Kent Haberleri

İzmir'deki binalar için son dakika üst kat hamlesi! 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin meclis gündemine Balçova'da yer alan binaları ilgilendiren önemli bir karar resmen kabul edildi. İşte dikkat çeken o üst kat kararı...

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin meclis gündemine Balçova'da yer alan binaları ilgilendiren önemli bir karar getirildi. Geçtiğimiz dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de imzasıyla redddilen karar bir defa daha değerlendirildi.

Ege'de Sonsöz'de yer alan habere göre;  İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nun geçen yılki kararın aksine bu kez "oy birliği" ile onayladığı işlem, tüm detaylarıyla kesinleşti. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, daha önce yönetmeliğe aykırı olduğu sebebiyle reddedilen Balçova sınırları içinde bulunan binaların üst katlarının emsale dahil edilmemesi kararı şimdi kabul edildi. 

Söz konusu karara göre, sağlık, turizm ve eğitim vb. merkezi havalandırma kullanan tesisler yapılması durumunda, son katta iç yüksekliği 1.80 metreyi aşmayan ve sadece tesisatın geçirildiği tesisat galerileri bina yüksekliğine dahil edilmeyecek.

Konu ile ilgili kararda şu ifadelere yer verildi:

"İnciraltı Turizm Merkezi Tevsii Balçova Kaplıcaları Kesimi 1. ve 2. Etap Uygulama İmar Planı Plan Notlarının "Turizm Alanı" bölümünde mevcuttaki "Son katta iç yüksekliği 1.80 metreyi aşmayan ve sadece tesisatın geçirildiği tesisat galerileri bina yüksekliğine dahil değildir." plan notunun "Bu alanlarda Turizm ve eğitim vb. merkezi havalandırma kullanan tesisler yapılması durumunda, son katta iç yüksekliği 1.80 metreyi aşmayan ve sadece tesisatın geçirildiği tesisat galerileri bina yüksekliğine dahil değildir. Bu alanlarda Sağlık Tesisi (hastane vb) yapılması durumunda, teras çatılarda binanın/tesisin ihtiyaç duyduğu, günün teknolojisine ve mekanik ihtiyaçlara göre belirlenecek tesisat alanı, tek hacim olmak, normal kat yüksekliğini geçmemek, üstü açık veya kapalı, yanları açık ya da havalandırma menfezi ile kapalı olmak kaydıyla bina yüksekliğine dahil değildir. Yapının niteliğine uygun şekilde tesisatın zorunlu kıldığı alanı aşmaması esas olmakla beraber, parsel cephelerinden 3.00 metre çekilmek ve her halde çatı alanının yüzde 50'sini aşmamak kaydıyla, tesisat için gereken alanı belirlemeye ilgili İdaresi yetkilidir." şeklinde değiştirilmesine ilişkin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Plan Notu Değişikliği önerisinin; “Bu alanlarda Sağlık Tesis (hastane vb.) yapılması halinde, teras çatılarda sağlık tesisinin ihtiyaç duyduğu, günün teknolojisine ve mekanik ihtiyaçlara göre belirlenecek tesisat alanı, tek hacim olmak, normal kat yüksekliğini geçmemek, üstü açık veya kapalı, yanları açık veya havalandırma menfezi ile kapalı olmak kaydıyla bina yüksekliğine dahil değildir. Fakat söz konusu tesisat alanı parsel cephelerinden 3.00 metre çekilmek ve her halde çatı alanının yüzde 50’sini geçmeyecek şekilde yer seçecektir. Çevre silueti etkileyecek yükseklikleri denetlemeye ilgili Belediyesi yetkilidir.” şeklinde değiştirilmesi, plan notlarının Planlama Alanı bölümünün “Planlama alanı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 12.10.2017 tarihinde onaylanan 1/1000 ölçekli 2. Etap Uygulama İmar Planının; 30.01.2021 tarih ve 31380 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 29.01.2021 tarih ve 3456 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile revize edilen İzmir Balçova Termal Turizm Merkezi sınırları dışarısında kalan bölümünü kapsamaktadır.”

Diğer taraftan, aynı karar daha önce "tesisat alanı parsel cephelerinden 5.00 m. çekilmek" şartıyla getirilmişti. Bu kararda mesafe 3 metreye indirilirken, başka da bir değişikliğe gidilmedi. 

Daha önceki İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Meclis ise kararı, "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin uygulamada olan imar yönetmeliğine aykırı olduğu ve silüeti bozacağı nedeniyle kabul etmemişti. 

Karara göre; hastane, sağlık tesisleri, turizm tesisleri, oteller ve binaların en üst katlarında klima, tesisat, depolama alanı ve bina yükünü taşıyan teknik donanımın yer aldığı  yapılaşma emsal alanına dahil edilmeyecek. 

Dolar ne 40 TL ne de 50 TL olacak! Dolar tam tamına bu kadar olacak! Dev banka resmen açıkladı

4.4'lük Muğla Marmaris depremi ne söylüyor? Ünlü profesörden yeni açıklama geldi!

Benzin, motorin, LPG'de fiyatlar kaç TL oldu? Akaryakıt alacaklar dikkat! ÖTV zammı sonrası...