09 / 01 / 2025

İzmir'de kredi çekemeyen depremzedeler evlerini satıyor!

İzmir'de kredi çekemeyen depremzedeler evlerini satıyor!

30 Ekim 2020'de İzmir Seferihisar'da yaşanan ve 118 vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan depremin acısı unutulmaya çalışılırken evleri yıkılan ve hasar gören 150 bine yakın depremzedeler mağduriyetlerle karşılaşıyor.



30 Ekim 2020'de  İzmir  Seferihisar'da yaşanan ve 118 vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan depremin acısı unutulmaya çalışılırken evleri yıkılan ve hasar gören 150 bine yakın depremzedeler mağduriyetlerle karşılaşıyor.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Mehmet İnmez'in haberine göre; depremzedeler devletin teşvik olarak isimlendirdiği kredi sebebiyle ağdur oluyor. Faizli kredinin 10 sene geri ödemesinin aylık 5 bin 500 TL olduğuna dikkat çeken depremzedeler, kredi çekemeyen vatandaşların evlerini değerinin yarısına çantalı simsarlara sattığına ve zorunlu şekilde bölgeden göçe etmeye zorlandıklarına vurgu yaptı.

İzmir de kredi çekemeyen depremzedeler evlerini satıyor!

YÜKSEK FAİZ

Binlerce depremzede bulunduğunu ve bu vatandaşların yeterli desteği göremediğini dile getiren İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, bankalar tarafından verilen faizli kredinin 10 sene değil 20 seneye kadar uzatılmasını talep etti. 

Evi yıkılan, oturulamaz raporu olan ve kentsel dönüşüme girecek durumda olan 150 bine yakın kişinin evlerini yıkıp tekrar inşa etmek için para bulamadığına dikkat çeken Haydar Özkan, “Depremin ardından 6 ay geçti. Devlet, ‘Evini yık, güçlendir veya kentsel dönüşümle yap’ teklifinde bulunuyor. ‘Sana da, düşük faizli 10 yıl vadeli kredi imkânı veriyorum’ diyor. Sıfırdan bir ev yapmanın bedeli en az 350-400 bin TL. Bankalar, düşük faizle 10 yıl vadeli kentsel dönüşüm kredisi olarak 200 bin lira veriyor. Para yetmediği için 100 bin TL de konut kredisi çektiğiniz zaman bunun aylık ödemesi 5 bin 500 TL’yi buluyor. Depremi yaşamış, eşyaları gitmiş, psikolojisi bozulmuş ve ortada kalmış bir depremzede bu parayı nasıl ödeyecek. Taksitleri ödendi, peki nasıl geçinecek?” açıklamasında bulundu. 

Karşıyaka, Bayraklı ve Bornova ilçelerinde bazı depremzedelerin evlerini zorunlu şekilde satmaya başladığına da vurgu yapan Özkan, şunları kaydetti:

“Kredi çekemeyen ev sahipleri mecburen düşük fiyata satıp başka yerlerde yaşamak zorunda kaldı. Hatta bölgede arsa simsarları dolaşıyor. Peşin para ile yarı fiyatına değerli arsaları ve evleri satın alıyor. Çaresiz olan kişiler mecburen evlerini satıyor. Devlet, ‘Paran yoksa evini sat git’ diyor. İki yıl sonra evler 4 katı değerinde satışa çıkacak. Devlet bizi bu simsarların eline düşürmesin. Bu sistem depremzedeyi evini satmaya zorluyor.”

Kısa vadeli kredi sebebiyle hiçbir depremzedenin yeni ev inşa edemediğinin de altını çizen Haydar Özkan, şöyle konuştu: 

“Kredi alıp, evini yıkıp yeni bina yapan bir kişi yok. Çünkü yapacak durumları bulunmuyor. 6 aydır hâlâ konteynır ve yurtlarda kalan depremzedeler var. Bu kişiler böyle giderse yıllarca burada yaşamak zorunda. Biz vadelerin uzatılması, kredilerin en az 3 veya 5 yıl geri ödemesiz olmasını istiyoruz. Çünkü biz depremden dolayı evlerimizden olduk.”

İzmir de kredi çekemeyen depremzedeler evlerini satıyor!

YARI YARIYA FİYAT TEKLİF EDİLİYOR

Halit Değirmencioğlu (Realty World Bora Gayrimenkul Danışmanı), konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"Bakanlık tarafından bölgede deprem anında yıkılan 7 adet bina ve çevresinde ağır, orta veya az hasarlı olduğu belirlenen binalar için proje alanı oluşturuldu. Bu alanların içinde ve dışında zorunlu tutulan az hasarlı veya hasarsız olduğu halde deprem korkusu nedeni ile de kentsel dönüşüme girmeyi düşünen yüzlerce konut bulunmakta. Ancak kentsel dönüşüm kredi faiz oranı ve vade süresi nedeni ile konutunu yaptıramayacak olan bireyler evlerini satışa çıkarmaya başladı. Tarafımıza bu şekilde ulaşan taleplerde yapılan pazarlama faaliyeti sonrası gelen fiyat teklifleri yaklaşık yüzde 50 değerinin altında oluyor. Örneğin Manavkuyu mahallesinde değerinin 765 bin TL olduğunu öngördüğümüz daireye arayıp 500 bin TL teklif veren kişiler çıkıyor. Bölgede artık bu yükü kaldıramayacağını ve evlatlarına ölümünden sonra borç bırakmak istemediğini söyleyen insanlara, çantacı diye tabir edilen veya elinde nakit parası olan fırsatçı kişiler tarafından çok düşük teklifler verilerek evler satın alınıyor. Bayraklı’nın en işlek caddesinde minimum değeri 550 bin TL olup 200 bin TL’ye müteahhite satılan daireler mevcut."

İzmir depreminde evi yıkılan aileye güçlendirme kredisi verildi!

İzmir depremi soruşturmasında 2 şüpheli için tutuklama kararı!


Geri Dön