24 / 12 / 2024

İzmir'de neden yazın inşaat yasağı yok!

İzmir'de neden yazın inşaat yasağı yok!

Hürriyet Ankara Gazetesi'nin köşe yazarlarından Oya Armutçu bugün "Şehir Hukuku" köşesinde şehirlerdeki inşaat yasağı konusuna değindi. İşte yazının detayları...



İzmir Göztepe'den mail atan okurumuz Aynur Öz, mimari projelerin "Yaşam hakkına, kişi güvenliği hakkına saygılı olmasını" gerekliliğinin altını çizerken, yazın sahillerdeki inşaat yasağının neden şehirlerde uygulanmadığını sormuş. Önce bu mail ve o soru:


“Kanun, tüzük ve yönetmelikler İnsan Hakları Sözleşmesine ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına aykırı olamaz. Apartman yönetim kurulu kararları da aykırı olamaz. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 5. maddesi “Kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak devletin görevidir” der.


İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 7. maddesi “Herkes” yasa önünde “Eşittir” ve “Ayrım gözetilmeksizin yasa tarfından eşit korunma hakkına sahiptir” der. Mimari projeler yukarıdaki maddelere uymak zorundadır. Bodrum katlarına bile oturma izni verilen ülkemizde balkonun cam ile kapatılması sorun olmuş. Bu davanın adı “Kedi Davası” değil “İnsanca Yaşama Davası.” Çatı ve giriş katta oturanlar da eşit korunma hakkına proje aşamasında sahip olmalıdır. İkinci, üçüncü kat balkonları kedi, köpek, akrep tozdan doğal olarak korunuyorsa giriş kat balkonları da korunacak.


Cam silerken kaç kişi ölüyor?


Mimari projeler yaşam hakkına, kişi güvenliği hakkına saygılı olmak zorundadır.


Ses yalıtımı bile yapılmıyor.


Yazın sahillerde inşaat yasağı var, şehirlerde yok. Yaz sıcağında sıfırlanan dairenin gürültüsünü çekmek kolay mı? Nerede eşit korunma hakkı!”


7/24 TADİLAT YASAK

Sevgili okurumun mimari projelerin “yaşam hakkına” ve “kişi güvenliği hakkına saygılı” olmaları gerekliliği görüşü son derece yerinde. Anayasanın 90. maddesine göre Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) iç hukukumuzun üstünde ve artık bir parçası olmuş durumda. Projeler de bu şekilde kanuna ve evrensel hukuk normlarına uygun olmalı.


İnşaat yasağı konusunda ise öncelikle şunu vurgulamak gerekiyor. İnşaat yasağı uygulanmayan yerlerde de 7/24 tadilat yapmak mevzuata aykırı. “Benim evim istediğim gibi tadilat yaparım” demek mümkün değil. Büyükşehir Belediyeleri bu konuda “Belediye Emir ve Yasakları Yönetmeliği” ile düzenleme yapıyorlar.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi’nin 2016 yılı yönetmeliğine göre de konut alanlarının bulunduğu yerlerde tatil günü olan pazar günlerinde saat 10.00’dan önce ve hava karardıktan sonra tadilat yapmak yasak. Geceleri ise saat 22.00’den sonra sessizliği bozacak ve başkalarının uykusuna engel olacak şekilde gürültülü tadilat ve tamirat yapmakta yasak. Bu yüzden saat 05.00’te ya da gece 22.00’de yapılan tadilatı veya inşaatı zabıtaya ve valiliğe şikayet hakkınız var. Bu durumda da sorumlulara idari para cezası uygulanır.


İNŞAAT YASAĞI TURİSTİK BÖLGEDE

İnşaat yasağı ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlükleri tarafından yaz aylarında 15 ili kapsayan turistik bölgelerde uygulanıyor. Çeşme,

Bodrum, Datça, Marmaris ve Fethiye gibi ilçeler de inşaat yasağı konusunda başı çekiyor. İnşaat Yasağının kapsamı ve zamanı her yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu genelgesiyle belirleniyor ve işlemler valiliklerce uygulanıyor.


Her yıl 15 Mayıs-15 Ekim arasında uygulanan inşaat yasağı bu yıl 15 gün geç başlatıldı. Bu yıl inşaat yasağı 1 Haziran 2016 ve 15 Ekim 2016 tarihleri arasında uygulandı. Bakanlığın o genelgesi şöyle:


“Deniz-kum-güneş olarak tarif edilen ve kıyı turizmi potansiyeline sahip olan Ülkemizde, turizm sezonu olarak tanımlanan Mayıs - Ekim aylarında aktif olarak uygulanmak üzere yıl genelinde; turistik yörelerde yürütülen inşaatlarda gürültü, çirkin görünüm, çevreyi kirletme gibi olumsuz etkisi olan türdeki ağır nakliyat, hafriyat ve harçlı inşaat faaliyetleri için Valiliğiniz yetkileri dahilinde “inşaat yasağı” uygulamasına devam edilmesi...”



YASAĞA UYMAMA CEZASI 219 TL

Peki, inşaat yasağına uymama cezası ne?

İl İdare Kanunu’nun 66. maddesine göre inşaat yasağına yasağa uymayanlar hakkında Kabahatlar Kanunu’nun “Emre aykırı davranış”ı düzenleyen 32. maddesine göre, 2016 yılı için 219 lira idari para cezası uygulanıyor. TCK’nın 184. maddesindeki “İmar kirliliğine neden olma” suçunun cezası ise hapis 1 yıldan 5 yıla kadar hapis. Ayrıca bu konuda görevini ihlal eden belediye yetkilileri ve köy muhtarları ile kamu görevlileri hakkında da yasal işlem yapılıyor...



Hürriyet 


Geri Dön