13 / 05 / 2024

İzmir'deki arsanın acele kamulaştırma kararına durdurma!

İzmir'deki arsanın acele kamulaştırma kararına durdurma!

İzmir'in Balçova ilçesinde 3 bin mim arsa sahibini ilgilendiren ve varisleriyle 20 bin kişiyi bulan mağdurların 10 yıldır sürdürdüğü hukuk mücadelesinde Danıştay'dan bitik bir karar daha çıktı.



İzmir'in Balçova ilçesinde 3 bin mim arsa sahibini ilgilendiren ve varisleriyle 20 bin kişiyi bulan mağdurların 10 yıldır sürdürdüğü hukuk mücadelesinde Danıştay'dan bitik bir karar daha çıktı. 

Danıştay 6. Dairesi, mağdurların arsalanna bitişik durumdaki arsalarla ilgili alınan 'acele kamulaştırma" kararında yürütmenin durdurulmasına karar verdi. 

Balçova arsa magdurlaa davalanndaki yeni gelişmeleri görüşmek üzere îndralü Alı Osman Restoran'da toplandı. Avukattan Mustafa Kemal Turan, toplantıya katılan yüzlerce mağdura davalarındaki son gelişmelerle ilgili bilgi verdi. Av Turan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İle  İzmir  Büyukşehir Belediyesi'nin bazı kişilere tanıdığı haklan kendilerine tanımadığını da örnekleriyle açıkladı. 


'AİHM TARİH VERDİ' 

Balçova arsa mağdurlar olarak 10 yıldır davaya devam ettiklerini belirten Av Turan. "1. hukukta bunu kaybettik. Avrupa insan Haklan Mahkemesine (AİHM) gittik. AİHM de son bir kotayı koydu, bu bağlamda tarih verdi Bu arada Danıştay da bize 11 sene sonra, 'Haklısınız' dedi Biz karan bekliyoruz, tazminatı bekliyoruz ama bu arada boş dunnuyonız. Bizimle alakalı konular gibi mağdur olanlar veya bize vermeyip başkalanna şanslı olarak verilen bütün imar konulannı tek tek takip ediyoruz." dedi Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, yüz binlerce parsel dururken İzmir'de değerli bir noktadaki tek bir parseli işadamı Ethem Sancak'ın yeğeni Mesut Sancak'a ait Folkart A,Ş.'nin parselini alarak şehir dönüşümüne sokrugunu ileri süren Turan. "Al lah aşkına, bir dünya rekorudur bu. Kentsel dönüşüm bir alandır, sadece o zemin mi ışınlanıyor Allah aşkına? 

Öbür zeminler, yan taraflar farklı mı? Böyle bir jeolojik bilgi yok. jeofizik bilgi yok. Bu bağlamda sadece bir parseli kentsel dönüşüme soktuğu zaman şu oluyor, yüzde 18 KDV ödemeyecek. Bir anda sen, o yatırmanın cebine 70 trilyon parayı koyuveriyorsun. Öbür müteahhitler, 'Yandık, yüzde 18'le rekabet edilebilir mi Allah aşkına?" diyor." şeklinde konuştu. Turan. "3 bin kişi beklerken bunu yapmıyorsun ama götürüyorsun öbür tarafa, bir tek parsele bu kıyağı veriyor sun teknik anlamda. Uzundere meselesi; kanunen Büyiikşehir Belediyesi de. 

ilce belediyesi de yapabilir ama Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 'Sen dur. burası büyük bir alan, ben yapayım.' diyor." dedi. Danıştay. Balçova'da 3 bin kişiyi ilgilendiren arsa mağdurları davasında 'acele kamulaştırma' kararının yürütmesini durdurdu.


Zaman


Geri Dön