07 / 05 / 2024

İzmir'in çukuruna alıcı çıkmadı!

İzmir'in çukuruna alıcı çıkmadı!

İzmir'de, Ege Dünya Ticaret Merkezi' nin inşası için temeli açıldıktan sonra, 16 yıldır çukur olarak duran Basmane'deki arazinin satışı için TMSF'nin açtığı ihaleye teklif gelmedi.



TMSF, 117 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkardığı arsa için teklif gelmeyince 9 Eylül'de İstanbul'da açık arttırma usulüyle yapmayı planladığı satış ihalesini gerçekleştiremedi. 

TMSF ile Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan protokole göre Ege Dünya Ticaret Merkezi'ni satın alacak yatırımcı, projede  İzmir  Büyükşehir Belediyesi için yaklaşık 32 bin metrekarelik hizmet binası da inşa edecekti. 


İzmir'de imar planları Büyükşehir Belediye eski Başkanı Yüksel Çakmur'un açtığı davalarla sürekli iptal edilen Ege Dünya Ticaret Merkezi, 16 yıldır hayata geçirilemedi. En son 2013 yılında Dünya Ticaret Merkezi'nin yeni projesine olanak sağlayan imar planları Konak ve Büyükşehir belediyeleri tarafından onaylandı. Planlama ve imar sorunlarını çözen projede sıra TMSF, Güçbirliği, EGS hissedarları ve belediyenin anlaşmasına geldi. 


Bu süreçte TMSF, buradaki hisselerini satma kararı aldı. Ancak, Büyükşehir Belediyesi bu satışa karşı çıktı. TMSF ise satış işlemlerinin kamu yararı adına gerekli olduğunu, iktisadi bütünlük kararı aldıklarım belirterek satış kararında ısrarcı oldu. Belediye satış kararma karşı dava açmak için harekete geçti. Bu süreçte Büyükşehir Belediyesi ve TMSF arasında yapılan görüşmeler uzlaşmayla noktalandı. TMSF hissedarlar Güçbirliği ve EGS'nin de onayıyla yüzde 12 olan hissesini yüzde 30'a yükselten Büyükşehir Belediyesi'ne satışta bu hisse oranının korunacağı garantisi verdi. İktisadi bütünlükte Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 30 hissesini onayladı. TMSF, Dünya Ticaret Merkezi'yle ilgili satış işlemini başlattı. TMSF, Ege Dünya Ticaret Merkezi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün borçları kapsam dışı olmak üzere 9 Eylül'de ihaleyle satılacağını duyurdu. Ancak, ihaleye teklif gelmedi. 


Dünya


Geri Dön