17 / 06 / 2024

İzmir'de inşa edilen kaçak villaların hikayesi şaşırttı! Tavuk kümeslerini güçlendirme adı altında lüks villa yapmışlar!

İzmir'de inşa edilen kaçak villaların hikayesi şaşırttı! Tavuk kümeslerini güçlendirme adı altında lüks villa yapmışlar!

Kırkpınarlar Süt Ürünleri Gıda Şirketine verilen tavuk kümeslerini güçlendirme ruhsatı dayanak gösterilip inşa edilen lüks villalara ilişkin bilirkişi raporu çıktı. İşte detaylar...



İzmir Kemalpaşa Belediyesi tarafından Kırkpınarlar Süt Ürünleri Gıda Şirketine verilmiş olan tavuk kümeslerini güçlendirme ruhsatı dayanak gösterilerek inşa edilen lüks villalara ilişkin olarak bilirkişi raporu çıktı. Söz konusu raporda yapıların projeyle uyumlu olmadığı ve betonarme projesinin bulunmadığı kaydedildi.

Evrensel'den Ramis Sağlam imzalı habere göre Kemalpaşa Belediyesi'nin, Örnekköy Mahallesi’nde yer alan yapıları için Kemalpaşa'da yaşayan Ali Aydın tarafından dava açıldı. Söz konusu projenin ruhsatsız olması ve ruhsat eklerinin projeye aykırı şekilde olması gerekçesiyle Kırkpınarlar Süt Ürünleri Gıda Şirketi ve İztaş Yapı Denetim Şirketi hakkında açılmış olan davada görevlendirilmiş bilirkişi heyeti, hazırladığı bilirkişi raporunu 16 Nisan 2024'te teslim etti.

Aynı yapılar için 17 Ağustos ve 25 Ağustos 2020 tarihlerinde düzenlenen “güçlendirme ruhsatları” Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi tarafından iptal edilmişti.

"GEREKLİ İZİNLER ALINMAMIŞ"

Kemalpaşa'da yaşayan Ali Aydın, iddiasında tavuk kümesi inşaat ruhsatlı yapıların 3194 sayılı İmar Kanunu’na eklenen geçici 16. madde düzenlemesinden yararlanılarak konuta dönüştürüldüğünü ve bu imalatların da Kemalpaşa Belediyesinden alınmış güçlendirme ruhsatlarıyla yenilenerek yapıldığını, çalışmaların halihazırda sürdüğünü, gerekli izinler alınmadan yapılmış yapılar için tapuda cins değişikliği yapıldığını kaydetti.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Ali Aydın’ın iddiaları arasında söz konusu projenin, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve  İzmir  Büyükşehir Belediyesi plan notları, Kat Mülkiyeti Kanunu ve 5403 sayılı Toprak Koruma Kanunu’na aykırı biçimde inşa edildiği de bulunuyor.

İzmir de inşa edilen kaçak villaların hikayesi şaşırttı! Tavuk kümeslerini güçlendirme adı altında lüks villa yapmışlar!

"GÜÇLENDİRME RUHSATI ALDIK"

Paylaşılan detaylara göre bilirkişi raporuna yansıyan iddialara karşı Kırkpınarlar Süt Ürünleri Gıda Şirketinin yapıların tamamının yapı kayıt belgeli ve güçlendirme ruhsatlı yapılar olduğu, Kemalpaşa Cumhuriyet Başsavcılığının 2022/409 hazır soruşturma dosyasında taşınmazın yer aldığı bölgenin tarımsal nitelikte olup olmadığı konusunda inceleme yapıldığı ve güçlendirme ruhsatlarının hukuka uygun verildiği savunmasına da raporda yer verildi.

HAVUZLAR YAPILMIŞ

Söz konusu soruşturma konusu parsel üzerindeki yapı kayıt belgesi alınan yapıların uydu görüntülerini inceleyen bilirkişi heyeti, projenin 31 Aralık 2017 tarihinden önce tamamlanmış olması gerekirken 13 Şubat 2018 tarihli uydu görüntülerinde herhangi bir inşaat faaliyeti görüntülenmediğini tespit etti. Bu tarihten sonraki uydu görüntülerinde inşaat faaliyetlerinin başlamış olduğu 13 Haziran 2019 tarihinde Kemalpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen yapı tatil fotoğrafları eklerinde mevcut yapıların hâlâ yapım aşamasında olduğu, batarkatların tamamlanmadığı, yapıların yükseltildiği tespitlerine yer verildi.

Bilirkişi heyeti yerinde yaptığı incelemelerde de yapı yüksekliklerinin ruhsatta belirtilmiş olan ölçülere uygun olmadığını, yapı yüksekliklerinin arttırıldığını tespit etti. Söz konusu raporda parsel üzerine betonarme havuzlar yapıldığı da belirtildi.

BETONARME PROJESİ YOK

Soruşturma konusu parsel üzerindeki yapıların güçlendirme ruhsatlarının iptal edilmesi nedeniyle tüm inşaat faaliyetlerinin ruhsatsız şekilde yapıldığı vurgulanan bilirkişi raporunda “Bu durumda yapılmış olan esaslı tadilatlardan dolayı yapıların kaçak duruma düştüğü, yapıların ruhsatlarındaki alanlar haricinde ilave alanlara sahip olduğu tespit edilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Kemalpaşa Belediyesi tarafından yapılan incelemede yapının betonarme projesi olmadığı, öncelikli olarak statik güçlendirme röleve projesi hazırlandığı ve bu röleveye istinaden statik güçlendirme projelerinin hazırlanmış olduğunun görüldüğüne değinildi.

"İMAR KİRLİLİĞİ OLUŞTU"

Yapılan güçlendirme işlerinin denetimi ile ilgili 10 Ağustos 2020 tarihinde Kırkpınar Süt Ürünleri Gıda Hayvancılık Şirketi ile İZTAŞ Yapı Denetim arasında “yapı denetim hizmet sözleşmesi” yapıldığı raporlara da yansıdı. Söz konusu raporda, ruhsat yerinde yapılan kontrollerde mevcut ana taşınmaza, ruhsatsız olarak inşa edilen yapıların, İmar Kanunu’nun 5. maddesindeki “bina” tanımına uyduğu, imar kirliliğine neden olduğu kanaatine varılırken Kırkpınar Süt Ürünleri Gıda ve Hayvancılık Şirketi yetkilisi ve Yapı Müteahhidi Bilal Kırkpınar’ın sorumlu olduğu kanaatine varıldığı bilgisi de verildi.

 

GYODER Başkanı Neşecan Çekici: Ciddi bir konut krizi kapıda!

Sürücüler dikkat! Yıl sonuna kadar ehliyetlerin yenilenmesi gerekiyor

Zeki Zeray: Konuta ihtiyacın en çok olduğu dönemdeyiz!


Geri Dön