29 / 04 / 2024

İzmir'e Sabancı kulesi geliyor! Dev inşaat için kollar sıvandı!

İzmir'e Sabancı kulesi geliyor! Dev inşaat için kollar sıvandı!

Sabancı Holding'e ait Bayraklı Salhane'deki parsellerin imar planları askıya çıkarıldı sonrasında yapılan pşna değişikliği ile birlikte dev inşaatın önü açılmış oldu.



İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı’nın Salhane Mahallesi sınırlarında kalan 69 bin 830 metrekare büyüklüğündeki 9 parsele ait yeniimar planlarını askıya çıkardı.Askıya çıkarılan plan değişikliğine göre hali hazırdaki 1/5000 bin ölçekli nazım imarplanında merkezi iş alanı ve park alanında kalan parsellerde düzenlemeye gidildi.Plan açıklama raporunda şu ifadeler yer aldıİzmir İli, Bayraklı İlçesi, Salhane Mahallesi, 8722 ada, 3 ve 4 parsellere ilişkin hazırlanan 1/5.000 bin ölçekli nazım imar planında merkezi iş alanı ve park alanında kalan parsellerde düzenlemeye gidildi.

Ege'de sonsöz'de yer alan habere göre; aahanın fiziksel özellikleri ve alana yönelik toplanan veriler ışığında; "Merkezi İş Alanı" ve "Park ve Yeşil Alan" kullanım kararlarına haiz adalarda yapılacak değişiklik ile uygulamanın önünü açmak amacı ile hazırlanmıştır. Plan değişikliği ile 8722 ada, 3 ve 4 parsellerin sahip olduğu imar hakları hesaplanırken söz konusu parseller ile birlikte 8720, 8721, 34151, 34152, 34153, 34154, 34158, 34159, 34160 adalar içerisinde yer alan parselleri kapsayan düzenleme sahası baz alınmıştır. Düzenleme sahasında yer alan bu parsellerin kök tapu yüzölçümlerine erişilerek meri uygulama imar planına göre zaiyat oranı hesaplanmıştır.

Yapılan hesap neticesinde yürürlükteki imar planında söz konusu düzenleme sahasının zaiyat oranı yaklaşık
yüzde 35 olarak tespit edilmiştir. Yürütülen planlama çalışması ile 8722 ada, 3 ve 4 parsellerin zaiyat oranı 3194 sayılı İmar Kanunu'na göre güncel yasal seviye olan yüzde 45 düzeyine çekilmiş olup, düzenleme sahası içerisinde yer alan iki parselin paylarına düşen emsal alanlarının korunması öngörülmüştür.

İzmir e Sabancı kulesi geliyor! Dev inşaat için kollar sıvandı!

SABANCI DEVRALMIŞTI

Parseller ise Exsa Export Sanayi Mamulleri Satış ve Araştırma Anonim Şirketi’ne ait. Ancak Sabancı Holding geçtiğimiz yıl, Exsa Export Sanayi Mamulleri Satış ve Araştırma Şirketi’nin tüm aktif ve pasifleri ile birlikte devralmıştı

DEV PROJENİN BEDELİ 2 MİLYAR

Exsa Export Şirketi’nin sadece 38 bin 780 metrekare büyüklüğündeki 8722 ada 4 parsel için 30 Haziran 2023 tarihinde yaptırdığı gayrimenkul değerleme raporuna göre 2 milyarlık bir bedel biçilmişti.

Öte yandan söz konusu alana ilişkin hazırlanan binlik imar planı değişikliği ise mevzuata ve aktif ve pasifleri ile birlikte devralmıştı mahkeme kararlarına aykırı bulunarak  İzmir  Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından kabul edilmemişti. 

İzmir'in 9 ilçesindeki 41 kamu arazisi 1 milyar TL'lik bedelle satılıyor!

İstanbul Tuzla'da arsa, İzmir Gaziemir'de de ofis satılıyor! 

Geri Dön