28 / 12 / 2024

İzmir'in etrafındaki faylar her an 6-6.5 şiddetinin üzerinde deprem üretebilir!

İzmir'in etrafındaki faylar her an 6-6.5 şiddetinin üzerinde deprem üretebilir!

Bornova Belediyesi, deprem master planını hazırlamak için çalışmalara başladı. Bornova Belediyesi, imar planlarını ilçe genelini kapsayacak çalışmalardan çıkacak sonuçlara göre yapmayı planlıyor. 



30 Ekim Depremi’nde yaşanan acıların bir tekrar etmemesi için çalışan Bornova Belediyesi, Deprem Etüt Merkezi kurma kararından sonra ilçenin deprem mester planını çıkarmaya hazırlanıyor. 

Cumhuriyet'te yer alan habere göre; bu doğrultuda aynı zamanda AFAD, İçişleri Bakanlığı, AFAD, AFET ve Acil Durum Kurulu Üyesi de olan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Doktor Orhan Tatar ile aynı üniversiteden Dç. Doktor Fikret Koçbulut, Bornova Belediyesi’nin jeofizik mühendisleri ile birlikte çalışmalara başladı. Yaptıkları çalışmanın temel amacının yüzey faylanması tehlikesini ortaya çıkarmak olduğuna dikkat çeken Profesör Doktor Orhan Tatar, “Bölgede çok sayıda yıkıcı fay var ve bu faylar üzerinde her an değişik büyüklükte yıkıcı deprem üretebilir.  İzmir’in en doğusu olan Pınarbaşı’nda çalıştığımız segmentte  İzmir  fayının en aktiflerinden” diye konuştu.

İzmir in etrafındaki faylar her an 6-6.5 şiddetinin üzerinde deprem üretebilir!

BORNOVA ÖRNEK OLMALI 

30 Ekim’de merkez üssü Sisam Adası açıkları olan depremin yanısıra kısa süre önce Midilli Adası’nda yaşanan 5.2 şiddetindeki depremin de İzmir’de ciddi şekilde hissedildiğine vurgu yapan Tatar, “Sonuçta İzmir'in etrafı çok sayıda aktif fayla çevrili. Bunların üzerinde her an 6-6.5 şiddetinin üzerinde deprem üretme potansiyeli var. Özellikle Ege Denizi'nde meydana gelen depremlerle birlikte bu bölgedeki faylarda da bir hareketlenmenin olduğunu görüyoruz. Tabi bir bölgede hangi gün, hangi dakika, hangi saatte bir deprem olacağını söylememiz mümkün değil ama en bu tehlikenin varlığını biliyoruz. Çok zaman kaybetmeden yani bir deprem olduktan sonra depremin büyüklüğü, onu üreten kaynağı tartışmak yerine bence bir an önce bu tür deprem riski altında bulunan kentlerimizi, yerleşim yerlerimizi afete hazır, güvenli hale getirmeliyiz. Bu yüzden bu çalışmanın deprem riski altındaki kentlerimizde mutlaka yapılması gerekiyor. İzmir’in deprem master planı uzun yıllar önce yapılmış. Bu planın mutlaka güncellemesi gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda belli bir irade sahip olduğunu da biliyoruz. Bu anlamda Bornova Belediyesi örnek bir çalışmaya imza atıyor. Bu çalışmanın İzmir'in tümüne yayılması son derece büyük önem taşıyor" açıklamasında bulundu.  

YOL HARİTASI ÇİZİLECEK

İzmir Jeofizik Mühendisleri Odası Sinan Sinan Can Öziçer, Bornova Belediyesi’nin İzmir'in genel yerel zemininin yerel zeminin nasıl olduğuyla ilgili örnek ve öncü olacak bir çalışmaya imza attığının altını çizerek, “Bu çalışmanın ilk ayağı Pınarbaşı bölgesinde başladı. Orta ve uzun vadede bu çalışma ilçe geleninde yapılacak. Tüm Bornova'yı kapsayacak şekilde yerel zemin koşullarının ne olduğunu mikro bölgeleme çalışmalarla tespit edecek çalışma Bornova Belediyesi için bir yol haritası olacak” diye konuştu.

Kentsel dönüşüm İzmir'in birinci gündem maddesi olmalı!

Depremin faturası 'faya' kesildi!

Yerleşime uygun olmayan yerlere konut yapılmamalı!


Geri Dön