03 / 05 / 2024

İzmir’deki Yeni Gökdere Mezarlığı altyapı eksikliği sebebiyle sular altında kaldı!

İzmir’deki Yeni Gökdere Mezarlığı altyapı eksikliği sebebiyle sular altında kaldı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni bir skandala imza attı. Buca Kaynaklar mezarlığı'nın dolması nedeniyle, alternatif olarak yapılan Yeni Gökdere Mezarlığı'nda altyapı eksikliği sebebiyle sular tek bir yerde birikti.




Alt yapı eksikliği nedeniyle sürekli eleştirilen  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, yeni bir skandala imza attı. Buca Kaynaklar mezarlığı'nın dolması nedeniyle, alternatif olarak yapılan Yeni Gökdere Mezarlığı'nda altyapı eksikliği sebebiyle sular tek bir yerde birikti. Yağmur suları nedeniyle sel basan Yeni Gökdere Kabristanı'ndaki birçok mezar sulara gömüldü. Mezarların başına koyulan su çömlekleri, sel sularının üzerinde yüzmeye başladı. Öte yandan çok sayıda cadde ve ve işyeri sular altında kalırken İtfaiye ekipleri su baskınlarına müdahale etti.


Merhumlara eziyet 

Geçtiğimiz gün akşam saatlerinden itibaren İzmir'de başlayan yağmur, özellikle gece yarısından sonra şiddetini artırarak sağnağa dönüştü. Yağmur kanallarının olmaması nedeniyle yoğun yağışta suları tahliye olmayan Kaynaklar Yeni Gökdere Kabristanı'nda mezarlar sular altında kaldı. Mezarlık görevlisi İsak Kaygusuz, yetkilileri defalarca uyarmalarına rağmen konuya ilgisiz kaldıklarını iddia etti. Sular altında kalan mezarların olduğu bölgede, yaklaşık 2 aydır her yağmurda aynı manzaranın oluştuğunu iddia eden Kaygusuz, "Bu mezarlıkta altyapı yok. Bir yağmur yağıyor tüm mezarlığın suyu aşağı tarafta kalan mezarların üstlerine geliyor. Mezarların toprağı zaten yumuşak, bir de suyun altında kalınca balçık gibi oluyor. Allah korusun, cesetler yüzeye çıkacak. Her şey ortada fazla söze gerek yok. Burası kutsal bir yer, insanlar sevdiklerini burada son yolculuğuna uğurluyor. Mezar sahipleri bu durumdan habersiz. Mezarların sahipleri bu manzarayı görse, yetkililer ne cevap verecek. Ölüye hiç mi saygıları yok. Bundan birkaç yıl önce yine böyle bir olay olmuştu. Başka bir mezarlık sular altında kalmıştı, mezar sahipleri duyunca mezarlığa akın etmişti, Almanya'dan bile gelen oldu" dedi.

Önceki gece bastıran sağanak sonrası İzmir yine suya teslim oldu, çok sayıda cadde, işyeri ile ev sular altında kaldı. İtfaiye ekipleri baskınlara müdahale ederken, evleri suyla dolan vatandaşlar İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne tepki gösterdi.

Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü İzmir İl Müdürü Murat Şahin'den alınan bilgiye göre gece saatlerinde başlayan sağanak yağışta, metrekareye 45.6 kilogram yağış düştü. Bornova'daki yağış sırasında askeri lojmanın çatısına düşen yıldırım yangın çıkmasına sebep oldu. İtfaiye ekipleri yangını büyümeden kontrol altına aldı. Mersinli Motorize Yunus Timleri Amirliği önü ve Halkapınar köprüsünün altı sular altında kaldı.


Kelepçe ve bebek

Doğanlar Semti 1591 Sokak'ta oturan Zafer Örün (28) ile 1.5 yaşındaki bebeği Bekteş Örün su baskınına teslim olan evinde mahsur kaldı. İşlediği bir suç yüzünden elektronik kelepçe ile ev hapsi cezası alan Zafer Örün evden çıkamadı. Dışarıdaki su seviyesinin neredeyse bel hizasına gelmesi nedeniyle bebeğini de evden çıkartamadı. 1.5 yaşındaki Bekteş Örün sular altında kalmış evde babaannesinin elinden yemeğini yedi. Örün ailesi yetkililerin seçim zamanlarında oy istemesini bildiğini ancak her yağmurda yaşadıkları sıkıntılarının çözülmediğini belirtti.


Manisa yağmurlu geceyi zor geçirdi

Manisa'da gece aniden bastıran ve yaklaşık 1.5 saat süren şiddetli yağmur hayatı felç etti. Kent merkezinde birçok mahallede evleri ve işyerlerini su bastı. İtfaiye ekipleri özellikle Nurlupınar, Akmescit, Aynıali, Peker, Barboros, Kazım Karabekir, Yeni mahalle, Uncubozköy, Hafsa Sultan, Laleli bölgelerinden gelen su baskınlarına müdahale etti. Şiddetli yağmur, Yunusmre ilçesi Aynıali Mahallesi Mimar Sinan Bulvarı'nda bulunan Pelisler Apartmanı'nın bodrum katında oturan 3 kişilik Yılmaz ailesini uykuda yakaladı. 25 yaşındaki engelli Volkan Yılmaz, su baskını nedeniyle zor anlar yaşadı. Anne Oya Yılmaz (48) hemen yakınlarını telefonla arayarak engelli oğlunu bulunduğu yerden çıkartılarak boğulmasını önledi. Her yağmurda evlerinin su bastığını dile getiren Yılmaz ailesi tepki gösterdi. Manisa Meteoroloji İl Müdürlüğü yetkilileri, kentte metrekareye 40-45 kilogram yağmur düştüğünü açıkladı.


Yeni Asır


Geri Dön