrika'da faaliyette bulunan temsilciler, akademisyenler, tasarımcılar katıldı.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre Dünya Endüstriyel Tasarım Günü gerçekleştirilen program  İzmir  Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe'nin konuşmasıyla başladı. Gökçe, "Anadolu ve Akdeniz uygarlıklarının kültür başkentlerinden biri olan İzmir'i Akdeniz'de kültür, tasarım ve sanat kenti haline getirmek için bu çalıştayda önemli kararlar alındı. İzmir ekonomisinin güçlenmesi, ekolojik anlamda sürdürülebilir, yaşam biçimini koruyarak yaşam kalitesinin her geçen gün arttığı bir kent haline gelmesi, Akdeniz kentler ağında bir odak olması, demokratik, katılımcı bir yönetim anlayışı ile projelerin hayata geçmesi hedeflenmişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu hedeflere sahip çıkıp İzmir'i bir tasarım, kültür, sanat kenti haline getirmek için bir dizi çalışma yürütüyoruz. Akdeniz Akademisi'ni kurduk. İzmirDeniz, İzmir Tarih projeleri de bunun örnekleri. Bu önemli organizasyonun İzmir'de düzenleniyor olması da ayrıca çok önemli. Bu çalıştayın kente, bölgeye ve dünyaya önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Hızlı kentleşme, iklim değişikliği ve göç gibi konuların ele alındığı konuşmada Dünya Tasarım Örgütü Başkanı Luisa Bocchietto, "Bu atölye çalışmalarından toplanan bilgi, daha sürdürülebilir tüketim ve üretimin teşvik edilmesini, 2030 yılı Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda bir dünya tasarım gündemi oluşturulmasını hedefliyor. Tasarımın insan hayatı üzerindeki etkilerini ele alıyoruz. Bu alanda faaliyet gösteren profesyoneller, akademisyenler, işadamları, hükümetler ve sivil toplum örgütleri ile işbirliği içindeyiz. Bu organizasyonda ele alınan, tartışılan konular, dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen içeriklerle birleşiyor ve gelecekteki doğru eylemlerin kararını almamızı sağlıyor" dedi. 
 


Geri Dön